www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. dubna 2024, Svátek má Robert, zítra Blahoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2010

Latvala získal pro Ford rekordní vítězství ve Finské rallye

2. srpna 2010 • 14:50

Posádka Jari-Matti Latvala / Miikka Anttila z týmu BP Ford Abu Dhabi se svým dnešním vítězstvím ve vzrušující finské rallye zapsala do historie. Osmé kolo mistrovství světa v automobilových soutěžích trvalo dva dny; Finové ve voze Ford Focus RS WRC vyhráli s náskokem 10,1 s. Připojili se tak k dlouhému seznamu finských rallye velikánů, kteří triumfovali na domácí půdě.

Při vyhlášení vítězů byli Latvala a Anttila obklopeni davem nadšených finských fanoušků. Pětadvacetiletý Latvala už drží titul nejmladšího jezdce, který vyhrál světovou rallye. Dnes se stal i nejmladším vítězem finské rallye od roku 1973. Ford díky Latvalovi v legendární rallye zvítězil už podruhé za sebou; v loňském roce si z Finska odvezla zlato posádka Mikko Hirvonen / Jarmo Lehtinen. Celkově jde o čtvrté vítězství značky Ford v pěti letech.

Po krátkém čtvrtečním úvodu organizátoři vměstnali 18 dalších rychlostních zkoušek a 310,05 km akce do pouhých dvou náročných dní místo obvyklých tří. Jezdci bojovali o vítězství na rychlých adrenalinových lesních cestách ve středu Finska, přičemž dosáhli průměrné rychlosti 133,09 km/h. Tím se znovu potvrdilo, že finská rallye je nejrychlejší z celé série.

Počasí bylo stejně žhavé jako výkony posádek v jednotlivých rychlostních zkouškách. V první den rallye teplota dosáhla finského historického maxima 37,2ºC. Vedra způsobila silné bouřky, kvůli kterým ve většině středního Finska nefungovala elektřina. Spadlé stromy zablokovaly i mnoho silnic, ale program rallye tím nebyl narušen.

Latvala se dostal do vedení včera odpoledne, kdy si vybudoval náskok 9,1 s. Dnes dopoledne ho zvýšil na 22,5 s, ale poté málem doplatil na změnu počasí. Vytrvalý noční déšť, díky kterému byla šotolina pevnější a rychlejší, náhle ustal a čerstvý vítr trati rychle vysušil. Latvala startoval jako první a musel tak nechtěně dalším vozům čistit cestu.

Jeho náskok se kvůli tomu před posledními dvěma rychlostními zkouškami ztenčil na 10,6 s, ale Latvala nepodlehl nervozitě a dojel si pro své čtvrté vítězství v sérii WRC a druhé v letošní sezóně.

„Je úžasné vyhrát svou domácí rallye, snil jsem o tom už odmalička,“ uvedl Latvala. „Tuto rallye jsem poprvé sledoval v roce 1992, když mi bylo sedm. Jediné, na co jsem tehdy myslel, bylo to, že nikdy nedokážu jezdit tak rychle jako závodníci, které jsem viděl. V roce 2003 jsem poprvé tuto rallye jel a pořád jsem nevěřil, že bych ji někdy mohl vyhrát. Zvítězit před svými domácími fanoušky, v zemi, kde rallye pro všechny tolik znamená, je jako sen,“ řekl.

„Tým zažíval v létě obtížné časy, ale oba jezdci byli v této rallye ve vedení a já dokonce zvítězil. Je to mimořádně důležité jak pro tým, tak pro Ford. Až během posledních dvou rychlostních zkoušek jsem si uvědomil, že můžu vyhrát. Už vím, že když se uvolníte a neděláte chyby, tak můžete zajet skvělý závod. Všude kolem byla spousta diváků a atmosféra byla naprosto fantastická – finská rallye je nejlepší na světě,“ dodal Latvala.

Jeho týmoví kolegové Hirvonen a Lehtinen odstoupili z čela závodu poté, co v pátek těžce havarovali při jednom ze skoků. Třetí posádka Abu Dhabi ve složení Khalid Al Qassimi / Michael Orr závod kvůli nehodě také nedokončila.

Ředitel týmu BP Ford Abu Dhabi Malcolm Wilson byl z vítězství ve své oblíbené rallye nadšen. „Po několika obtížných měsících tým zabral a dokázal vyhrát v nejpopulárnější rallye. Celý tým v posledních týdnech ukazoval velké úsilí a velké odhodlání a toto je naše odměna. Jari-Matti předvedl strhující jízdu. Po nehodě Mikko Hirvonena na něm ležela velká zodpovědnost. Ukázal ale, že navzdory svému mládí dokáže složité situace zvládnout skvěle,“ řekl Wilson.

Sporotvní ředitel Ford of Europe Gerard Quinn k tomu dodal: „Pro Ford není k vítězství v rallye lepší místo než Finsko. Finská rallye je jedna z nejsledovanějších událostí sportovní sezóny a zvítězit v ní, navíc poté, co jsme po celý závod byli v čele, je splněný sen. Jari-Matti se zařadil po bok dalších skvělých finských jezdců, kteří vyhráli na domácí půdě, jako byli mistři světa Marcus Grönholm, Ari Vatanen a Hannu Mikkola. Dva dny zde čelil obrovskému tlaku. Způsob, jakým obstál, ukazuje, že se z něj stává jedna vycházejících hvězd našeho sportu.“

Martin Linhart
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist