www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 30. dubna 2024, Svátek má Blahoslav, zítra Svátek práce

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2010

Martin Semerád odváží z Finska body za šesté místo v PWRC

4. srpna 2010 • 03:00

Mladý český jezdec Martin Semerád se již vrátil z Finska, kde se účastnil slavné Finské Rally, kterou měl ve svém kalendáři uvedenou, jako jeden z podniků, kde bude bojovat o body do hodnocení šampionátu Mistrovství světa produkčních vozů PWRC. Společně se spolujezdcem Michalem Ernstem za dva dny ve Finsku najeli více než tři stovky ostrých kilometrů rychlostních zkoušek, během kterých absolvovali snad tisíc skoků, které jsou pro Finskou Rally tak charakteristické.

Martin Semerád se do Finska vracel na první soutěž, se kterou má již nějaké zkušenosti z loňského roku. Novinkou pro něj tentokrát byl spolujezdec, neboť v případě Finské Rally si Martin s Michalem odbyli svou světovou premiéru. Semerád Rally Team měl před startem soutěže jasno v tom, že chtějí dojet až do cíle soutěže bez použití systému superrally, a bojovat o co nejlepší umístění v hodně silné konkurenci severských jezdců v kategorii PWRC. Podle aktuálního výsledku, kterým je šesté místo v PWRC a dojetí do cíle náročné soutěže se může zdát, že všechny cíle byly splněny, ale tak jednoduché to určitě nebylo.

Martin Semerád vstoupil do soutěže poměrně nešťastně, když jej v úvodu trápily problémy s řízením. Ve čtvrté rychlostní zkoušce zůstalo týmové Mitsubishi po jezdecké chybě uvězněno na dlouhých šest a půl minuty v příkopu než jej diváci vyprostili zpět na trať rychlostní zkoušky. V průběhu první etapy se posádce Semerád-Ernst podařilo zajet několik velmi dobrých časů v TOP 3 kategorie PWRC. Mitsubishi Lancer EVO IX Semerád Rally Teamu fungovalo v druhé etapě bez problémů a Martin s Michalem vše podřídili tomu dojet do cíle soutěže, která netradičně měla jen dva dny, a odstoupení v sobotní etapě by znamenalo konec a prázdné bodové konto.

„Kdybych měl stručně vyjádřit pocity v cíli Finské Rally, tak by to byla asi nakonec spokojenost. V pátek jsem chyboval a v sobotu nás během prvních dvou rychlostních zkoušek trápily pomalé defekty. Jeden už na přejezdu na první erzetu a druhou rezervu jsme ze stejného důvodu museli použít hned v cíli první zkoušky. Následující rychlostní zkoušky jsem tedy musel jet velmi v klidu bez rizika dalšího defektu, protože bychom pak jen stěží dojeli do servisu. Ztrátu na sedmé místo jsme sice během dne postupně snižovali až na nějaké tři minuty, ale to už se nedalo dohnat. Podřídili jsme proto všechno bezpečnému dojetí až do stopky devatenácté rychlostní zkoušky, což se nakonec povedlo. Pošetřil jsem tak oba „Myšáky“ a nakonec jsme ke smůle soupeře získali i šesté místo, které v dané situaci bereme všema deseti. Celkově byla Finská Rally nesmírně náročná soutěž a dvoudenní formát představoval skutečný zápřah. S některými dosahovanými časy asi můžeme být spokojení. Před startem jsem doufal, že se mi podaří snížit ztrátu na nejrychlejší enka pod jednu vteřinu na kilometr, což se někdy povedlo, někdy ne. Pravidelně jsme jezdili časy kolem Grondala, což bylo pro mě milé překvapení, a o to víc mě mrzí páteční chyba. Jinak jsme mohli bojovat o čtvrté nebo i třetí místo. Velký dík patří i našim mechanikům, protože auto dostávalo hodně zabrat, ale kromě problému s řízením si ani jednou nepostavilo hlavu. Z Finska tedy odjíždíme spokojení,“ uzavírá Martin Semerád, který si z Finska odvezl další cenné soutěžácké zkušenosti.

Konečné šesté místo v kategorii PWRC nakonec tedy Semerád Rally Team potěšilo, ale všichni cítili, že tentokrát měli i na víc. Team se nyní připravuje na soutěž v Čechách, kterou bude o nadcházejícím víkendu Rally Pačejov. V úterý se z Itálie přivezou závodní pneumatiky Pirelli, přesně takové, které se používají v Mistrovství světa. „Pirellky pro Německo mají velkou výdrž, ale o něco horší vlastnosti než pneumatiky, na kterých se tady běžně závodí. Na tohle chování si zase musím zvyknout,“ popisuje Martin Semerád, pro kterého bude Rally Pačejov testem před Německou Rally, kde s Michalem Ernstem odstartuje v polovině srpna k další světové soutěži, tentokrát asfaltové. V Pačejově tedy nepůjde o výsledek, ale tým bude v jednotlivých sekcích závodu zkoušet různá nastavení a připravovat se tak na další rally Mistrovství světa.

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist