www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 6. května 2024, Svátek má Radoslav, zítra Stanislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství ČR 2010

Ladislav Křeček slaví zítra šedesátiny!

25. srpna 2010 • 20:30

Zítra máme 26.srpna a to je den, kdy se před pár lety vyklubal na svět chlapec jménem Ladislav Křeček. Ač se tomu nechce věřit, těch let už se nasčítalo dohromady šedesát a v jejich průběhu se onen hošík proměnil nejprve v dravého mladého soutěžáka, který velmi rychle začal sbírat mnohé úspěchy, ale i respekt starších soupeřů.

Propracoval se až do továrního týmu Škoda, s nímž dokázal i na světových kolbištích dovézt relativně slabé škodovky v tehdejší nabité konkurenci mnohdy až na hranici první desítky celkového pořadí. Poté přišla léta devadesátá, kdy tento Středočech vládl české rally se silnými fordy a lanciemi. Byl jedním z prvních, kdo se v našich luzích a hájích naučil doopravdy dobře krotit i připravovat „čtyřkolku“ a ač mu tehdy mnozí vyčítali profesorský styl, s jeho precizní jízdou měli brzy velké potíže i první naši závodníci se špičkovými vozy WRC. A to včetně tehdy vycházející hvězdy, Romana Kresty. Ten v roce 2000 přece jen převzal žezlo ziskem svého prvního mistrovského titulu a právě poté, ve svých padesáti letech, „Láďa“ de facto ukončil svou kariéru. Poté už absolvoval pouze několik sporadických startů, z nichž se vymyká zejména velmi úspěšné vystoupení se Škodou Octavií WRC na jeho mateřské Rally Bohemia v roce 2003, kdy s tehdejším škodováckým šéfem Vratislavem Kulhánkem společně dovezli moderní techniku na skvělé desáté příčce. Pomalu si tehdy na „WRCko“ zvykal, v závěru soutěže ale už byly slyšet hlasy tvrdící, že kdyby se jela ještě třetí etapa, kdo ví, kdo všechno z mladých hvězd by se opět Křečkova umu začal bát...

Dodnes tak zůstává Ladislav Křeček jednou z nejuznávanějších veličin české rally a člověkem, který nikdy nepřestane být pro fanoušky rally legendou.

A tak nezbývá než k jubileu důkladně pogratulovat!

Karel Špaček
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
26.08.2010 18:58
marc-poul
Smekám a přeji vše NEJ...NEJ.
toplist