www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 3. května 2024, Svátek má Alexej, zítra Květoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství ČR 2010

Řidiči, měříme!

29. srpna 2010 • 11:55

Dnes se barumka jede na čtyřech tratích: Halenkovice, Kudlovice, Velký Ořechov a Pindula. To znamená, že už od pěti hodin ráno je pro běžné řidiče uzavřena cesta mezi Žlutavou, Halenkovicemi a Kostelany, pak mezi Jankovicemi a Babicemi na Uherskohradišťsku, mezi Částkovem a Hřivínovým Újezdem a konečně mezi Doubravou, Želechovicemi a Lípou na Zlínsku. Objízdné trasy jsou stanoveny a prosíme řidiče, aby se drželi pokynů pořadatelů i policistů.

Mezi přejezdy se samozřejmě tvoří kolony, abychom řidičům pomohli, na křižovatkách řídíme dopravu ručně, čímž se alespoň trochu snažíme kolony zmírnit a průjezd zrychlit. Ve vzduchu je stále vrtulník letecké služby. Vyšlo počasí, takže policisté mají přehled o dopravní situaci i z vrchu. V kolonách řidičům doporučujeme jezdit velmi pozorně, s dostatečným odstupem. Stačí drobný ťukanec a stovky aut se k rychlostním zkouškám nemusejí dostat včas. Zatím se však žádná závažná dopravní nehoda nestala.

Na poslední erzetu, kterou je trať Pindula, vyjedou závodníci ve tři čtvrtě na tři. Je jasné, že po skončení této rychlostní zkoušky, se budou diváci přesunovat do Zlína na slavnostní vyhlášení vítězů. Na kolonu aut tedy jistě narazíte už od Lípy na Zlínsku. Vzhledem k počasí očekáváme, že sem přijde závodníky pozdravit několik stovek až tisíc lidí.

Opět upozorňuji: měříme! S jistotou to už ví asi dvě desítky řidičů, kteří včera dostali pokutu. Bylo mezi nimi i šest závodníků, protože i oni musí mimo trať na přejezdech z rychlostních zkoušek dodržovat rychlost. A těch šest zmíněných mělo v obci na tachometru sedmdesát, ve dvou případech dokonce osmdesát kilometrů v hodině. Normální řidiči se je samozřejmě snažili malinko napodobit, nejrychleji jel čtyřiatřicetiletý cizinec rychlostí přesahující osmdesát kilometrů v hodině v obci Jasenná.

mjr. Ing. Jana Bartíková, preventivně informační oddělení
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
30.08.2010 19:37
Mara
Co jsem měl možnost vidět a hlavně slyšet od fanoušků i závodníků, to, co předváděla Policie České republiky na Barumce byla jedna velká ostuda. Naplno předvedli své skutečné heslo "Škodit a buzerovat". Místo toho, aby pomáhali s řízením dopravy a řešili situace s vysokou hustotou provozu, raději měřili rychlost na těch nejpřehlednějších místech, kde je rychlostní limit 50 km/h skutečně zbytečný (navíc brali už za 53). Nejen fanoušky, ale i soutěžní posádky (některé dokonce zastavovali a zbytečně zdržovali, i když ty jely podle předpisů). Naopak bylo vidět několik problematických křižovatek, kde policajti jen přihlíželi a kecali mezi sebou, někde ani nebyli vůbec.
toplist