www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 4. května 2024, Svátek má Květoslav, zítra Klaudie

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2010

Prokop se po Japonsku bodově dotáhl na leadera SWRC Ponse

12. září 2010 • 17:55

Svůj premiérový start na náročné Japonské rally zakončil úřadující juniorský mistr světa v rally Martin Prokop ziskem důležitých bodů do hodnocení šampionátu SWRC. Společně s navigátorem Janem Tománkem a vozem Ford Fiesta S2000 vybojovali druhé místo v této klasifikaci.

Tratě Japonské rally jsou tradičně tvrdou prověrkou jak připravenosti posádek, tak především techniky. Závodní vozy dostaly hodně zabrat i v průběhu letošního ročníku a Fiesta S2000 posádky Prokop - Tománek dojížděla v sobotu večer do servisu po druhé etapě s utrženým motorem. Mechanici týmu odvedli skvělou práci a vůz připravili tak, aby byl schopen absolvovat porci zbývajících 55 měřených kilometrů nedělní etapy.

Martin Prokop s Janem Tománkem navíc dokázali vyhrát pět z osmi nedělních testů a ve výsledcích se tak přiblížili na rozdíl pouhé půlminuty za záda vítězné posádky Ketomaa - Sternberg.

I body za druhé místo stačily Martinu Prokopovi, aby se v průběžném hodnocení šampionátu S-WRC bodově dotáhl na vedoucího Španěla Xaviera Ponse. Oba jezdci mají nyní na svých kontech po 96 bodech. Český závodník původně start v Japonsku neplánoval a využil až nabídky Nassera Al-Attiyaha, který měl Japonsko nominované, ale musel dát přednost účasti v Silk Way Rally v barvách továrního týmu Volkswagen. Prokop tak bude bodovat už jen v jediném ze dvou zbývajících podniků, konkrétně ve Francii. Naopak Pons může ještě získat body jak v Alsasku, tak ve Velké Británii.

Martin Prokop: „Japonsko pro mě byla fantastická zkušenost, i když šlo o neobyčejně náročnou rally. Navíc jsme získali z pohledu vývoje šampionátu velice důležité body. Po pátečních problémech jsem věděl, že dostihnout Jariho bude nemožné, proto bylo důležité, abychom neudělali zbytečnou chybu a dojeli si pro body za druhé místo. Samozřejmě je škoda, že jsme nemohli jet s Jarim v kontaktu a víc mezi sebou bojovat. Bylo by to určitě zajímavější.“

Ve dnech 1. až 3. října pokračuje šampionát S-WRC předposledním podnikem ve francouzském Alsasku.

BPA ; foto: Ralph Hardwick
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist