www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 26. dubna 2024, Svátek má Oto, zítra Jaroslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství ČR 2010

V Příbrami nečekaným vítězem Tarabus, šampiónem Valoušek!

25. září 2010 • 19:39

Až úplný závěr náročné 32. HERKUL Rally Příbram přinesl vítězství posádce Jaromír Tarabus – Daniel Trunkát. Ti na finálovém testu využili své správné volby pneumatik a díky nasazení ďábelského tempa nakonec 'vyfoukli' vítězství Pavlu Valouškovi a Zdeňku Hrůzovi. Ani ti ale neměli důvod ke smutku, neboť se premiérově stali mistry republiky!

Když se v polovině sobotní etapy 32. HERKUL Rally Příbram rozpršelo, všichni byli ve velkém očekávání, jak moc to zamíchá pořadím. A tak jak to má ve správném thrilleru být, největší změny nastaly až v samotném závěru, dokonce na té úplně poslední rychlostní zkoušce. Jaromír Tarabus s Danielem Trunkátem tam však jen potvrdili svůj výtečný výkon v celé sobotní etapě. „Věděli jsme před závěrečným testem, že Pavel nemá tak vhodné obutí jako my, a tak jsme se rozhodli jet naplno. Závod mezinárodního mistrovství ČR jsme ještě nikdy nevyhráli, takže tohle je určitě jeden z našich největších životních úspěchů,“ nechal se slyšet pilot vítězného vozu.

Z těsné porážky v samotném závěru nebyl smutný ani Pavel Valoušek: „Soustředili jsme se hlavně na zisk titulu mistra republiky, v kluzkém závěru bylo hlavní neocitnout se mimo trať. Těžké byl samozřejmě i udržet soustředění do posledních metrů tratě a jsem moc rád, že jsme to zvládli. Všem lidem kolem sebe bych chtěl velice poděkovat za podporu a pomoc!“

Až konečná třetí příčka zbyla na dalšího kandidáta titulu Václava Pecha, jen těsně pod stupni vítězů zůstali ostřílení domácí borci Josef Peták a Emil Triner. Právě boj s Petákem o vteřinky a desetinky se stal osudným Vojtěchu Štajfovi, který na závěrečném testu havaroval a s poškozeným vozem ztratil hodně času i několik příček pořadí.

Mezi vozy s poháněnou jednou nápravou zvítězil Petr Brynda z Hluboše, kterému patří v absolutním pořadí osmá pozice, do elitní desítky se v závěru vmáčkl i hudebník Daniel Landa. Mezi historickými vozy se nejlépe vedlo Jiřímu Petráškovi, který zejména na mokrých sobotních tratích stihl svými smyky i důkladně bavit diváky.

V rámci mezinárodního mistrovství ČR bylo v cíli klasifikováno 28 posádek, body si odváží i šest posádek historických vozů. 32. HERKUL Rally Příbram se i přes těžké povětrnostní podmínky obešla bez závažnějších havárií a zranění

Karel Špaček
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
26.09.2010 17:19
Mirekfric
Tak se Mira dočkal, gratulace obrovská!
25.09.2010 23:00
slonikyta
Nikdy jsem tomu nevěřil. Gratuluji!
toplist