www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. dubna 2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství ČR 2010

Herkul Rally Příbram: Dramatické finále CRT pro Matyse

28. září 2010 • 20:55

O uplynulém víkendu se v okolí Příbrami uskutečnil letošní závěrečný závod Citroën Racing Trophy CZ. V rámci podniku Mediasport MMČR a především poháru se představila hned šestice posádek usilujících o finanční prémie ve výši 19.600 Euro. Po dramatickém závěru navíc vzešel i letošní celkový vítěz CRT CZ 2010 Antonín Matys, který získal finanční prémii ve výši 5.000 Euro.

Při příbramské soutěži čekalo na posádky celkem šestnáct rychlostních zkoušek v celkové délce více než 170 ostrých kilometrů. V pátek absolvovala šestice posádek CRT CZ šest měřených úseků, v sobotní části zbývajících deset. A kdo, že se v Příbrami představil?

Na startu Herkul Rally Příbram nechyběl domácí Jan Černý, který patřil v letošní sezóně k nejrychlejším jezdcům s vozem Citroën C2 R2 Max. V Příbrami bojoval nejen o celkové prvenství v rámci CRT CZ, ale i ve skupině A a ve třídě A6 v rámci republikového šampionátu.

Jeden z nejmladších jezdců ve startovním poli figuroval po páteční etapě na druhém místě, za vedoucím Bryndou, jenž startuje s výkonnějším vozem třídy A7. Na třetího Antonína Matyse si však vybudoval více než půlminutový náskok a s jistotou kráčel k zisku prvenství v CRT CZ. Ve druhé etapě svůj náskok ještě zvýšil, a tak po jedenácté rychlostní zkoušce držel druhou příčku již o 1:31 min. Bohužel na dvanácté RZ příbramský jezdec odstoupil kvůli prasklé poloose, a tak pro něho veškeré naděje nejen na vítězství v CRT CZ skončily.

Na druhé místo se tedy posunul skvěle jedoucí Antonín Matys s Alešem Vaněčkem s vozem Citroën C2 R2 Max. Matysovi připravuje vůz hlubošský Montcar Autosport, který je na zdejších tratích domácím týmem. Pražskému jezdci se druhé místo již podařilo udržet až do cíle, a tak mohl slavit nejen finanční prémii za druhé místo ve výši 4 000 Euro, ale i prémii 5 000 Euro za celkové prvenství v rámci Citroën Racing Trophy CZ 2010. Matys s Vaněčkem byli navíc jedinou posádkou, která letos dokončila minimálně pět závodů započítávaných do CRT CZ, a tak splnila kritéria pro vyplacení této prémie pro celkového vítěze.

„Samozřejmě jsme šťastni. Před sezónou bychom na podobný výsledek nepomysleli, stále je tu hodně vozů S1600. Během všech závodů jsme se především přetahovali s Mírou Březíkem. Na Honzu Černého nemáme, je to výborný jezdec. Honza dokázal držet krok i se silnějšími dvoukolkami. V Příbrami, kterou považujeme za naši domácí se nám však dařilo s Honzou Černým držet relativně krok, což bylo pro nás nesmírně důležité. Na poslední páteční RZ 6  jsme Honzu dokázali porazit … o necelou vteřinu :-) bylo to příjemné ukončení dne. Radost jsme měli samozřejmě obrovskou, i když to ve finále nic neznamená.“

„Bohužel na dvanácté RZ musel Honza odstoupit a od té chvíle jsme měli problémy závod dokončit i my. Již jsem se moc nesoustředil, a tak hned na následující RZ jsme byli v jedné ze zatáček příliš rychlí a následoval výlet mimo trať. Naštěstí na voze zůstala všechna kola a mohli jsme v závodě pokračovat, ale ještě teď nemohu otočit hlavu. Druhé místo ve skupině A a první v A6 je jistě skvělý výsledek. Nemalou zásluhu na našem výsledku mají kluci z Montcaru Autosport, kteří během sezóny připravovali vůz na jedničku a je na ně za ta léta co spolu jezdíme 100% spoleh. Jinak obrovské poděkování Petrovi Bryndovi a Honzovi Černému, oba dva nám nesmírně pomáhali během celé sezóny, což nás posunulo významně dopředu. Pokud budeme závodit i v příští sezóně, nejspíš v CRT CZ zůstaneme. Navíc během sezóny jsme spolu s dalšími posádkami z CRT CZ utvořili skvělou partu, nejen na trati, ale i na před závodních večerech mají naše společné chvíle báječnou atmosféru, tímto je zdravím,“ zhodnotil příbramský závod a v krátkosti letošní sezónu Antonín Matys.

Na třetím místě v rámci CRT CZ skončil v Příbrami Miroslav Březík, kterému chyběla necelá minuta na druhé místo, si díky tomuto výsledku odváží ze středočeského hornického města finanční prémii ve výši 3 000 Euro. Dařilo se však i dalším účastníkům. Finanční částku 2 000 Euro za páté místo si odváží Tomáš Pletka a 1 000 Euro získal za sedmé místo Jakub Koudela.

Naopak nedařilo se Pavlu Přibylovi, který na první rychlostní zkoušce havaroval a musel odstoupit. Ten se sice vrátil do soutěže díky možnosti Superrally, ale na osmé RZ jej definitivně zastavila technická závada.

Z letošních možných 117 600 Euro za sezónu bylo nakonec rozděleno 48 700 Euro (tj. více než 40 %). Citroën Racing Trophy bude v ČR s vozy C2 R2 Max pokračovat i v příštím roce. Nyní je v jednání sestavení kalendáře zařazených podniků.

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
29.09.2010 08:04
SPARCO76
Obrovska gratulace z Kvildy.
toplist