www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 5. května 2024, Svátek má Klaudie, zítra Radoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Intercontinental Rally Challenge 2010

Čekají seriál IRC v roce 2011 změny?

16. listopadu 2010 • 18:30

Nedávnou kyperskou soutěží skončil letošní ročník seriálu Intercontinental Rally Challenge. Ten nadcházející začně co nevidět, prvním závodem bude již v polovině ledna legendární Rallye Monte Carlo. S tím souvisí i některé změny, které nás v příštím roce čekají.

Asi nejvýznamnější změnou je úprava předpisů pro kategorii IRC 2WD Cup. Od sezóny 2011 budou moci v hodnocení jezdců bodovat všichni, kteří mají vůz s jednou poháněnou nápravou postavený v rámci předpisů pro skupiny A, N či R. Na rozdíl od letošního roku tedy není povinností, aby značka vozu byla zaregistrována do šampionátu. Do hodnocení značek se však budou započítávat body pouze těm vozům, jejichž výrobce je zaregistrovaný. Snahou této změny je přivést více zájemců o pravidelnější účast v seriálu IRC i nabídnout automobilkám impuls, proč se pustit do výroby vozů v rámci skupiny R.

Další změny jsou zatím ve stádiu úvah. Vzhledem ke zatraktivnění celého šampionátu a přilákání většího počtu posádek na závěrečné závody se momentálně řeší otázka zvýšení bodového ohodnocení posledních dvou závodů - asi nejčastějši diskutovanou variantou je násobení bodů koeficientem 1,5 nebo 2.

Další palčivou otázkou je kalendář. Stále nebyl definitivně potvrzen závod v Argentině, velké problémy má Rallye Sanremo, která již definitivně vypadla z italského šampionátu pro příští rok. V úvahu připadá jet soutěž v rámci druholigového mistrovství TRA, stále častěji se však propírá varianta úplného zrušení závodu. Šance na zařazení se tak pokoušejí chytat pořadatelé v Turecku či Švýcarsku, podle posledních zákulisních informací má velkou šanci i ukrajinská Rally Jalta.

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
17.11.2010 08:40
Karbonyl - moderátor
S termíny soutěží dokážou promotéři IRC minimum. Tady je fakt hlavním činitelem FIA.
16.11.2010 22:39
Plhus
To s dvoukolákama by bylo moc dobře,mohl by se přihlásit i Renault,protože má velké šance se svým cupem bodovat,což se ukázalo už letos. A mohl by třeba bodovat i Meganem do velkých aut:-) Co se týče kalendáře, jsem proto Švýcarsko a taky to trochu poladit,aby se podniky nekryly s MS!Ale promoteří IC mají rozum,tak snad to zmáknou dobře!
toplist