www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 20. dubna 2024, Svátek má Marcela, zítra Alexandra

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2010

Sezóna mistrovství světa 2010 je definitivně za námi (+VIDEO)

12. prosince 2010 • 20:00

Na pátečním předávání cen s Monte Carlu definitivně skončila sezóna mistrovství světa 2010. V roce, kdy končí éra dvoulitrových vozů kategorie WRC a seriálu Junior WRC, naopak byl nově nastartován seriál SWRC.

Citroën C4 WRC (© DPPI)

Svou premiéru (a zároveň nejspíš i na dlouhou dobu derniéru) si užila Rally Bulgaria, Rallye de France přesunula své konání z tradičního ostrova Korsika do rodiště Sébastiena Loeba, Alsaska. Právě legendární francouzský pilot s Citroënem i přes nové bodování suverénně opanoval celou sezónu, konkurenční Ford ani jeho jezdci neměli po celý rok téměř žádnou šanci. Největšími soupeři pro Loeba tak byli paradoxně týmoví kolegové Sébastien Ogier, Dani Sordo a polosoukromník Petter Solberg.

Sébastien Loeb - Rallye de France 2010

Zbrusu novou kategorií se stalo SWRC, která byla určena vozům S2000, které momentálně kralují IRC, ME i národním šampionátům. Relativně pozdní nástup na 'světovou scénu' měl, i při dodatečném povolení dopřihlášení nových jezdců, za následek pouhých jedenáct přihlášek, dva závodníci pak sezónu vůbec nedokončili. Premiérovými vítězi SWRC se stali Španělé Xavier Pons a Alex Haro. Ty na stupně vítězů doplnili Patrik Sandell a Martin Prokop. Mediálně téměř nepropagovaný FIA WRC Cup vyhrál Red Bull Rallye Team.

Xavier Pons - Rally Jordan 2010

Situace v PWRC byla mnohem jednodušší, tam sezónu opanoval obhájce loňského prvenství Armindo Araújo. Zpočátku měl více navrch Patrik Flodin, nakonec hlavně díky odstoupení ve Finsku a neúspěchu ve Walesu to pro sympatického Švéda v ruských barvách stačilo jen na stříbrnou příčku. Bronz posléze vybojoval účastník projektu Pirelli Star Driver Hayden Paddon.

Armindo Araújo

Svůj závěrečný ročník si odbyl i seriál Junior WRC. V něm se potvrdila upadající úroveň tohoto seriálu, která je rok od roku slabší. I vítěz letošního ročníku Aaron Burkart bude s největší pravděpodobností považován za nejslabšího vítěze JWRC v historii. Přímo na rychlostních zkouškách bývali většinou rychlejší Hans Weijs, Kevin Abbring či Thierry Neuville, ti však dopláceli na časté technické problémy či nehody. Na stupně vítězů tak Burkarta doprovodili Hans Weijs, který o titul přišel smolně těsně před koncem Španělska kvůli tradiční bolesti Citroënů S1600 - alternátoru. Bronz si pak připsal bulharský závodník Todor Slavov.

André Kachel - Aaron Burkart - Rally RACC 2010

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
13.12.2010 13:21
bosmilan
tak to video je naprosto perfektní
toplist