www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. dubna 2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2010

Jean Todt by chtěl změnit předpisy pro superally

29. prosince 2010 • 11:00

Prezident FIA Jean Todt by se rád zbavil v posledních letech hojně využívaného pravidla superally, které umožňuje posádkám i po odstoupení pokračovat v soutěži.

Jean Todt

Toto pravidlo bylo poprvé zavedeno na Rally Acropolis 2004. Díky němu je možné na soutěžích MS po odstoupení ze závodu nastoupit v rámci další etapy a stále bojovat o body do hodnocení všech šampionátů. Jean Todt se přiznal, že je proti tomuto pravidlu: „Nejsem velkým fanouškem superally. Možná pro diváky - pokud jedou před půlku Evropy či světa vidět závodní auta, mohou být zklamáni z toho, že je neuvidí. Možná bychom mohli najít nějakou formu, jak by mohli účastníci pokračovat v rámci testu, ale bez nároku na body.“

Todt zároveň přiznal, že změna pravidel není na pořadu dne. „Máme určité procesy, jak provádět změny v předpisech. Než to ale uděláme, musíme si být jisti, že je tato změna správná, protože jakákoliv změna vyvolá emotivní reakce,“ prozradil Todt. Naopak týmy jsou spíše pro zachování pravidla. „Pro privátní závodníky stojí obrovské peníze objíždět svět automobilových soutěží a pokud jsou nuceni odstoupit hned na první rychlostní zkoušce, je velká škoda, pokud by nedostali příležitost získat další zkušenosti,“ řekl Malcolm Wilson.

Pánové 'nahoře' by možná měli přestat mudrovat a podívat se ze svého piedestalu, jak to funguje v jiných šampionátech. Od nesmyslného pravidla s dopočítáváním časů se v současnosti v regionálních šampionátech jezdí podle varianty, že jednou odstoupená posádka již nemůže získat body do absolutní klasifikace, ale může bojovat o bonusové body za umístění v etapách. Přestože bylo toto pravidlo původně vymyšleno pro MS, v mistrovství Evropy, Evropských pohárech i řadách národních šampionátů se celkem úspěšně uchytilo.

FIA by si navíc měla uvědomit, že už v současné době jezdí v mistrovství světa málo aut a tak můžou být pořadatelé i diváci jedině rádi, že díky superally mohou vidět v závěrečných zkouškách i nějaké auta. Superally letos například hojně využívala bývalá hvězda formule 1 Kimi Räikkönen, stejně tak by se, nebýt tohoto pravidla, nestal juniorským světovým šampionem Aaron Burkart...

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
29.12.2010 19:08
Konvekta
Otázka je zda budou jezdci jezdít bez bodu jen pro diváky.
toplist