www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 24. dubna 2024, Svátek má Jiří, zítra Marek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství ČR 2010

Fumio Nutahara o účasti na Barum Czech Rally Zlín

31. prosince 2010 • 12:00

Jedním z největších překvapení letošní Barum Czech Rally Zlín byla účast vicemistra světa PWRC z roku 2006, japonského multišampiona Fumia Nutahary.

Proč se rozhodl vydat do Zlína a jak se mu v České republice líbilo? I přes relativně častý kontakt se podařilo dát dohromady rozhovor a krátký článek až později během roku. Proto si jej můžete přečíst až nyní, jako takový malý bonbónek na závěr letošního roku.

Fumio NutaharaFumio Nutahara - Hakaru Ichino (Mitsubishi Lancer Evo IX) - Barum Czech Rally Zlín 2010

Proč jsem se rozhodl pro Barum Czech Rally Zlín? V posledních letech jsem neměl moc příležitostí startovat v zahraničí. Barum rally patří k vyhlášeným podnikům v Evropě, má skvělou historii a kolují o ní samé superlativy, proto jsme se rozhodli tam startovat. Po dlouhé době to byl můj soukromý start a jsem za něj velice rád.

Věděl jsem, že rychlostní zkoušky budou něco úplně jiného, než na co jsem zvyklý z Japonska. Z poslední doby jsem neměl moc zkušeností s asfaltem, navíc nebylo moc prostoru na testování. Půjčil jsem si vůz od švédského týmu Sjöllander Motorsport, se kterými jsme spolupracovali již v minulosti na propagačních akcích pro Yokohamu.

Fumio Nutahara - Hakaru Ichino (Mitsubishi Lancer Evo IX) - Barum Czech Rally Zlín 2010Fumio Nutahara - Hakaru Ichino (Mitsubishi Lancer Evo IX)

Problémy nedělal jen asfaltový povrch, proměnlivé počasí a neznámé auto, ale měl jsem také velké problémy s adaptací na levostranné řízení, se kterým jsem nejel už hodně let. Proto jsem do Zlína odjížděl s cílem si závod užít, nasbírat hodně zkušeností a dokončit alespoň tak, jakému pořadí by odpovídalo startovní číslo na dveřích.

Očekával jsem, že tratě budou hodně obtížné, ale skutečnost předčila má očekávání. Věděl jsem, že úseky budou hodně rozbité, úzké a rychlé, což se potvrdilo. Těžko říct, jak nazvat povrch, nebyla to ani šotolina, ani asfalt. Spíš něco mezi. Do toho ještě proměnlivé počasí, které nám situaci vůbec neulehčovalo.

S dosaženým výsledkem jsem spokojený. Dokázali jsme dojet až do cíle, závod si užili, neudělali jsme žádnou extra velkou ostudu a získal neskutečné množství cenných zkušeností.

Fumio NutaharaHakaru Ichino, Fumio Nutahara

A jak se mi líbilo ve Zlíně? Město je to hodně specifické, automobilovými soutěžemi doslova žije. Celý týden ve Zlíně byl skutečně báječný a atmosféra noční speciálky ve městě je prostě úžasná. Nesmím zapomenout ani na českou kuchyni, která nás hodně zaujala. Specialitou je pak české pivo, které ochutnával celý náš tým pravidelně každý den.

Z účasti na Barum Czech Rally Zlín jsem nadšený a chtěl bych poděkovat všem, kteří se postarali o náš start i pořadatelům za vynikající podnik. Rád bych se vrátil i příští rok. Zvažujeme pravidelnější účast v seriálu IRC, třeba se v Evropě objevíme častěji...

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
01.01.2011 18:09
Acom
Tak si vybavuju kdyz v servisu rikal, ze uz jel na mnoha povrsich ale to na cem se jede Barumka v zivote nevidel:-)

Je to BOREC!:-)
01.01.2011 16:29
Cerv
ajaj: To by mě zajímalo, kde jsi chodil... :-D
31.12.2010 18:04
ajaj
Škoda, že toto zdůvodnění jeho startu i výsledku přichází až teď. U mnohých ztratil svůj pracně získaný kredit na tratí MS. Pro mě byl i tak jedním z hrdinů a po tomto článku ho povyšuju na jednoho z největších hrdinů Barumky a těším se, že za rok dorazí znovu. A nejen na pivo, které jsem bohužel až na řídké výjimky našel jen Krušovické.
31.12.2010 12:59
mpb2
Díky za pěkný bonbónek :-)
toplist