www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 18. května 2024, Svátek má Nataša, zítra Ivo

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mediasport mezinárodní mistrovství ČR 2011

Posádky na barumce pod dohledem monitoringu GPS

16. srpna 2011 • 08:30

Mezinárodní automobilová soutěž Barum Czech Rally Zlín 2011 se odehrává na obtížných rychlostních zkouškách situovaných do oblasti Vizovické vrchoviny, Hostýnských vrchů a Chřibů. Jde o místa, kde se celoročně pohybují jak místní obyvatelé, tak nemalé množství turistů, které zejména v době prázdnin a konání rally několikanásobně vzrůstá. I proto pořadatelé rally přistoupili k opatření, které je běžné zejména na soutěžích mistrovství světa.

Ing. Jan Regner, zástupce ředitele a hlavní činovník pro bezpečnost Barum Czech Rally Zlín k tomu říká: „Trať soutěže vede přes řadu obcí. Většině jejich obyvatel nevadí závod samotný, ale seznamovací jízdy, kdy často nastávají problémy jak s dodržováním rychlosti, tak s počtem jednotlivých průjezdů, které jsou letos nově omezeny z původních tří na dva.“ Snaha o zajištění bezpečnosti obyvatel a návštěvníků je tedy na místě a ruku v ruce s tím vzrůstají i požadavky na kontrolu ze strany pořadatelů. „Z těchto důvodů letos poprvé použijeme pro seznamovací jízdy zařízení ONI firmy NAM system, která dodává velmi podobné vybavení i pro monitoring soutěžních vozidel. Zařízení měří pomocí GPS okamžitou rychlost vozidla a údaje odesílá do dispečinku, kde dochází k porovnání s rychlostními mapami zkoušek. Ty vznikají zadáním do mapového podkladu nebo vzorovým průjezdem erzetou. Pokud vozidlo v daném úseku překročí povolenou rychlost, je dispečink okamžitě upozorněn,“ uvedl Jan Regner. Při opakovaném porušení rychlosti je tento fakt s posádkou ihned telefonicky projednán a případné prohřešky jsou následně hlášeny řediteli soutěže k projednání. Zařízení rovněž upozorní na vypnutí napájení přístroje a v takovém případě je posádka upozorněna a okamžitě vyhledána servisními pracovníky firmy NAM. Vyloučena je i možnost obejít systém kontroly. „Zařízení má samostatnou baterii, což zaručuje jeho neustálou činnost. Nelze je tedy obejít obyčejným vypnutím a daný úsek si projet víckrát nebo ve vysoké rychlosti – jízda tréninkového vozu je neustále monitorována,“ dodal Jan Regner.

Seznamovací jízdy proběhnou při Barum Czech Rally Zlín ve dnech 24. – 25. srpna na celkem osmi úsecích rychlostních zkoušek. Firma NAM systém nemá od zavedení monitoringu jedinou stížnost na průběh seznamovacích jízd. Několikrát se dokonce stalo, že policie vyrazila na kontrolu a skutečně rozdala pokuty, ale pouze místním řidičům, neboť soutěžní jezdci byli v pořádku. Zpočátku negativně přijímané bezpečnostní opatření nevzbuzuje žádné negativní emoce. Spíše naopak, neboť jezdci si sami uvědomují, že tato kontrola je v zájmu budoucnosti automobilových soutěží nezbytná.

Samotný průběh soutěže můžete sledovat rovněž ve vašem počítači. Na stránkách www.rallyzive.cz lze sledovat pohyb závodních vozů na všech rychlostních zkouškách. Uvedená stránka využívá data z bezpečnostního dispečinku rally, které vysílají závodní vozy. Polohy závodních vozidel jsou zobrazovány s maximálním zpožděním asi patnáct vteřin. Každé závodní vozidlo je vybaveno speciální jednotkou, která hlásí polohu, rychlost, zastavení na trati a havárii vozidla.

Zároveň firma NAM systém připravila pro všechny motorizované fanoušky rally akční nabídku těchto jednotek do vašeho vozu. Cena bez montáže včetně ročního provozu činí 4 990 korun, více informací najdete na www.onisystem.cz/fim. Z mnoha užitečných funkcí těchto jednotek jmenujme sledování okamžité polohy vozidla, tvorba elektronické knihy jízd, havárie a odtažení vozidla atd.

Roman Ordelt
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist