www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 18. května 2024, Svátek má Nataša, zítra Ivo

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mediasport mezinárodní mistrovství ČR 2011

Barumka vydá za dvě soutěže, říká Roman Kresta

25. srpna 2011 • 12:35

Mezi favority zlínské Barum Czech Rally bude určitě patřit Roman Kresta navigovaný Petrem Grossem na Škodě Fabii S2000. Luhačovický pilot bude o víkendu bojovat především o důležité body do domácího šampionátu, ale je si dobře vědom, jak vysoko tyto body tentokrát budou.

„Barumka má poslední dobou vysoký kredit, troufnu si říci, že je to určitý nadstandard i z pohledu jiných soutěží, nejen pokud jde o české mistrovství, ale i IRC. Jsou tu všichni špičkoví jezdci a všechny tovární týmy, které tento šampionát jedou. Samozřejmě se na to těšíme,“ říká Kresta před startem soutěže.

Petr Gross a Roman Kresta

„Před námi je ale i další závod domácího šampionátu, i když Barumka z pohledu náročnosti a délky tratí vydá za dvě soutěže. Půjde o důležité body a je potřeba k tomu takto i přistoupit, protože to máme zatím dobře rozjeto a potřebovali bychom získat ještě větší náskok. Nechceme tedy vyrobit nějakou chybu, abychom před posledním závodem v Příbrami na tom byli pokud možno co nejlépe. To je tedy pro nás priorita,“ dodává trojnásobný vítěz legendární domácí soutěže, jejíž atmosféru doslova hltal už od útlého mládí, stejně jako řada dalších soutěžáků z Valašska.

O důležité body do MMČR se ale ve Zlíně nebude prát jenom tradiční trojice Kresta, Valoušek a Pech, když tentokrát bude nutné v tomto směru počítat i s oběma jezdci továrního týmu Škoda Motorsport. „Je to tak, Honza Kopecký samozřejmě boduje a letos už vyhrál dvě soutěže, takže možné je všechno. Navíc do českého mistrovství je přihlášen i Juho Hänninen, který tak také bere body. Konkurence tedy narostla, i když třeba tito jezdci nemají ambice na účast v kompletním šampionátu. A kromě toho se počítají i bonusové body za jednotlivé dny. Bez diskuse to tedy bude nejtěžší a nejnáročnější soutěž domácího mistrovství,“ konstatuje pilot Adell Mogul Racing Teamu.

Výsledky Romana Kresty z domácí rally jsou jako na houpačce, elitní desítka, nebo prostě 'bouda'. Nic mezi. Loni to byla opět ta horší varinta. „Neřeším to. Do závodu jdeme s tím, že uděláme maximum pro to, abychom dojeli a dosáhli co nejlepšího výsledku. Ale ta hranice mezi dobrým a špatným výsledkem je opravdu malá. Stát se může cokoliv a myslím, že v tomhle případě můžu mluvit za spoustu z nás, každý udělá nějakou chybu. Pro mě je možná Barumka trochu 'zakletá', protože ne vždy se mi daří tak, jak bych si představoval.“

„Člověk do toho dává stoprocentně víc, než do jakéhokoliv jiného závodu, ale ta úspěšnost se v tom ne vždy odrazí. Ale všechno je dáno spoustou dalších věcí. Myslím, že momentálně máme velmi dobré auto a tým a jsme dobře připraveni. Navíc s autem jedeme celou sezónu, oproti Bohemce, kde to fungovalo, jsme nedělali žádné zásadní změny. Od toho se odrazíme a uvidíme,“ nechce si připustit zbytečné pochybnosti. Koneckonců, s případnými negativními myšlenkami by snad ani nemělo smysl startovat.

Nejen z výše uvedených řádků je jasné, že Krestovi půjde na letošní Barumce opravdu o hodně. Pokud by se ale v závěru soutěže zápolilo o vteřinky, riskoval by ve snaze vybojovat co nejlepší výsledek, nebo by raději zvolil jistý bodový zisk? „Záleželo by na aktuální situaci a podmínkách, třeba na tom, jaká se pojede rychlostní zkouška. Ale pokud by byla šance na dobrý výsledek, určitě bych do toho šel. Myslím, že by to zkusil každý a i kdyby řekl že ne, tak by na to v hloubi duše myslel, jen by to třeba nevyšlo. Každý z nás je závodník a chce zajet co nejlepší výsledek,“ uzavírá Roman Kresta.

Jan Vaškovič; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist