www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 18. května 2024, Svátek má Nataša, zítra Ivo

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mediasport mezinárodní mistrovství ČR 2011

BCRZ 2011 v cíli - Kopecký vítězí o 1.2 sekundy! (+ MP3)

28. srpna 2011 • 14:45

BARUM CZECH RALLY ZLÍN 2011

Výsledky Barum Czech Rally Zlín ON-LINE

Základní informace k Barum Czech Rally Zlín

Diskuse k soutěži

- - - - - - - - - - - 2. etapa , 1. sekce - - - - - - - - - - -

Letošní 41. ročník Barum Czech Rally Zlín je definitivně minulostí. Na závěrečné dojmy ze soutěže se před cílovou rampou ptal Jakub Hofbauer.

Ohlasy z cíle

RZ 15 - Halenkovice, 24.37 km

A je rozhodnuto. Těsným rozdílem 1.2 sekundy vyhrál Jan Kopecký před druhým Freddym Loixem. Celkové pořadí až ke konci druhé desítky se už nezměnilo, třetí tedy skončil Juho Hänninen. Čtvrté místo bere Thierry Neuville, který jen částečně zachránil čest peugeotu - vždyť v první desítce se umístilo sedm škodovek, jediný peugeot, ford a proton. Malajská značka mimochodem může slavit, protože oba nasazené vozy zdolaly celou rally.

Páté místo je mírným zklamáním pro Andrease Mikkelsena, naopak šestá příčka je v takové konkurenci jistě slušným výsledkem pro Toniho Gardemeistera. Sedmý dojel Craig Breen, jenž se podobně jako Fin ukázal ve Zlíně vůbec poprvé, osmý skončil Roman Kresta, jenž po včerejších odstoupeních Valouška a Pecha měl jediný významný úkol - dojet si v klidu pro body do MMČR.

RZ 14 - Kudlovice, 10.48 km

Bitva pokračuje. Svým nejrychlejším časem sice na Kudlovicích všem vypálil rybník Andreas Mikkelsen, dvojice Kopecký-Loix se ale od sebe nevzdálila na víc, než tři desetiny sekundy. Vítězné ambice už zřejmě opustily Juha Hänninena, který se soustředí na bezpečné dojetí pro třetí místo - na Kudlovicích za nejrychlejšími nechal pět vteřin.

RZ 13 - Maják, 22.69 km

Také druhý průjezd legendární zkouškou Maják opanoval Norský pilot Andreas Mikkelsen před dalším mladíkem Thierry Neuvillem. Hned za nimi se seřadili dva kohouti, kteří se momentálně perou o vítězství. Na této zkoušce byl rychlejší Honza Kopecký, Freddy Loix však ztratil pouze 0.7 vteřiny a jeho ztráta na továrního jezdce Škody Motorsport je minimální. Naopak, opět se příliš nedařilo Juho Hänninenovi, který ztratil další drahocenné vteřiny a nejspíše již definitivně vypadl z boje o vítězství. Bronz si však drží s přehledem, čtvrtý Neuville na něj ztrácí více než minutu a půl. Belgický pilot se navíc musí strachovat, mocně jej stahuje Andreas Mikkelsen.

Zkouška Maják se stává pohřebištěm jezdců s Peugeoty. Zatímco v prvním průjezdu zde havaroval Bryan Bouffier, při druhém vystavily problémy s motorem definitivní stop mocně stahujícímu Guy Wilksovi.

---

Před polední servisní pauzou jsme zajeli do Otrokovic zaznamenat ohlasy předních posádek letošní Barumky. Ty jsou nyní k dispozicu ve formě MP3 audia po kliknutí na následující odkaz.

Ohlasy po RZ 12

RZ 12 - Halenkovice, 24.37 km

Loni se Halenkovice staly pro Jana Kopeckého konečnou, letos k němu byly milosrdnější. Přesto český jezdec továrního týmu Škoda není v lehké situaci, neboť jeho včerejší náskok je už prakticky fuč. Potíže s posilovačem řízení jej zbrzdily natolik, že před poslední sekcí činí Kopeckého náskok jedna jediná vteřina.

A to před Freddym Loixem, který si tak čím dál víc brousí zuby na další zlínský zářez. Jen připomeňme, že v případě jeho triumfu by se Belgičan stal po Hubáčkovi, Hauglandovi, Bertonem a Krestovi pátým jezdcem ve čtyřicetileté historii barumky, který tuto soutěž vyhrál celkem třikrát.

Na halenkovické zkoušce naopak mírně ztratil Juho Hänninen, který za dvojicí svých stájových kolegů aktuálně zaostává o deset sekund. První sedmička jede v nezměněném pořadí. Guy Wilks se prokousává pořadím vzhůru, po RZ 12 poskočil o dvě příčky na osmé místo.

RZ 11 - Kudlovice, 10.48 km

První Kudlovice se z pohledu dílčích výsledků podobaly prakticky jako vejce vejci předchozí zkoušce, když byl opět nejrychlejší Mikkelsen před Loixem a Hänninenem. Stejný čas jako finský pilot zajel také Thierry Neuville, pátý Jan Kopecký tentokrát na nejkratším testu sekce ztratil 2.1 vteřiny na Mikkelsena.

Z pohledu prvních příček zůstává nadále pořadí beze změny, trojice Kopecký, Loix a Hänninen je nicméně 'napasována' v neuvěřitelných 5.5 vteřinách! Čtvrtý Neuville ztrácí na vedení 1:39.9 minuty, ale musí si hlídat záda před dotahujícím Mikkelsenem. Podobně na tom je šestý Toni Gardemeister, za nímž je o 19.3 sekundy mladý Ir Breen. Osmá příčka náleží Romanu Krestovi.

RZ 10 - Maják, 22.69 km

Hned úvodní zkouška druhé etapy 41. Barum Czech Rally Zlín rozhodla o tom, že pouze neuvěřitelná smůla by mohla letošní rok připravit o celkové vítězství značku Škoda. Před koncem rychlostní zkoušky totiž havaroval do té doby čtvrtý Bryan Bouffier na Peugeotu 207 S2000 a odstoupil.

Nejrychlejší čas zajel na Majáku Andreas Mikkelsen před Freddym Loixem a Juhou Hänninenem, čtvrtý byl Thierry Neuville. Jan Kopecký ztratil 15.8 vteřiny na Mikkelsena, když měl potíže s posilovačem řízení. Zatím se ale udržel na čele průběžné absolutní klasifikace, druhý Loix ale ztrácí už jen 5.6 sekundy, o šest desetin zpět je třetí Hänninen.

- - - - - - - - - - - 1. etapa , 2. sekce - - - - - - - - - - -

Na závěr první etapy jsme vyzpovídali posádky z čela soutěže před servisní zónou v areálu společnosti Barum Continental v Otrokovicích. Ohlasy najdete opět ve formě MP3 audia na níže uvedeném linku.

Ohlasy po RZ 9

RZ 9 - Semetín 2, 11.49 km

Poslední test první etapy letošní Barum Czech Rally Zlín se stal kořistí Freddyho Loixe, který tak zde překonal jak druhého Juhu Hänninena, tak třetího Jana Kopeckého. Za čtvrtým Bryanem Bouffierem zajel nejlepší dnešní čas Craig Breen, do první desítky nahlédnul i osmý Giandomenico Basso.

Na čele průběžné absolutní klasifikace zůstal k radosti českých fanoušků Kopecký, o druhé místo se po dnešku dělí shodným časem Hänninen a Loix. Na čtvrtou pozici si tak pohoršil Bouffier, nicméně však na předchozí duo ztrácí jen 3.7 vteřiny. Pátý Thierry Neuville je už 1:27.9 minuty za ním a bude muset počítat s útokem Andrease Mikkelsena, který je o dalších 18.2 sekundy zpět.

RZ 8 - Troják 2, 28.69 km

Druhý průjezd Trojákem s sebou přinesl opět řadu dramatických momentů. V naprosto shodném čase zkoušku absolvovali Freddy Loix a Jan Kopecký, třetí byl Bryan Bouffier před Juhou Hänninenem. Pátý čas zajel Thierry Neuville a šestý byl Craig Breen před Romanem Krestou. Potíže měli jak Andreas Mikkelsen, tak i Guy Wilks, kteří měnili na zkoušce kolo.

Na čele za Jana Kopeckého nyní figuruje Juho Hänninen, na třetí místo si polepšil Bryan Bouffier. Dopředu šel i Freddy Loix a Thiery Neuville, zatímco Andreas Mikkelsen propadl ze druhého až na šeté místo. Aktuálně sedmý je Gardemeister před Breenem, Roman Kresta je devátý před Anderssonem. Guy Wilks se propadl až za první desítku na dvanáctou příčku.

RZ 7 - Pindula 2, 12.95 km

Jestliže na předchozím testu obsadili piloti Fabií S2000 tři první místa, tentokrát už to byly hned příčky čtyři. O osm desetin vteřiny před Andreasem Mikkelsenem byl nejrychlejší Juho Hänninen, třetí čas zajel Freddy Loix a čtvrtý byl Jan Kopecký. Za Peugeoty 207 S2000 Bryana Bouffiera a Guye Wilkse dojeli ve shodném čase Thiery Neuville a Roman Kresta.

Za prvního Kopeckého a druhého Mikkelsena se na úkor Wilkse, který klesnul až na pátou příčku, probojoval vítěz zkoušky Hänninen, čtvrtá pozice zůstala zachována pro Bouffiera.

Do zkoušky nenastoupil Václav Pech, který zůstal stát s poškozeným zavěšením svého vozu po dojetí předchozího rychlostního testu.

RZ 6 - Biskupice 2, 8.89 km

Úvodní test odpolední sekce nejvíce 'sednul' Freddymu Loixovi, který jednak provedl změny v nastavení podvozku své Fabie S2000, ale především obul tvrdší směs pneumatik. O šest desetin vteřiny zaostal dosavadní lídr Jan Kopecký, dílčí hattrick továrních Škodovek završil na druhých Biskupicích Juho Hänninen. Nejlepším z Peugeotů byl čtvrtý Bryan Bouffier před Guyem Wilksem, Thierry Neuville byl mimo trať a ztratil přes půl minuty.

Prvních šest jezdců je aktuálně v celkové průběžné klasifikaci natěsnáno v rozmezí 24ti vteřin, rozhodovat tedy může jakákoliv drobná chyba. Na čele je stále trojlístek Kopecký, Mikkelsen a Wilks. Do první desítky si na devátou příčku polepšil Craig Breen, když za sebe odsunul Anderssona a Solowowa.

Mimo hru jsou již obě Fabie R2. Poté co na RZ 4 havaroval Dušan Kouřil, na RZ 6 zradila Jana Černého technika v podobě poruchy palivového čerpadla.

- - - - - - - - - - - 1. etapa, 1. sekce - - - - - - - - - - -

V kontrole přeskupení po páté rychlostní zkoušce jsme měli možnost vyzpovídat některé z posádek z dojmů z dnešní dopolední sekce. Ohlasy najdete tentokrát ve formě MP3 audia na níže uvedeném linku.

Ohlasy po RZ 5

RZ 5 - Semetín, 11.49 km

Další z pilotů si připisuje dílčí vítězství na rychlostní zkoušce. První průjezd zrádným Semetínem vyhrál Bryan Bouffier jen s minimálním náskokem na tovární jezdce Škody Motorsport Hänninena s Kopeckým. S malou ztrátou za nimi skončili Guy Wilks a Andreas Mikkelsen. Naopak Freddy Loix a Thierry Neuville již ztratili dvanáct vteřin, Roman Kresta dokonce minutu a půl.

V celkové klasifikaci si udržel vedení Jan Kopecký, druhý Andreas Mikkelsen ztrácí již 5.9 vteřiny. O třetí místo bojují jezdci Peugeotu Guy Wilks a Bryan Bouffier, kterým na záda dýchá Juho Hänninen, který již přeskočil Freddyho Loixe.

Mimo trať na Semetíně skončil tři kilometry před cílem testu Fumio Nutahara.

Jan Kopecký - Petr Starý, Škoda Fabia S2000 - Barum Czech Rally Zlín 2011

RZ 4 - Troják, 28.69 km

Královskou erzetu letošní Barum rally, tedy Troják, vyhrál Jan Kopecký, ale o jedinou desetinu vteřiny před Andreasem Mikkelsenem! Tato dvojice se tak zároveň v tomto duchu dělí o první dvě příčky, norský pilot ztrácí 2.5 vteřiny. Třetí čas zajel na prvním Troják Juho Hänninen, těsně následován Bryanem Bouffierem. Guy Wilks zajel pátý dílčí čas a absolutně je po RZ 4 na třetí pozici.

Luca Betti si opět vybral notnou dávku smůly, když byl mimo trať a ztratil pět minut. Následně na ve výjezdu na Májovou na tomto testu havaroval Ukrajinec Tamrazov, posádka nebyla zraněna.

RZ 3 - Pindula, 12.95 km

Nejlepší čas na první Pindule zaznamenal Jan Kopecký, který se tak zároveň dostal do čela průběžné absolutní klasifikace letošní Barum Czech Rally Zlín. Druhý byl Guy Wilks, který tak udržel celkové druhé místo, třetí nejlepší dílčí čas vybojoval Bryan Bouffier.

O největší vzrušení, bohužel nikoliv příjemné, se postaral Pavel Valoušek, který havaroval krátce po startu zkoušky. Jeho vůz navíc zůstal zaklíněn mezi stromy a částečně zablokoval trať, takže test musel být pro zbytek startovního pole zrušen. Podstatnější nicméně byl zdravotní stav posádky. Jezdec vyváznul z incidentu bez zranění, navigátora Zdeňka Hrůzu převezla sanitka na pozorování do nemocnice kvůli stížnosti na bolest zad.

Pavel Valoušek - Zdeněk Hrůza, Peugeot 207 S2000 - Barum Czech Rally Zlín 2011

RZ 2 - Biskupice, 8.89 km

První Biskupice se nejlépe povedly Guyi Wilksovi, který je absolvoval o 1.7 vteřiny rychleji než Jan Kopecký. Pouze o několik desetin vteřiny zpět pak byli Freddy Loix, Andreas Mikkelsen a Bryan Bouffier. Na čelo průběžné absolutní klasifikace se dostal Mikkelsen následován Wilksem a Kopeckým. Čtvrtý Loix byl ale za prvním místem o pouhé 1.6 vteřiny.

Václav Pech v servisní zóně v Otrokovicích měnil přední diferenciál svého Mitsubishi Lancer a dostal penalizace 40 vteřin za pozdní výjezd, Jan Šlehofer ztratil více než minutu kvůli defektu.

RZ 1 - SSS Zlín, 9.36 km

Městská zkouška vyšla nejlépe vozům značky Škoda. Test opanovala Fabia S2000 Juhy Hänninena, druhý byl Andreas Mikelssen a třetí Jan Kopecký. Až za čtvrtým Freddym Loixem dojel nejlepší z Peugeotů 207 S2000. Nejrychlejší modifikovaným produkčním vozem byl Lancer Evo 9 Václava Pecha na devátém místě.

-jav-, -hof-; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist