www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství Evropy 2011

Luca Rossetti vyhrál Antibes a přiblížil se k obhajobě titulu

19. října 2011 • 09:00

Italský jezdec Luca Rossetti vyhrál předposlední díl letošního seriálu mistrovství Evropy, francouzskou Rallye Antibes Côte d’Azur. Díky tomu se přiblížil k obhajobě svého loňského titulu, což se doposud podařilo pouze Bernardu Darnischovi na konci sedmdesátých let.

Luca Rossetti - Matteo Chiarcossi (Fiat Grande Punto S2000) - Rallye Antibes 2011

Tovární pilot Abarthu však neměl svou situaci vůbec jednoduchou. Velkým soupeřem mu byl na tratích známých z legendární Rallye Monte Carlo další italský závodník Luca Betti, který protentokráte využil soutěžního speciálu z dílen Racing Lions. Oba soupeři sváděli vteřinkové souboje od začátku až do konce. Oba měli postupně drobné technické problémy či se potýkali s ne zrovna správnou volbou pneumatik, rozhodující pro souboj se tak ukázala druhá rychlostní zkouška, na které ztratil Betti vinou defektu více než 38 vteřin.

Zatímco boj o titul je již nejspíše rozhodnut - k Rossettiho definitivě chybí pouhé dva body, souboj o bronz mezi Maciejem Oleksowiczem a Antonínem Tlusťákem je i nadále otevřený. Zpočátku byl než oba kohouti překvapivě rychlejší Szymon Ruta, který tentokráte využil Peugeotu z francouzské stáje 2C, který po loňských tratích IRC vedla Burcu Cetinkaya. Nepříliš překvapivě však zněl celkový výsledek Ruty - uražené kolo v RZ 7... V souboji Tlusťáka a Oleksowicze měl zpočátku navrch český pilot, zkoušky po sobotním obědě naopak zastihly v lepší kondici polského pilota. Rozhodnutí padlo na poslední rychlostní zkoušce druhé etapy. Poškozený přední diferenciál Tlusťákovy Fabie znamenal ztrátu 27 vteřin na svého polského soka a praktický konec nadějí na lepší umístění.

Luca Betti - Maurizio Barone (Peugeot 207 S2000) - Rallye Antibes 2011Maciej Oleksowicz - Andrzej Obrebowski (Ford Fiesta S2000) - Rallye Antibes 2011

Na rychlostních zkouškách nedaleko Azurového pobřeží se již delší dobu nejezdí francouzský šampionát, v letošním roce navíc s termínem Antibes kolidoval i závěrečný díl francouzského 'poháru'. Početně tak účast zachraňovali jezdci poháru Suzuki a Abarth 500 Trofeo. S absolutní špíčkou dokázali držet krok jen dva piloti Peugeotů 207 S2000 - Michel Boetti a Robert Laussage. Hlavně první jmenovaný zajížděl časy srovnatelné s Rossettim a Bettim, dvě rychlostní zkoušky dokonce absolutně vyhrál. Podobně jako jeho francouzského kolegu však stály stupně vítězů defekty. Ve dvoukolkách byl nejrychlejší Ital Fabiani s Renaultem Clio S1600, v rámci ME 2WD zvítězil Rok Turk i přes téměř čtyřminutovou penalizaci, když zabloudil na přejezdu k první rychlostní zkoušce.

Konečné výsledky Rallye Antibes Cote d'Azur

Průběžné pořadí mistrovství Evropy

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist