www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. března 2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mediasport mezinárodní mistrovství ČR 2011

Ropro Clio R3 Czech Trophy dorazilo do cíle

25. října 2011 • 09:20

Letošním posledním závodem premiérového ročníku ROPRO Clio R3 Czech Trophy byla 33. Rally Příbram, kde se představila hned pětice posádek s vozy Renault Clio R3.

Lubomír Minařík - Jan Ryšánek (Renault Clio R3) - Rally Příbram 2011

Před závěrečným závodem nebylo o celkovém vítězi tohoto, nově vzniklého poháru stále rozhodnuto. Šanci na prvenství měla hned trojice posádek ve složení Lubomír Minařík – Jan Ryšánek, Milan Kneifel a Jaroslav Blažek a Jiří Trojan s Evou Trojanovou. Kromě tradičních pohárů a finančních prémií čekal na tři nejúspěšnější posádky i bonus v podobě finanční prémie v rámci celkového hodnocení ROPRO Clio R3 CT. Za 1. místo – 50 000,- Kč + šek 25 000,- na náhradní díly, 2. místo – 25 000,- Kč + šek 25 000,- na náhradní díly a 3. místo – 12 500,- Kč + šek 12 500,- na náhradní díly.

Při Rally Příbram tedy bylo rozhodně o co bojovat a do posledního závodu prvního ročníku ROPRO Clio R3 Czech Trophy se všichni účastníci vrhli s pořádnou vervou. S náročnými rychlostními zkouškami si nejlépe poradili Minařík s Ryšánkem. Posádka tvořená moravským jezdcem, jehož naviguje pražský spolujezdec a startující s vozem Renault Clio R3 sváděla v průběhu dvoudenní příbramské soutěže vyrovnaný souboj hned s dalšími třemi posádkami. O tom svědčí i úvodní, noční etapa, během které se na první pozici vyměnily hned tři jména. Do sedlčanské části soutěže nejlépe vstoupil překvapivě Jiří Trojan. Ten nechal za svými zády jak ambiciózního Štefana, tak především Kneifela a Minaříka, kteří na první rychlostní zkoušce zajel až čtvrtý nejrychlejší čas. To co se však Davidu Štefanovi nepodařilo na úvodních dvou měřených úsecích, povedlo se mu na poslední RZ úvodní sekce. Štefan se velmi rychlou jízdou dokázal posunout na první místo, před Trojana a zrychlujícího a favorizovaného Minaříka. Moravský jezdec v dalším průběhu nenechal nic náhodě a po páté rychlostní zkoušce se posunul na první místo před Štefana, Trojana a Kneifela. Z povzdálí vše zatím sledoval krumlovský Pavel Kundrát.

Za zmínku jistě stojí i skutečnost, že mezi prvními čtyřmi dvojicemi byl po první etapě rozdíl necelých dvanácti vteřin. Bylo tak patrné, že žádný z pilotů se nechce jen tak vzdát vidiny celkového vítězství v rámci ROPRO Clio R3 CT.

Večerní část první etapy nahradila sluncem zalitá druhá etapa na Příbramsku, která mimo jiné obsahovala více než dvacetikilometrový průjezd obávanou Vystrkovskou rychlostní zkouškou. Minimální rozestupy tak slibovaly zajímavé souboje o každou desetinku vteřiny. Jako první ze souboje o stupně vítězů bohužel vypadl David Štefan, který obdržel před desátou rychlostní zkouškou třicetivteřinovou penalizaci za pozdní příjezd do časové kontroly. Vzhledem k velké vyrovnanosti tak rapidně klesly jeho šance na vítězství. V průběhu druhé etapy navíc začal výrazně zrychlovat také Kneifel, kterému se nakonec podařilo posunout na průběžné druhé místo. Na vedoucího Minaříka však po dvanácté rychlostní zkoušce ztrácel více než pětadvacet vteřin, a tak se před průjezdem zbývajících dvou RZ zdálo nejen o příbramském vítězi ROPRO Clio R3 Czech Trophy, ale i celkovém, rozhodnuto.

O vzrušení se postarali na poslední rychlostní zkoušce David Štefan s Ivou Výchovou. Pravidelní účastníci poháru figurovali na čtvrtém místě s velkým náskokem před pátým Kundrátem. Opět se však potvrdilo pravidlo, že závod končí až na cílové rampě. Na Vystrkově totiž smíšená posádka Clia R3 havarovala a musela tak ze soutěže odstoupit. Hodně nepříjemná havárie se naštěstí obešla bez újmy na zdraví a vše odnesly jen poničené plechy vozu. Ostatní účastníci pak již v poklidu dokončili poslední kilometry soutěže, a tak se z vítězství mohli radovat Lubomír Minařík s Janem Ryšánkem, kteří se stali premiérovými celkovými vítězy ROPRO Clio R3 Czech Trophy, před druhým Kneifelem s Blažkem a třetím Jiřím Trojanem s Evou Trojanovou.

Již s větší ztrátou dokončil závěrečný závod ROPRO Clio R3 CT Pavel Kundrát, startující se svým spolujezdcem Zbyňkem Pilsem. Českokrumlovský jezdec se v rámci poháru představil podruhé. Na domácích tratích se českokrumlovskému jezdci dařilo. Podruhé se Kundrát představil v Příbrami, kde však na své soupeře nestačil a obsadil až čtvrté místo. Kundrát ale projevuje zájem o starty v ROPRO Clio R3 Czech Trophy i pro příští sezonu a tak uvidíme, zda-li se s ním budeme na soutěžích v České republice setkávat pravidelněji.

Nyní by se slušelo uvést, že poslední soutěž premiérového ROPRO Clio R3 Czech Trophy je skončena a poháry a ceny rozdány. Tak tomu ale ve skutečnosti ještě není a oficiální, slavností vyhlášení poháru proběhne až na závěrečném vyhlašování mistrů republiky, o čemž vás samozřejmě ještě budeme informovat.

Petr Eliáš
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist