www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství Evropy 2011

Rallye du Valais vyhrál Laurent Reuche, Antonín Tlusťák dojel třetí

31. října 2011 • 14:40

Tradičně posledním závodem mistrovství Evropy byla švýcarská Rallye du Valais. Prvenství si připsal Laurent Reuche, který tak vybojoval titul švýcarského šampiona. Rozhodlo se i o stupních vítězů v konečném hodnocení ME.

Laurent Reuche - Jean Deriaz (Peugeot 207 S2000) - Rallye du Valais 2011

Rallye du Valais patřívá každoročně k těm správným vrcholům mistrovství Evropy. Na samotný závěr se totiž posádky potkávají na náročné trati, která hodně často mění svůj charakter. Chvíli si člověk připadá, že je na kluzkých asfaltech v Chorvatsku, chvíli jede po propasti lemujících úzkých cestách ne nepodobných Rallye Monte Carlu, poté přijde průjezd uskákanou rychlou lesní pasáží jako na Barumce, chvíli se jede po širokém čistém asfaltu jako na Asturias nebo Madeiře, aby posádky zamířily mezi vinice jako na Rallye Deutschland. Pořadatelé se tentokrát rozhodli přidat u trochu toho 'Turecka', když přidali dvě šotolinové rychlostní zkoušky.

Oproti loňskému roku neztěžovalo situaci proměnlivé počasí, po celý závod panoval krásný podzim. Přesto bylo od začátku jasné, že to bude hodně náročný závod a vítězem bude každý, kdo dojede až do cíle. Navíc znalosti tratě z loňského roku nebyly moc platné, drtivá většina rychlostních zkoušek se jela v obráceném směru.

Soutěž začala nezvykle již ve čtvrtek třemi rychlostními zkouškami. Hned na první rychlostní zkoušce soutěž přišla o jednoho z favoritů. Vítěz letošního poháru produkčních vozů v IRC Florian Gonon trefil ve vysoké rychlostní betonový patník a totálně zdemoloval své Subaru Impreza Sti. Zkouška byla samozřejmě zastavena, oba členové posádky převezeni do nemocnice. Pilot byl ještě týž den propuštěn, spolujezdkyně Sandra Arlettaz zůstala v nemocnici na pozorování. Po první etapě tak šel spát jako první domácí Ivan Ballinari následovaný Lucou Rossettim a Laurentem Reuchem. Nejvíce se z této trojice radoval Luca Rossetti, který díky těmto bonusovým bodům obhájil titul mistra Evropy a stal se historicky prvním jezdcem na světě, který si tento primát připsal potřetí. Ze sympatického Itala spadla nervozita a už se nemohl dočkat na souboj o prvenství bez jakéhokoliv svázání taktikou.

Antonín Tlusťák - Jan Škaloud (Škoda Fabia S2000) - Rallye du Valais 2011

Páteční druhá etapa již tradičně začíná extrémně náročnou, téměř 38 km dlouhou zkouškou Les Cols. A i letos se na ní děly věci. Toho se však již nedočkal Luca Betti, jediný teoretický soupeř Rossettiho v boji o titul mistra Evropy. Po čtvrtečním výsledku se rozhodl ze soutěže odstoupit a ulehčit tak napjatému finančnímu rozpočtu. Rychlostní zkoušku s přehledem vyhrává Luca Rossetti a dostává se do čela soutěže. Bohužel, je to pro něj konečná, protože mu na jejím konci praská řemenice, která nutí továrního jezdce Abarthu odstoupit. Omnoho lépe nedopadá ani dosud vedoucí Ivan Ballinari, kterého hned v úvodu potkává defekt. Kolo sice vymění, posléze se však objeví problémy s přívodem paliva, které znamenají konec. Problémy však má více lidí - Olivier Burri je na několik desítek vteřin mimo trať, Antonína Tlusťáka zlobí elektrický svazek, takže jeho vůz jede jen na tři válce a ztrácí drahocenné vteřiny.

Také druhá rychlostní zkouška dne hodně míchá pořadím. Jeden z uchazečů o švýcarský titul Laurent Reuche ztrácí kvůli defektu, mnohem více však pořadím míchá Bernardo Sousa. Portugalec si přijel do Švýcarska vyzkoušet Peugeot 207 S2000. Pro porovnávání s obvyklou Fiestou S2000 zvolil hodně ostré tempo, když se už od shakedownu několikrát ocitl mimo trať. První vážnější varování přichází právě na páté rychlostní zkoušce, kdy je v jedné ze zatáček rychlejší a trefuje vodní hydrant. Jeho vozu se nic nestane, následující čtyři vozy však musí být zpomaleny žlutou vlajkou kvůli unikající vodě. Ředitel soutěže pak celkem nesmyslně přiděluje právě žlutou vlajkou zastiženému Antonínu Tlusťákovi o 40 vteřin horší čas, než jeho soupeřům...

Florian Gonon - Sandra Arlettaz (Subaru Impreza Sti) - Rallye du Valais 2011

Ani druhá páteční sekce nepřináší klid do pořadí v závodě. Na prvním testu dostává defekt Nicolas Althaus, na druhém pak definitivně končí pouť Bernarda Sousy. Jeho tým všude uvádí jako důvod odstoupení prasklou poloosu, zapomínají však dodat, že se zmíněnou poloosou chybí vozu i samotné kolo.

Také závěrečná sekce druhé etapy přináší problémy pro jednu z předních posádek. Maciej Oleksowicz jede obě rychlostní zkoušky s poškozeným řízením a propadá se na konec první desítky.

Situace před poslední etapou je daná jasně. Suverénně vede Laurent Reuche, druhé místo si jasně drží Olivier Burri. Na třetí místo si však dělají zálusk tři jezdci - Urs Hunziker, 48 vteřin za ním Antonín Tlusťák, 58 vteřin za ním domácí rychlík Nicolas Althaus. Od začátku tak bylo jasné, že nejnapínavější souboj bude právě o třetí stupínek na 'pódiu'. Po sedmi rychlostních zkouškách, které 'obohatil' i dvojí průjezd šotolinového úseku přes černou sjezdovku v lyžařském středisku Verbier, vyšel z tohoto souboje nejlépe Antonín Tlusťák, který si dokázal připsat dokonce dvě absolutní vítězství v rychlostní zkoušce. Po posledním testu přeskočil o 2.2 vteřiny mohutně finišujícího a v cíli hodně zklamaného Urse Hunzikera. Nicolas Althaus nakonec skončil až pátý, když nedokázal ustát nastolené tempo a chyboval už na předposlední rychlostní zkoušce.

Vítězství v celé soutěži si tak připsal Laurent Reuche. Tento třiatřicetiletý Švýcar startoval v posledních letech ve francouzském poháru vozů Peugeot 207 R3T, v loňském roce jej dokázal dokonce vyhrát. Pro letošní sezónu se mu podařilo sehnat dostatečný budget na starty s Peugeotem 207 S2000 a odměnou mu bylo vítězství v celém seriálu i nejprestižnější švýcarské soutěži. Druhý Olivier Burri, tentokráte startující v Mitsubishi Lancer Evo X s velezkušeným Nicolasem Klingerem, v cíli zářil spokojeností. Obdobně na tom byl i bronzový Antonín Tlusťák. Nejen, že dokázal v přímém souboji vybojovat třetí příčku v absolutní klasifikaci, ale připsal si i prvenství v rámci mistrovství Evropy. Návdavkem pak vybojoval třetí místo v hodnocení celého seriálu mistrovství Evropy, protože v poslední sekci postihly Macieje Oleksowicze problémy s poloosou, takže jej v klasifikaci dne předstihl letošní šampion dvoukolek Rok Turk a sebral mu tak potřebné body.

Konečné výsledky Rallye du Valais

Konečné pořadí mistrovství Evropy

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist