www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 20. dubna 2024, Svátek má Marcela, zítra Alexandra

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2011

Promotéra MS Antonova hledá policie

24. listopadu 2011 • 11:50

Litevská prokuratura vydala mezinárodní zatykač na Vladimira Antonova, ruského oligarchu a několik posledních měsíců držitele komerčních práv na mistrovství světa v rally. Šestatřicetiletý Antonov a jeho obchodní partner Raimundas Baranauskas jsou hlavními podezřelými, že zcizili peníze z litevské banky Snoras a lotyšské Krajbanky. Antonov se přitom v pondělí zúčastnil londýnského setkání s představiteli FIA a zástupci automobilek zapojených do MS.

Vladimir Antonov

Banka Snoras, pátý největší bankovní dům v Litvě, byl v minulém týdnu převeden do státní správy, neboť se ocitl na pokraji bankrotu. Z celkového množství 250 miliónů litas oběžných aktiv z ní totiž bylo vyvedeno přes 200 miliónů (cca 1,5 mld. Kč). Antonov byl majitelem 68% akcií AB Bankas Snoras. Včera navíc lotyšský finanční dozor zastavil činnost tamější Latvijas Krajbance, rovněž kontrolované Antonovem – jejích 60% drží právě Snoras. Majitelé z tohoto peněžního ústavu odčerpali přes 100 miliónů latů (cca 36 mld Kč).

Litevský státní zástupce k případu řekl: „Oba bývalí manažeři banky Snoras jsou podezřelí ze zpronevěry majetku velkého rozsahu a falšování dokumentů. Na základě toho byl na obě osoby vydán mezinárodní zatykač.“

Obchodní skupina Convers Sports Initiatives, které Antonov šéfuje, před půl rokem koupila od společnosti North One Television firmu North One Sport, promotéra mistrovství světa v rally. Komerční a mediální práva na tento šampionát má North One Sport podle kontraktu do roku 2020. V souvislosti s vydaným zatykačem vydala společnost Convers Sports Initiatives toto prohlášení: „Naše činnost není nijak ovlivněna současnou situací ve Snoras Bank. Tato banka nikdy nezprostředkovala peníze na nákup společnosti CSI ani neposkytla půjčku na její následnou činnost.“

Dodejme, že Antonov je rovněž majitelem exkluzivní automobilky Spyker, která před časem zakoupila švédský Saab. Ten stál před krachem poté, co se jej zbavil koncern General Motors. Současná situace v trollhättanské automobilce není růžová – jestliže se před časem dokonce spekulovalo o vstupu Saabu do mistrovství světa, aktuálně firma opět stojí na pokraji své existence.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
25.11.2011 14:59
Karbonyl - moderátor
Antonov i Baranauskas byli dnes zatčeni v Londýně.
toplist