www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 17. května 2024, Svátek má Aneta, zítra Nataša

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Intercontinental Rally Challenge 2012

Peugeot vyklízí bitevní pole - dočasně?

20. prosince 2011 • 08:00

Po již oznámeném konci týmů Peugeotu UK a Portugal přichází další špatná zpráva - šampionát IRC opouští také Peugeot Belux. V zákulisí se mluví i o konci programu polského importéra v šampionátu našich severních sousedů a velkých nejasnostech kolem působení mistrovského italského týmu. V jaké formě bude pokračovat české zastoupení značky se lvem ve znaku, také stále není jisté.

Guy Wilks - Phil Pugh (Peugeot 207 S2000) - RACMSA Rally of Scotland 2011

Tyto zprávy přicházejí ve stejné době, kdy Peugeot v relativní tichosti představil novou evoluci osvědčené 207 S2000. Je otázkou, co PSA vlastně v příští sezoně s Peugeotem zamýšlí. Zdá se, že se bude soustředit pouze na vybrané hodně medializované podniky, kde má velkou šanci uspět, jakými jsou Rallye Monte Carlo, Geko Ypres Rally či Tour de Corse před návratem s novým vozem v roce 2013. Ten bude postaven podle nových regulí pracovně nazývaných R4T a bude vycházet z nového modelu 208. Tento vůz interně označovaný jako A9 by měl v soutěžní variantě těžit zejména z nové odlehčené platformy PF1, která jej dělá v sériové verzi zhruba o 100-170 kg lehčí v porovnání s předchůdcem 207.

Za současným děním můžeme vidět tři hlavní faktory. Tím prvním jsou nejspíše problémy v hospodaření koncernu a s ním související úsporné kroky zahrnující i propuštění zhruba šesti tisíc zaměstnanců. Druhým a zcela zřejmým je neúspěch značky na sportovním poli - zejména v pro Peugeot stěžejním šampionátu IRC. Historie se opakuje, neboť po tom, co Peugeot z bojiště vytlačil štíry z italského Abarthu a stal se nakrátko dominantní silou, i on musel okusit hořkost porážek, tentokrát ze strany Škody. Konečně třetím důvodem je zřejmě to, že v současnosti, kdy už existuje nástupce, nemá podpora prodejů modelu 207 valný smysl.

Thierry Neuville na Tour de Corse 2011

Nechme ale prostor k vyjádření zástupcům Peugeotu Belux, jmenovitě PR ředitelce Adelheid Terryn: „Jsme nadšeni, že Thierry dostává příležitost pokračovat s PSA na vyšší úrovni, v roce 2012 ve WRC pro Citroën Racing. Náš plán počítal s třemi lety jeho rozvoje za volantem našeho Peugeotu 207 S2000. Thierry byl ale tak dobrý, že mu to trvalo jen dva roky. To dokazuje, že jsme si vybrali správně.“

„Po pěti letech nepřetržité účasti v IRC bychom rádi začali novou sezonu s Thierrym, ale s ohledem na jeho rychlý postup výš jsme se rozhodli v sezoně 2012 naše aktivity utlumit. Děkujeme všem partnerům, kteří nás v této skvělé kampani podporovali. Pro další sezonu nevylučujeme několik startů s naší 207 S2000 předtím, než se v roce 2013 vrátíme v plné síle s novým autem.“

Oficiálně tak Peugeot Belux svádí svůj odchod na „důležitější povinnosti“ Thierry Neuvilla, nicméně z informací, které má redakce k dispozici, je skutečným důvodem především omezování působnosti mateřské značky v šampionátu IRC i ostatních soutěžních aktivitách.

-fri- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist