www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 30. dubna 2024, Svátek má Blahoslav, zítra Svátek práce

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Intercontinental Rally Challenge 2012

Juho Hänninen zvítězil v Circuit of Ireland Rally

7. dubna 2012 • 19:35

Tento týden čeká seriál IRC první letošní premiéra - na řadě je nově zařazená Circuit of Ireland Rally, která posádkám nabídne zrádné rychlé, a zároveň uskákané a kluzké asfaltové trati. Celou rally zahajuje speciálka v loděnici, ze které takřka přesně před sto lety vyplul legendární Titanic. První posádky vyplouvají do RZ 1 v 18:00 středoevropského času.

Online výsledky - Rally Radio - Další informace k Circuit of Ireland

2. etapa

RZ 15 - Redrock 3 (25.12 km)

Juho Hänninen

Třetí průjezd testem Redrock už nakonec do celkové klasifikace příliš nepromluvil. Vyhrál jej Juho Hänninen, který tak orazítkoval své letošní premiérové vítězství. O druhý čas se podělili Mikkelsen s Kopeckým (2., resp. 3. celkově). Pro Čecha je to jeho první letošní soutěž, kdy nevystoupal až na nejvyšší stupínek. Výsledné čtvrté místo trochu překvapivě nakonec vybojoval Mathieu Arzeno, který při prvním startu s peugeotem v IRC udržel nervy na uzdě a prost jezdeckých chyb absolvoval celou rally stabilním tempem. Hned za ním skončil další jezdec na francouzském voze, Craig Breen. Ten až v druhé etapě našel se svým autem společnou řeč, páteční olbřímí penalizace ho nakonec sesunula jen o jedno místo. Sympatickým výkonem se prezentoval další domací jezdec Robert Barrable, který zaslouží uznání hlavně proto, že oproti konkurenci soutěž absolvoval na stále poněkud syrových pneumatikách Dmack.

Kategorii produkčních vozů jasně ovládl Garry Jennings, který ji vedl prakticky od začátku až do konce. Druhé místo v poslední RZ ale na úkor Sama Moffetta ukořistil Donagh Kelly. V IRC 2WD Cupu zvítězil Martin McCormack, kterému ale zejména v druhé etapě život ztěžoval Tommy Doyle. Ten je nakonec druhý. O bronzový post až do konce bojovali Peter Taylor a Jonathan Greer, nakonec to byl prvně jmenovaný, kdo situaci neustál a na poslední zkoušce celé rally ztratil téměř tři minuty. Třetí je tedy Greer, Taylor se v rámci IRC 2WD Cupu propadl na šesté místo.

Seriál IRC bude pokračovat za měsíc na středomořské Tour de Corse.

Circuit of Ireland Rally 2012
1.Juho Hänninen - Mikko MarkkulaFINŠkoda Fabia S20001:58:21.8
2.Andreas Mikkelsen - Ola FloeneNORŠkoda Fabia S2000+44.2
3.Jan Kopecký - Pavel DreslerCZEŠkoda Fabia S2000+1:39.5
4.Mathieu Arzeno - Renaud JamoulFRAPeugeot 207 S2000+4:01.6
5.Craig Breen - Gareth RobertsIRL/GBRPeugeot 207 S2000+4:53.8
6.Robert Barrable - Damien ConollyIRLŠkoda Fabia S2000+1:18.5
7.Sepp Wiegand - Timo GottschalkDEUŠkoda Fabia S2000+6:15.9
8.Garry Jennings - Barry McNultyGBR/IRLMitsubishi Lancer Evo IX+8:27.9
9.Donagh Kelly - Kevin FlanaganIRLMitsubishi Lancer Evo IX+9:11.4
10.Sam Moffett - James O'ReillyIRLMitsubishi Lancer Evo IX+9:16.0

Předběžné bodování IRC po Circuit of Ireland Rally

RZ 14 - Banbridge North 1 (7.55 km)

Craig Breen - Gareth Roberts, Peugeot 207 S2000 - Circuit of Ireland Rally 2012

Předposlední zkouška Circuit of Ireland Rally do celkového pořadí prakticky nezasáhla. Rozhodně se ale nejednalo o nějakou selanku. Posádky už mezi sebou mají většinou velké rozestupy a nikam se neženou, sedm a půl kilometru délky RZ taky není nijak výjimečných, avšak nebylo by to Irsko, aby i v samotném závěru neukázalo něco ze svého povětrnostního repertoáru. Nad zkouškou začalo hustě pršet, což velké části posádek způsobilo vrásky na čele. Kluzké irské cesty nejsou ničím snadným, o to větší drama to bude na následující, závěrečné zkoušce, který se pojede už potřetí. Pětadvacet kilometrů na kombinaci asfaltu, vytahané šotoliny a bláta ještě může zamíchat kartami.

RZ 12/13 - Lisburn 1 a 2 (2x 1.03 km)

Andreas Mikkelsen - Ola Floene, Škoda Fabia S2000 - Circuit of Ireland Rally 2012

Tak dlouho Andreas Mikkelsen svými drobnými výlety mimo trat a jezdeckými chybami pokoušel irské štěstí, až se mu pomstilo na kilometrové divácké speciálce Lisburn. Nor chyboval, trefil balík a kvůli zhasnutému motoru ztratil na nejkratším testu celé rally čtyřicet sekund! Juho Hänninen se tak nyní musí soustředit na klidné a bezpečné dojetí do cíle rally. Ve druhém průjezdu se premiérové vyhrané RZ málem dočkal Mathieu Arzeno, na nejrychlejšího Hänninena mu chyběly tři desetiny.

.

RZ 11 - Hollow 2 (14.66 km)

Andreas Mikkelsen - Ola Floene, Škoda Fabia S2000 - Circuit of Ireland Rally 2012

Opakovaný průjezd rychlostní zkouškou Hollow uzavřel prostřední sobotní sekci a jak už to tak v IRC bývá, s blížícím se závěrem se zamotává zápletka jménem celkový vítěz. Andreas Mikkelsen opět zaútočil na Hänninena, který přišel o 2.4 sekundy a téměř přesně tolik oba dva nyní dělí i v celkovém pořadí. Po servisní pauze bude následovat dvojité absolvování krátké divácké speciálky a po ní přijdou v podobě klasických rychlostních zkoušek poslední dvě možnosti na ovlivnění výsledků.

Co se irské bitvy o Top 5 týče, Craig Breen ujel v RZ 11 Robertu Barrablovi o dalších deset sekund a dostává se tak na vytoužené páté místo. Na svého stájového kolegu Arzena aktuálně Breen ztrácí rovnou minutu.

RZ 10 - Drumhillery 2 (14.32 km)

Craig Breen - Gareth Roberts, Peugeot 207 S2000 - Circuit of Ireland Rally 2012

Juho Hänninen opět zarazil Mikkelsenův rozlet. V druhém průjezdu testem Drumhillery byl sice v porovnání s Norem rychlejší pouze o půl vteřiny, i to ale stačilo, aby Hänninenův největší soupeř dále nestahoval svou ztrátu. Čtvrtý čas zajel Craig Breen, který každým kilometrem nabírá jistotu v přenastaveném peugeotu. Jeho hlavní kořist, Robert Barrable, byl tentokrát o třináct sekund pomalejší, takže Breenovi k pátému místu chybí už jen sedm sekund. Třetí a čtvrté místo Kopeckého, resp. Arzena, je už díky velkým rozestupům okolo celkem jasně dané, oba jezdci svorně hlasí jako prioritu dojet v klidu do cíle soutěže.

RZ 9 - Redrock 2 (25.12 km)

Andreas Mikkelsen - Ola Floene, Škoda Fabia S2000 - Circuit of Ireland Rally 2012

Opakovaný průjezd zkouškou Redrock jasně ukázal, že je Mikkelsen bojovník, který se nehodlá vzdát. Chybu z předešlé vložky chtěl odčinit stodesetiprocentním nasazením, které se mu vyplatilo - zkoušku suverénně vyhrál, Hänninenovi naložil téměř pět sekund a z celkové ztráty na vedoucí post tak odmazal víc než polovinu. Kdo ví, jak moc mu prospěla výměna převodovky v předešlé servisní pauze. Menší výlet po irských příkopech absolvoval Sepp Wiegand, škody na voze jsou ale minimální. Vylepšené nastavení zadních tlumičů si v cíli pochvaloval aktuálně šestý Craig Breen, který by rád dohnal svého krajana Roberta Barrabla.

RZ 8 - Hollow 1 (14.66 km)

Juho Hänninen - Mikko Markula, Škoda Fabia S2000 - Circuit of Ireland Rally 2012

Poslední vložka úvodní sobotní sekce se postarala o doposud největší časový rozdíl na vedoucích přičkách. Andreas Mikkelsen chyboval, přejel odbočku a při couvání a otáčení ztratil přes sedm sekund. Juho Hänninen byl naopak opět nejrychlejší a svůj náskok na čele navýšil na orvných devet sekund. Jan Kopecký se potýkal s velkým množstvím informací v rozpise, Craig Breen zase se setupem svého peugeotu. po RZ 8 následuje třicentiminutový servis a po něm kompletně identická trojice ranních vložek.

RZ 7 - Drumhillery 1 (14.32 km)

Juho Hänninen - Mikko Markula, Škoda Fabia S2000 - Circuit of Ireland Rally 2012

Druhá sobotní vložka na posádky čekala s kompletně suchým povrchem, což ale platilo jen pro pár prvních aut na čele. S každým dalším průjezdem se totiž na asfalt tahá bláto, které ze suché trati umí udělat zrádnou klouzačku. S vložkou Drumhillery se nejlépe popasoval Hänninen. Naopak Mikkelsen stále naříká nad měkkou směsí gum a tak se opět propadl na druhé místo za Fina. Ztrácí sekundu a šest desetin. Jan Kopecký stabilně zajíždí časy za první dvojicí, celkově mu stále patří třetí místo (+53.0).

RZ 6 - Redrock 1 (25.12 km)

Alastair Fisher - Rory Kennedy, Ford Fiesta S2000 - Circuit of Ireland Rally 2012

Druhý nejdelší test Irské rally otevřel sobotní část třetího dílu seriálu IRC. Zkouška Redrock bude stěžejní, protože se pojede celkem třikrát. První průjezd překvapil špičku jezdeckého pole. Většina posádek totiž očekávala vlhkou trať a nasadila nejměkčí směs pneumatik, rychle osychající povrch by ale snesl i tvrdší variantu. Své o tom ví Juho Hänninen, který ztratil tak, že se před něj opět dostal Andreas Mikkelsen. Menší výlet do pole absolvoval Robert Barrable, větší smůlu měl doposud čtvrtý Alastair Fisher, který fiestu při výletu mimo trať poškodil tak, že v rychlostní zkoušce a tudíž i celé soutěži nemohl pokračovat.

1. etapa

RZ 5 - Legane 2 (25.29 km - ZRUŠENO)

Jan Kopecký - Pavel Dresler, Škoda Fabia S2000 - Circuit of Ireland Rally 2012

Druhý průjezd nejdelší vložkou rally se nekoná, test musel být zrušen kvůli zásahu lekařů u civilního případu v blízkosti trati. Pro první etapu tak zůstavají platné výsledky po RZ 4, ze kterých jako průběžný lídr vychází tovární jezdec Škody Motorsport Juho Hänninen. Druhý je Andreas Mikkelsen (+0.6), třetí Jan Kopecký (+28.2).

V klasifikaci IRC Production Cupu si po pátku nejlépe vede Garry Jennings před Samem Moffettem a Donaghem Kellym (všichni mitsubishi - s výjimkou Consaniho Renaultu v Irsku nestartuje žádný produkční vůz jiné značky). Ve 2WD je na čele Martin McCormack (Citroën DS3 R3T) před Tommym Dolem (Renault Clio R3) a Jonathanem Greerem (Citroën DS3 R3T). Pravidelní účasntíci IRC Robert Consani (Renault Mégane N4) a Menyhért Krózser (Honda Civic R3) jsou po technických problémech na samém chvostu celého startovního pole.

Circuit of Ireland Rally - 1. etapa
1.Juho Hänninen - Mikko MarkkulaFINŠkoda Fabia S200034:55.7
2.Andreas Mikkelsen - Ola FloeneNORŠkoda Fabia S2000+0.6
3.Jan Kopecký - Pavel DreslerCZEŠkoda Fabia S2000+28.2
4.Alastair Fisher - Rory KennedyGBR/IRLFord Fiesta S2000+48.4
5.Mathieu Arzeno - Renaud JamoulFRAPeugeot 207 S2000+1:02:4
6.Robert Barrable - Damien ConollyIRLŠkoda Fabia S2000+1:18.5
7.Craig Breen - Gareth RobertsIRL/GBRPeugeot 207 S2000+2:27.0
8.Sepp Wiegand - Timo GottschalkDEUŠkoda Fabia S2000+2:34.4
9.Garry Jennings - Barry McNultyGBR/IRLMitsubishi Lancer Evo IX+2.44.0
10.Sam Moffett - James O'ReillyIRLMitsubishi Lancer Evo IX+2:53.1

RZ 4 - Drummond 2 (13.03 km)

Alastair Fisher - Rory Kennedy, Ford Fiesta S2000 - Circuit of Ireland Rally 2012

Druhý průjezd Drummondem se postaral o změnu ve vedení Circuit of Ireland Rally - Andrease Mikelsena vystřídal Juho Hänninen. Druhý čas zajel Jan Kopecký, o třetí se společně postarali Mikkelsen a trochu překvapivě Alastair Fisher. Do pořadí v první desítce ale výrazně promluvila i přejezdová sekce k předchozímu servisu. Na ní se totiž s poruchou palivové pumpy zastavil do té doby čtvrtý peugeot Craiga Breena. Irovi se nakonec podařilo vůz rozpohybovat, avšak trvalo to dlouhých třináct minut, které byly následně patřičně ohodnoceny olbřímí penalizací. Breen se tak propadl na sedmé místo a podobným směrem se v celkovém pořadí posunul i druhý vůz týmu Saintéloc - před Arzena se na čtvrté místo totiž posunul Alastair Fisher s fiestou.

RZ 3 - Legane 1 (25.29 km)

Juho Hänninen

Start nejdelší zkoušky celé rally byl zdržen o necelou čtvrthodinu a posádky tak do testu vjížděly s naprosto vychladlými pneumatikami. Nejvíce to pocítil Mikkelsen, který udělal podobně jako v RZ 2 menší chybu. I díky tomu má třetí vložka rally třetího dílčího vítěze - Juha Hänninena, který stále vedoucího Nora stáhl na celkový rozdíl 2.8 sekund. Jan Kopecký se dle svých slov na tomto testu vůbec necítil, proto v cíli ztráta přes jedenadvacet sekund. Čech je i nadále třetí celkově, na záda mu ale dýchají Craig Breen, Alastair Fisher a krůček po krůčku zrychlující Matthieu Arzeno. Není bez zajímavosti, že všichni tři jedou na pneumatikách Pirelli, které jsou vyhlášené svými vlastnostmi při zhoršených podmínkách. Sepp Wiegand zkoušku dokončil bez levé přední pneumatiky, na trati ho předjížděl Robert Barrable, který pro změnu jede na čínských pneumatikách Dmack a v rámci této soutěže i s podporou Škody Ireland.

RZ 2 - Drummond 1 (13.03 km)

Andreas Mikkelsen - Ola Floene, Škoda Fabia S2000 - Circuit of Ireland Rally 2012

První klasická zkouška Irské rally se stala kořistí Andrease Mikkelsena. Ten na této soutěží úročí zkušenosti, které před lety nasbíral při startech s Focusem WRC v irském asfaltovém mistrovství. Doposud vedoucímu Janu Kopeckému na Drummondu ujel o více než deset sekund, Nor se proto posunuje do čela. Před Čecha se dostal ještě i jeho týmový kolega Hänninen, který za Mikkelsenem zaostal o dvě vteřiny. Černý kůň soutěže Breen ztratil přes čtvrt minuty, dle svých slov se ještě nedostal do optimálního rytmu. V průběhu zkoušky začalo pršet, většina posádek jede na slickách. Ti s nejtvrdší směsí už teď začali soutěž hodnotit jako boj o udržení se na cestě.

RZ 1 - Titanic (1.90 km)

Jan Kopecký - Pavel Dresler, Škoda Fabia S2000 - Rally Islas Canarias 2012

Diváckou vložku uspořádanou v belfastských docích nejrychleji prolétl Jan Kopecký - jeho stopky se zastavily na hodnotě 2:11.8. Jen dvě desetiny sekundy dělily mladého Seppa Wieganda od premiérové výhry v rychlostné zkoušce seriálu IRC, zajel druhý nejlepší čas. Za ním se umístila další škodovka Andrease Mikkelsena, Craig Breen s peugeotem a dvě mitsubishi Garryho Jenningse a Joshe Moffeta. Juho Hänninen je po úvodní vložce sedmý, na Kopeckého ztrácí necelých pět sekund. Povrch vložky byl suchý, ale hodně zaprášený. Kvůli nedotažené organizaci a polookruhovému charakteru se několik posádek včetně těch ze špičky v průběhu RZ dojelo.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
06.04.2012 22:57
Miros78
A o kus dál jsem viděl Juhu v podobné situaci, kdy narazil v pravé devadesátce do hliněného valu. Juho na RZ 3 jel neskutečnou kudlu.
06.04.2012 21:27
Karbonyl - moderátor
Andreas Mikkelsen na RZ 3: odkaz na fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net
toplist