www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mediasport mezinárodní mistrovství ČR 2012

McRae a Hájek dostali na Bohemii šanci

12. července 2012 • 08:00

Rally Bohemia, která odstartuje již tento pátek v Mladé Boleslavi nabídne kromě bojů o vteřiny v rámci rally soudobých automobilů i Historic Show, která představí legendární soutěžní vozy a legendární rally jezdce. Mnoho diváků automobilových soutěží dnes již otevřeně dává přednost závodění, či show historických vozidel, jenž nabízejí surovou krásu krásný zvuk motorů a nezaměnitelný jízdní projev. Je to jako vzpomínka na „staré dobré časy“ kdy závodník byl mnohem více spjat se strojem a mnohem více záviselo na umu řidiče, ovládajícího silný, ale mechanicky ovládaný automobil, který mu řízení neusnadňoval žádnými elektronickými systémy.

Ctirad Hájek a Jimmy McRae

Historic Show při Rally Bohemia tedy nemohla uniknout zájmu Hájek Historic Czech National Rally Teamu, držitelů titulu mistrů Evropy v rally historických vozidel za rok 2011 i přesto, že se soustředí převážně na starty v FIA mistrovství Evropy rally historických vozidel s posádkou Miroslav Janota – Lukáš Vyoral. První myšlenka po poradě v týmu byla, že po letech usedne za volant soutěžního Opelu Kadett C-GT/E, 16 V majitel týmu Ctirad Hájek, který by si při pohodové akci rád zavzpomínal na roky strávené za volantem soutěžních i okruhových vozů. Hned v zápětí bylo ale navázáno jednání s týmem okolo skotského závodníka a několikanásobného britského mistra Jimmyho McRae, jehož a výsledkem bylo, že do Mladé Boleslavi na Historic Show při Rally Bohemia přijede a využije zázemí a Opel Kadett C – GT/E, 16V Hájek Historic Czech national Rally Teamu. Jimmy McRae sám s vozy Opel závodil a po seznámení se s podmínkami v jakých tým pracuje a s profesionalitou týmu neváhal a nabídku ke startu s Opelem přijal.

Jméno McRae patří ve světě rallysportu k těm nejznámějším. Prvním v řadě nositelů tohoto jména, kteří prosluli na poli rallysportu, je právě Jimmy. Jeho dva synové Alister McRae a zejména Colin McRae získávali úspěchy i v závodech mistrovství světa v rally WRC.

Hájek Historic Czech National Rally Team je poctěn tím, že může v České republice přivítat a hostit právě Jimmyho McRae, který do Mladé Boleslavi přiveze další dva skotské týmy s vozy Audi Sport Quattro skupiny „B“ a také Opel Ascona 400, který je vozem s nímž Jimmy McRae v minulosti sám závodil. Jimmy Mc Rae tak dostal šanci představit se českým fanouškům rallysportu za volantem závodního vozu. Spolujezdcem mu bude Čech aktuálně žijící ve Skotsku Joey Stuchlak, který se na zajištění startu „skotské výpravy“ aktivně podílel.

Historic Show při Rally Bohemia navazuje na rally soudobých automobilů a první soutěžní vůz historic show startuje zhruba 15 minut za polem soudobých rally vozů. Na trati Rally Bohemia se tak určitě vyplatí počkat. Poslední rychlostní zkouškou, kde se legendy rallysportu při Historic Show na Rally Bohemia ukážou, bude závěrečná super RZ první etapy v Sosnové u České Lípy, která odstartuje v 17:34 a první vůz Historic Show se na trať vydá kolem 20:00. Neváhejte a navštivte i zázemí Hájek Historic Czech national rally Teamu v servisní zóně na letišti v Hoškovicích, kde bude dostatek prostoru pro společné fotografie například s Jimmym McRae u Opelu Kadett C-GT/E, 16V nebo dalších vozů a jezdců „skotské“ výpravy.

Ctirad Hájek, majitel týmu: „Je to pro mě pocta, že si do našeho auta sedne taková persona, jakou Jimmy McRae bezesporu je. Setkali jsme se před lety na Ypres Rally, kde jsem si jej opatrně prohlížel a požádal jej o společnou fotografii s naším týmem. Tehdy by mě nenapadlo, že dostaneme šanci, aby si Jimmy sedl do našeho auta a startoval na Rally Bohemia. Celý tým z toho máme velkou radost. Věříme, že Jimmymu se bude naše auto líbit, a že celé „skotské výpravě“ vytvoříme podmínky a zázemí, aby se k nám v budoucnu rádi vraceli i s dalšími krásnými auty, která u nich závodí. Máme velmi dobré vztahy s Opel C&S, který se k akci připojil a zajistil po dobu pobytu v ČR osobní vozy Opel pro Jimmyho McRae a jeho kolegy závodníky ze Skotska.“

Hájek Historic Czech National Rally Team
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist