www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. května 2024, Svátek má Ivo, zítra Zbyšek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mediasport mezinárodní mistrovství ČR 2012

České rally zpomalí další retardéry

5. září 2012 • 08:00

Po tragické nehodě na zlínské Barum rallye v úterý Svaz rally Federace automobilového sportu Autoklubu České republiky (FAS AČR) s okamžitou platností rozhodla, že zpomalí rychlostní zkoušky ve zbývajících automobilových soutěžích. Upraveny budou také divácké prostory u tratí. Zvětší se bezpečnostní koridory, do kterých nebudou mít fanoušci přístup.

Členové FAS AČR se na mimořádném zasedání k těmto krokům rozhodli v reakci na nedělní tragickou nehodu na Barum rally, při které zemřel jeden z diváků poté, co mezi fanoušky vletěl soutěžní vůz.

Jednalo se již o třetí smrtelné zranění v letošním ročníku mezinárodního mistrovství České republiky. Před Barum rally byla předčasně ukončena i Bohemia rallye a soutěž v Českém Krumlově.

Emil Triner - ilustrační foto

„Rychlostní zkoušky zpomalíme dodatečným přidáním retardérů, eventuálně jejich zavřením,“ řekl ČTK mediální poradce FAS AČR Josef Pátl.

Představitelé Autoklubu se k tomuto kroku rozhodli i přesto, že rally už mají bezpečnostní plány i tratě schválené. „I tyto podniky ale musíme více zabezpečit,“ uvedl Pátl. Divák, který v neděli přišel o život, stál v pořadateli vymezeném prostoru.

Pátl věří, že diváci organizátory poslechnou a budou závody sledovat z větší vzdálenosti. „I tímto apelujeme na diváky, aby akceptovali traťové komisaře. Jsou tam od toho, aby jim řekli, kde mají stát a bylo tam bezpečno,“ řekl.

Domácí šampionáty mají letos na programu ještě tři soutěže. Seriál sprintrallye bude pokračovat Rallye Jeseníky, 'velké' mistrovství republiky zakončí Rally Příbram.

ČTK
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
06.09.2012 20:52
deda
To ode mne neměl být příspěvěk do fyziky ale jako námět na zamyšlení pro výběr tratí RZ, to zaprvé. Za druhé jsem už taky něco v závodních autech absolvoval a vím přesně jak dlouho trvá než se dostaneš na maximálku. No a za třetí bych tě chtěl vidět jak stavíš retarder někde na rovné cestě kde jedeš plný knedlík a šířka cesty je tak tak na průjezd.
06.09.2012 13:35
Mirekfric
deda: Odporuješ sám sobě i logice. Nejde snížit průměrnou rychlost bez snížení okamžité v nějakém konkrétním okamžiku (a naopak). A právě ten okamžik si můžeš umístěním retardéru zvolit.
05.09.2012 23:36
Pluto - moderátor
Je potřeba si uvědomit, že se sérií tragédií je potřeba něco udělat. A to okamžitě, dát na veřejnost impuls, že to lidem kolem soutěží není lhostejné. A tyto kroky jsou jedny z mála, které jdou provést okamžitě...
05.09.2012 19:57
deda
Asi se opravdu pomátli, protože přidáním retarderů docílí akorát toho že zpomalí průměr na RZ nikoli okamžitou rychlost auta. Všichni funkcionáři už asi dávno zapoměli na to jak sami začínali a jak si museli vyjezdit výkonnostní třídu. Jasně že je jiná doba a jiná auta ale ten system byl aspoň k něčemu dobrý!
05.09.2012 16:02
JanO
„Rychlostní zkoušky zpomalíme dodatečným přidáním retardérů, eventuálně jejich zavřením, řekl ČTK mediální poradce FAS AČR Josef Pátl."
Proboha, to v té Opletalce vážně není nikdo, kdo by byl schopen poskládat větu, aby měla smysl???
toplist