www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Intercontinental Rally Challenge 2012

Záhadné poruchy motorů ve Fabiích S2000

25. září 2012 • 12:45

Nad problémy s motory ve Fabiích S2000, které se staly v posledních několika závodech, zůstává viset otazník. Jinak velice spolehlivé vozy, které za několik let provozu zaznamenaly jen minimum technických problémů, letos v létě několikrát vypověděly službu.

Jan Kopecký - Pavel Dresler, Škoda Fabia S2000 - Barum Czech Rally Zlín 2012Jan Kopecký - Pavel Dresler, Škoda Fabia S2000 - Barum Czech Rally Zlín 2012

Závadu na motoru, která přinutila ve Finsku odstoupit lídra seriálu SWRC Haydena Paddona, osvětluje šéf polotvární stáje BRR, Raimund Baumschlager: „Škodovky provozujeme už čtvrtým rokem. Kromě drobných potíží v samotných počátcích projektu bylo Finsko prvním momentem, kdy jsme museli odstoupit kvůli závadě na motoru. Čekáme na vyjádření specialistů z Orecy, kteří Škodě dodávají motory. Vše, co v tuto chvíli víme, je, že byly poškozeny dva ventily.“ Co se týče odstoupení Jana Kopeckého ve druhé etapě zlínské soutěže, za vším by měla být prasklá ojnice. Podle Škody Motorsport měla být Barum rally vůbec prvním výskytem tohoto problému v historii projektu Fabia S2000.

Na zlínské soutěži bylo škodovek s poškozenými motory více. Příčiny byly nejdříve připisovány nedodržením předepsaných intervalů repasí, nicméně jak se ukázalo, v případě motoru ve voze Antonína Tlusťáka byly všechny servisní limity v pořádku. Podle některých zdrojů se do některých motorů dostaly nesprávné ventilové pružiny. Oreca pak urgentně svolala všechny dotčené týmy k výměně závadných součástek za ty správné. I přes tuto nepříjemnost zůstává skutečností, že celkově jsou škodovky kategorie S2000 v porovnání s konkurencí extrémně spolehlivé - vždyť Kopeckého předčasný konec byl vůbec prvním odtoupením tovární fabie pro technickou závadu od homologace v roce 2009!

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist