www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 27. dubna 2024, Svátek má Jaroslav, zítra Vlastislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Intercontinental Rally Challenge 2012

M-Sport potvrdil vývoj Fordu Fiesta R5

27. září 2012 • 10:15

Britský M-Sport je vedle Peugeotu, Citroënu a české Škody dalším z těch, kteří se zabývají vývojem soutěžního automobilu pro třídu R5. Jeho Ford Fiesta v této specifikaci už se nachází ve stadiu intenzivních příprav. John Steele, obchodní ředitel M-Sportu potvrdil, že první prototyp by měl začít jezdit ještě před koncem letošního roku.

Ford Fiesta R5 (počítačová vizualizace: autosport.com)

„Na autě pracujeme od letošního května,“ říká Steele. „Mělo by doplnit úspěšné řady Fiest S2000, RRC a WRC. Právě tyto již existující typy nám poskytují ohromnou zásobou dat a zkušeností pro novou verzi. Protože přestože bude vypadat trochu podobně, půjde o zcela nové auto – s novým motorem, elektronikou, rámem, nádrží tak, aby splňovalo nové poměrně náročné a specifické technické předpisy. Přibude nám tak další díl do mozaiky, která začíná základními typy R1 a R2 a končí špičkovou verzí WRC.“

První vůz by měl být hotov ještě před koncem roku, homologační procedura se plánuje na jaro 2013. Hned poté M-Sport plánuje zahájení prodeje svým klientům. Mohlo by tak jít o první nasazovaný vůz specifikace R5.

„Na vozech WRC, RRC i S2000 je spousta společných dílů, které musejí vyhovovat požadavkům pro všechny kategorie. Při konstruování R5 se tuto komplexnost snažíme v co největší míře eliminovat, protože se tím usnadní konstrukce, výroba i následná údržba. A to je velice důležité, neboť auto by mělo jezdit hlavně v regionálních a národních šampionátech pouze s minimální podporou našich inženýrů,“ říká Steele.

M-Sport doufá minimálně v úspěch, jaký zažil s Fiestou S2000. „Předpokládáme, že prodejní čísla budou podobná jako u dvoutisícovky,“ říká Steele. „Naším cílem je udělat auto co nejekonomičtěji, metou je dostat ho na polovinu ceny našeho WRC. Ale jak to přesně bude, to se zjistí, až skončí testovací program.“

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist