www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. března 2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Intercontinental Rally Challenge 2012

UPDATE: Kypr se pojede. Pořadatelé ale stále mlčí...

3. října 2012 • 08:30

Závěrečný díl seriálu Intercontinental Rally Challenge, středomořská Cyprus Rally, se nakonec pravděpodobně pojede. Podle nejnovějších informací našli pořadatelé, kyperský autoklub CAA, tamější vláda i Eurosport společnou řeč a konání podniku tak nestojí nic v cestě. Z pochopitelných důvodů odpadává „rozhazovací“ Golden Stage, samotná Rally Cyprus se naopak roztáhne i do termínu doplňujícího závodu - pojede se ve dnech 2. - 4. listopadu, tedy od pátku do neděle.

Původní zpráva

Rozruch na ostrově Kypr způsobilo odhalení serveru pafosnet.com. Podle něj se Cyprus Rally ocitla kvůli špatnému hospodaření v tak kritické situaci, že její další organizování je už takřka zcela nemožné. Situace nadzvedla ze židlí zejména představitele města Pafos, které je jedním z hlavním zdrojů financí pro kyperskou soutěž. Ta se přitom měla jet už za měsíc, organizátoři ale stále mlčí.

Nasser Al Attiyah - Giovanni Bernacchini, Ford Fiesta S2000 - Cyprus Rally 2011

Předseda sportovní komise města Pafos, Christianos Savvides, si stěžuje na to, že dosud neobdržel ani od organizátorů, ani od kyperského autoklubu CAA žádné informace o současném stavu. Přitom město Pafos už zaplatilo několik tisíc Eur za přípravy letošního ročníku. „Nedávno jsme se tady v Pafosu sešli se zástupcem pořadatelů panem Pantelidesem. Informovali jsme jej o tom, že jsme z naší kasy zaplatili deset tisíc Eur a dalších pět tisíc je na cestě. On ale o žádných problémech nemluvil, proto jeho neoznámení o potížích takového rozsahu, které se k nám dostaly úplně jinou cestou, považujeme za nemorální a neslušné. Vrhá to na město Pafos špatné světlo,“ nechal se slyšet Savvides.

Kyperský parlament na letošní ročník Kyperské rally vyčlenil 550.000 Eur. Jenže celých 317.000 představují pohledávky vůči Eurosportu a jiným subjektům za loňský ročník. A za zbylých 233.000 Eur Kyperští žádnou rally neuspořádají, neboť tyto peníze již byly proplaceny za zápis do letošního kalendáře IRC… Státní orgány se nyní dohadují, zda jsou ještě schopny z rozpočtu na letošní rok vytáhnout prostředky na pokrytí loňských dluhů. Podle finančního výboru poslanecké sněmovny by to pravděpodobně šlo, v důsledku nepříliš upřímného přístupu kyperských pořadatelů ale ministři financí a obchodu poskytnutí peněz neposvětili. Uspořádání ročníku 2012 je tedy zmraženo.

Kromě ekonomického debaklu si Kyperští svým tichem řekli také o políček za znehodnocení sportovní stránky. Cyprus Rally totiž měla uzavírat celý seriál IRC a stejně jako loni měla být ohodnocena bodovým koeficientem 2. Řada týmů s tím počítala, avšak zrušení tohoto podniku, které ještě stále nebylo oznámeno, mnohým předčasně ukončilo rozjetou sezonu – uzávěrka přihlášek na italské Sanremo, kam by se případní zájemci ještě mohli na poslední chvíli přehlasit a zabojovat o body, je totiž právě dnes…

-hopl- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
04.10.2012 00:47
Pluto - moderátor
Už jsou k dispozici zvláštní ustanovení - odkaz na www.autosport.cz
03.10.2012 14:05
Pluto - moderátor
S řadou z nich jsem včera i předevčírem mluvil. Byli v kontaktu s pořadateli Sanrema (s pořadateli Kypru ne, protože ti neodpovídali na jakékoliv dotazy) a čekali, jak to s Kyprem dopadne. Takže počítám s tím, že vše zůstane podle původních plánů.
03.10.2012 13:15
Mirekfric
Snad to neodradí posádky a pojedou všichni, co to původně měli v plánu.
03.10.2012 12:46
Pluto - moderátor
Kyperské úřady si nechtěly udělat takovou ostudu, tak vytáhly z rozpočtu další peníze...
01.10.2012 18:53
ajaj
Ešlivá von ten promo(n)tér Jůrošport nejni tak trošku nenažranej :-( Furt si myslím, že promotér má do závodů prachy tahat a ne je vysávat.
toplist