www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. března 2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Intercontinental Rally Challenge 2012

Konečná stanice pro IRC na Kypru před startem

2. listopadu 2012 • 15:35

Závěr letošní sezóny, ale zároveň i celé historie seriálu Intercontinental Rally Challenge, spěje pomalu ale jistě do svého cíle. Do startu Kyperské rally, jejíž konání bylo ještě před měsícem prakticky nemožné z finančních důvodů, zbývá několik hodin.

tisková konference před startem rally

O úvod soutěže se postará tradiční večerní městká zkouška v ulicích Pafosu, v jehož přístavu nachází i servisní zóna rally. V sobotu a v neděli čeká na soutěžící posádky dalších dvanáct rychlostních testů, když nakonec těsně před rally pořadatelé sáhli kvůli začátku lovecké sezóny na ostrově a možnému ohrožení soutěžních posádek místními nimrody k rošádě v podobě prohození obou etap, když v sobotu se jede podle původně nedělního harmonogramu a v neděli podle sobotního.

Startovní listina nakonec slibuje docela zajímavé klání, neboť soutěž je započítávána také do šampionátu zemí Dálného Východu (MERC). Dá se tedy čekat opakování loňské bitvy mezi Katařanem Násirem Al-Attíjou a obhájcem loňského vítězství Andreasem Mikkelsenem, úřadujícím šampionem IRC.

„Asi poprvé v letošní sezóně nepojedeme pod tlakem. Jsem rád, že jsme opět tady a doufám, že tady jenom potvrdíme obhajobu titulu mistrů IRC. Tratě jsou tu letos hodně rozbité, ale jinak je to zajímavé, hlavně tím mixem povrchů, kterým se to odlišuje od jiných rally. Samozřejmě čekám velký souboj s Násirem Al-Attíjou, který má se zdejší rally hodně zkušeností,“ nechal se slyšet Andreas Mikkelsen na tiskové konferenci před startem rally. Norský pilot nechce nechat nic náhodě a před startem rally intenzivně testoval a najezdil v místních podmínkách během tří dnů testování přes 110 km.

Násir Al-Attíja - Giovanni Bernacchini, Ford Fiesta RRC - Cyprus Rally 2012

„Na soutěž jsme se opravdu tvrdě připravovali a i když se to neobešlo bez problémů, jsme připraveni dobře. Poslední test jsme absolvovali v pondělí. Z našeho pohledu jsou extrémně důležité body do šampionátu Dálného Východu, kde jsme aktuálně druzí. Každopádně tu chceme vyhrát, ale totéž chtějí i ostatní,“ konstatoval Násir Al-Attíja, který přispěl do rozpočtu pořadatelů rally nemalou částkou na její organizaci, což dokazuje, jak je pro něj tato soutěž důležitá.

„Šotolinové rychlostní zkoušky jsou opravdu hodně rozbité, povalují se na nich kameny, které jsou často přímo i ve stopě. Bude to tedy trochu i o taktice, budu muset hodně přemýšlet a neudělat nějakou chybu, “ dodal medailista z letošního letních olympijských her.

O titul v produkčních vozech bude na Kypru bojovat Andreas Aigner, který spíš než na souboj se soupeři bude muset myslet na dojetí do cíle na solidní pozici. „Z našeho pohledu to bude trošku komplikovanější, hlavně nás na zdejších tratích nesmí zradit technika. Uvidíme, jak se popereme i s horkem, které tady na ostrově panuje,“ řekl Rakušan.

Kvůli scházející homologaci Mégane RS na šotolinu se musí spolehnout Robert Consani na Renault Clio R3. „Z našeho pohledu to bude o jediném - o přežití,“ zkonstatoval francouzský jezdec, který navíc kvůli technickým potížím s pronajatým vozem natestoval před soutěží pouhých patnáct kilometrů.

Jan Vaškovič; AutoSport.CZ - Pafos
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist