www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 6. května 2024, Svátek má Radoslav, zítra Stanislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství Evropy 2012

Hänninen končí ve Škodě, pokračovat budou Kopecký a Lappi

30. listopadu 2012 • 12:20

Esapekka Lappi/Janne Ferm - nová tovární posádka týmu Škoda Motorsport na startu vybraných soutěží WRC-2. Finské duo nahradí Hänninena s Markkulou. Jan Kopecký s Pavlem Dreslerem pojedou vybrané soutěže mistrovství Evropy (ERC).

Juho Hänninen - Barum Czech Rally Zlín 2012

Škoda se v následující soutěžní sezoně 2013 představí s novou tovární posádkou – finské duo Esapekka Lappi/Janne Ferm pojede vybrané soutěže mistrovství světa kategorie WRC-2. Druhá tovární posádka Jan Kopecký/Pavel Dresler se zúčastní vybraných soutěží evropského šampionátu.

Letošní rok se díky sportovním úspěchům značky (tři tituly mezinárodní a šest národních), zapíše zlatým písmem do její 111-ti leté historie motorsportu. Projekt Škoda Fabia Super 2000 bude pokračovat pod taktovkou továrního týmu Škoda Motorsport i v roce 2013, v jehož průběhu se Škoda začne připravovat i na budoucnost. Finská posádka Juho Hänninen/Mikko Markkula opouští po čtyřech letech tým Škoda Motorsport.

Michal Hrabánek, šéf týmu Škoda Motorsport, konstatuje: „S vozem Škoda Fabia Super 2000 jsme v této kategorii vyhráli tituly na všech frontách. Rok 2012 byl pro nás výjimečný i díky spolupráci s VW Motorsport, která se pro nás stala nejen jedinečnou reklamou, ale i užitečnou platformou. I v příštím roce budeme v projektu pokračovat, postupně se však začneme připravovat na naši další budoucnost, která souvisí zejména s předpisy FIA pro jednotlivé kategorie. Angažovali jsme novou tovární posádku Esapekka Lappi/Janne Ferm, do kterých samozřejmě vkládáme naděje. Pokračovat bude Jan Kopecký s Pavlem Dreslerem, jejichž spolehlivosti a výkonnosti si ceníme. Zúčastníme se vybraných soutěží šampionátu WRC-2 a mistrovství Evropy a v druhé polovině roku 2013 se začneme připravovat na zajištění budoucnosti motorsportu značky Škoda. Přesný program budeme ještě postupně dolaďovat.“

Nová akvizice u továrního týmu Škoda Motorsport Esapekka Lappi neskrývá nadšení: „Dostat se do továrního týmu je snem každého jezdce. Škoda Fabia Super 2000 je nejlepší vůz své kategorie, což dokazuje řada úspěchů na mezinárodním poli. Společně s Jannem jsme šťastní za tuto šanci a budeme se snažit být platnými členy továrního týmu.“ Škoda testovala Lappiho s Fermem na zářijové Rally Polsko, kterou finská posádka při svém premiérovém startu s vozem Škoda Fabia Super 2000 vyhrála.

Po čtyřech letech opouští tovární tým Škoda Motorsport posádka Juho Hänninen/Mikko Markkula. Michal Hrabánek dodává: „Chtěl bych Juhovi a Mikkovi srdečně poděkovat za jejich skvělé výkony v týmu Škoda Motorsport, dosáhli jsme společně fantastických úspěchů a zapsali se do historie. Byli nejúspěšnější posádkou naši historie motorsportu. Oběma přeji v další kariéře jen to nejlepší.“

Hänninen s Markkulou získali během čtyř let v týmu Škoda Motorsport titul IRC (2010), SWRC (2011) a v letošním roce titul mistrů Evropy. Stali se tak jedinou posádkou na světě, která drží tituly všech těchto šampionátů. Hänninen k angažmá v týmu Škoda Motorsport za celou posádku přidává: „Byly to naše nejskvělejší čtyři roky v životě. Nikdy nezapomeneme na šanci, kterou nám Škoda dala, děkujeme jí za všechno. Vyrostli jsme se značkou Škoda, získali spoustu krásných vítězství a jsme vděční za každou chvíli strávenou s týmem.“

Jan Kopecký bude i v nadcházející sezoně hájit barvy továrního týmu Škoda Motorsport: „Pro mě s Pavlem bylo pokračování angažmá v týmu Škoda Motorsport jasnou prioritou. Budeme se moci opět opřít o skvělé zázemí a do budoucna je pro nás opět velkou výzvou odvádět týmu nadále špičkové výkony.“

Rok 2012 se řadí k nejúspěšnějším v historii motorsportu značky Škoda. Ta letos potřetí v řadě získala titul v IRC a stala se nejúspěšnější značkou tohoto šampionátu v její historii. Potřetí v řadě rovněž získala posádka tovární vozu Škoda Fabia Super 2000 titul mezi jezdci - v roce 2010 Juho Hänninen/Mikko Markkula, letos obhájili svůj loňský primát Andreas Mikkelsen/Ola Floene. Hänninen s Markkulou triumfovali v evropském šampionátu a úspěšnou sezonu završilo vítězství značky Škoda v asijsko-pacifickém šampionátu (APRC). Tovární posádka Jan Kopecký/Pavel Dresler triumfovala v českém šampionátu a v letošním roce získali jezdci vozu Škoda Fabia Super 2000 ještě tituly v národních šampionátech Rakouska (Raimund Baumschlager), Německa (Mark Wallenwein), Slovinska (Aleks Humar), Turecka (Luca Rossetti) a Bulharska (Dimitar Iliev).

Škoda Motorsport
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
30.11.2012 23:25
Pluto - moderátor
Juho pojede s Fiestou, ale ne jako oficiální dvojka.
30.11.2012 17:19
Mirekfric
Tak Juho se prý už dohodl s M-Sportem. První start Monte :-)
30.11.2012 13:27
Mirekfric
Je mi z toho trochu smutno. Snad Juho dokáže to místo ve WRC sehnat a bude se mu dařit. Mně bude ve Fábii přeci jen chybět.
30.11.2012 12:50
bill
Osobně bych raději viděl celý tým v ERC. Snad s R5 se budou věnovat především ERC a nebudou dělat přípravku VW
toplist