www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. března 2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Intercontinental Rally Challenge 2012

Škoda je nejúspěšnější značkou v IRC

14. prosince 2012 • 11:50

Škoda se stala nejúspěšnější značkou historie Intercontinental Rally Challenge (IRC). V roce 2012 vyhrála Škoda potřetí v řadě titul mezi výrobci i jezdci a s 27 vítězstvími v soutěžích IRC drží rekord šampionátu.

Škoda Motorsport 2012

Stejně jako v předešlých letech dominovala Škoda v IRC i letos. Suverénně získala titul mezi značkami a posádka Andreas Mikkelsen/Ola Floene obhájila s tovární Fabií Super 2000 jako první v historii titul mezi jezdci. S tituly IRC, vítězstvím v mistrovství Evropy (ERC), asijsko-pacifickém šampionátu (APRC) a šesti národních šampionátech se rok 2012 řadí k nejúspěšnějším ve 111-leté historii motorsportu značky.

Andreas Mikkelsen, který jako jediný dokázal v historii IRC obhájit titul (2011-2012) a zvítězil v celkem čtyřech soutěžích, je z působení v IRC nadšený: „Jsem velmi pyšný, že jsem se stal prvním jezdcem, který obhájil titul IRC a pomohl značce Škoda k zisku dvou ze tří titulů mezi výrobci. Tovární Fabia Super 2000 byla skutečně rychlá a spolehlivá. Společně s Olou vděčíme značce Škoda mnoho za podporu a možnost jezdit s tak výtečným vozem. Nikdy nezapomenu na skvělé roky v týmu Škoda UK Motorsport, naučil jsem se toho velmi mnoho a získal spoustu přátel.“

Dvojitým triumfem potvrdila Škoda výjimečnou pozici v rámci šampionátu IRC: Škoda vstoupila do soutěží IRC v roce 2009 a od té doby slavili jezdci s vozem Škoda Fabia Super 2000 celkem 27 vítězství – nejvíce ze všech výrobců. „Účinkováním v IRC jsme napsali úspěšnou kapitolu historie našeho motorsportu,“ říká Michal Hrabánek, šéf týmu ŠKODA Motorsport. „IRC byla od samého počátku skvělou platformou a naše výsledky v ní dokazují, že i správnou volbou. Chtěl bych tímto poděkovat všem, kdo se na úspěších podíleli. Věřím, že naše výsledky jsou tou nejlepší motivací do budoucích projektů týmu Škoda Motorsport.“ V roce 2013 se šampionát IRC spojí s mistrovstvím Evropy a vytvoří jeden kontinentální seriál – ERC.

Juho Hänninen, vítěz IRC 2010, se stal navždy nejúspěšnějším jezdcem IRC – společně s Mikko Markkulou slavili prvenství v 11 rally. Společně s Mikko Markkulou se stali zároveň vůbec nejúspěšnější posádkou v historii motorsportu značky Škoda. Za dobu svého čtyřletého působení v továrním týmu Škoda Motorsport se stali jeho nejúspěšnější posádkou. S vozem Škoda Fabia Super 2000 získali titul v IRC (2010), SWRC (2011) a letos přidali titul evropských šampionů. Stali se tak zároveň jedinou posádkou na světě, která drží tituly všech těchto šampionátů.

Juho Hänninen své skvělé účinkování komentuje: „Chtěl bych poděkovat celé značce Škoda za perfektní podmínky a skvělý vůz, na který se bylo možné vždy plně spolehnout. Vyhráli jsme spoustu soutěží a titulů a uplynulé čtyři roky byly nejskvělejší v našich kariérách. Šampionát IRC byl opravdu kvalitní, napínavé byly souboje i s místními piloty. Jsem rád, že jsem mohl být součástí této skvělé rodiny.“

Jan Kopecký, čtyřnásobný vicemistr IRC z let 2009-2012 a vítěz celkem sedmi soutěží IRC, skončil i letos celkově druhý: „Byli jsme každý rok blízko vítězství, ale je třeba vidět kvalitu ostatních jezdců – vždy byla vysoká a to je hlavní atribut celého IRC. Každá soutěž se jela v podstatě o vteřiny, to v jiném šampionátu nenajdete. Být čtyřikrát druhý považuji za potvrzení konstantní výkonnosti celé posádky i spolehlivosti našeho vozu.“

Předání cen vítězům šampionátu IRC za sezónu 2012 se uskutečnilo v Paříži. Rok 2012 se řadí k nejúspěšnějším v historii motorsportu značky Škoda:

› Letos potřetí v řadě získal tým značky Škoda titul v IRC a Škoda se tak stala nejúspěšnější značkou tohoto šampionátu v její historii.

› Potřetí v řadě získala posádka továrního vozu Škoda Fabia Super 2000 titul mezi jezdci - v roce 2010 Juho Hänninen/Mikko Markkula, letos obhájili svůj loňský primát Andreas Mikkelsen/Ola Floene.

› Hänninen s Markkulou triumfovali v evropském šampionátu.

› Úspěšnou sezonu završilo vítězství značky Škoda v asijsko-pacifickém šampionátu (APRC).

› Tovární posádka Jan Kopecký/Pavel Dresler triumfovala v českém šampionátu.

› V letošním roce získali jezdci vozu Škoda Fabia Super 2000 ještě tituly v národních šampionátech Rakouska (Raimund Baumschlager), Německa (Mark Wallenwein), Slovinska (Aleks Humar), Turecka (Luca Rossetti) a Bulharska (Dimitar Iliev).

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist