www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 24. dubna 2024, Svátek má Jiří, zítra Marek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mediasport mezinárodní mistrovství ČR 2012

Sraz jezdců na Horizontu Full

19. prosince 2012 • 13:00

Kritický rok českého rallysportu, letos ze známých důvodů neuzavřely tradiční podniky ve Slušovicích a v Praze. Valašská buňka (okolo Pavlíny Tydlačkové a Silvestra Mikulaštíka) se proto rozhodnula uspořádat sáňkový závod, pro jezdce i fanoušky, s nepříjemným názvem Poslední horizont full 2012, neboť situace před novou sezonou je opravdu vážná.

Poslední Horizont Full 2012 (© Jan Dušek)

V rámci zábavného odpoledne na svahu Búřov, proběhlo důležité setkání jezdců s Asociací jezdců rally, kterou zastupoval pan Jiří Sutr a zástupcem Fasu, kterým byl pan Jan Regner. Početná účast na této „hurá akci“ překvapila a zároveň ujistila, že nikdo z pozvaných nebere situaci v české rally na lehkou váhu. Ještě jednou bych touto cestou chtěl poděkovat všem, kteří vážili cestu do Valašské Bystřice (někteří i přes celou republiku) a omluvit se těm, ke kterým naše pozvání nedorazilo.

Pan Sutr (AJR) nám po setkání odpověděl na několik otázek.

Jaké myšlenky Vám proběhly v hlavě, když jste si přečetl pozvání na Búřov a s jakým cílem jste tam odjížděl?

Pozvání mně velmi potěšilo a těšil jsem se na setkání s jezdci. Byl jsem rád, že mají jezdci zájem řešit situaci kolem rally místo pouhého čekání na výsledek.

Jak probíhala debata ?

Skvěle, protože již na začátku jsme si řekli, že nejde o pokus o převrat a že se tedy budeme držet pouze snahy o vylepšení mediálního jména rally. Celou dobu se diskutovalo bez emocí a napadání kohokoliv. Ze strany jezdců padlo několik návrhů, o kterých budeme určitě jednat. Samozřejmě začít musíme u sebe, protože naše chování ovlivňuje názor veřejnosti. Teď mám na mysli např. dodržování rychlosti při seznamovacích jízdách, atd. V neposlední řadě budeme ale potřebat vstřícnost od svazu rally, který schvaluje, přiznejme si, někdy nesmyslná,pravidla.

Našly nějaké kladné návrhy na zapracování do nové éry rally ?

Dle mého názoru určitě. Zatím nechci mluvit o konkrétních věcech, protože to budeme důkladněji probírat až na přístí schůzi výkonného výboru AJR, ale je vidět, že jezdci mají snahu věci měnit k lepšímu a sami být aktivní. To je skvělé.

Jste pro opakování opakované pořádání podobných akcí ?

Samozřejmě. Jedině tak se jezdci dozví o cílech AJR a naopak AJR získá názory jezdců. Jsem velmi rád, že setkání bylo na Moravě. Pokaždé mě rozčílí to dělení na Čechy a Moravu a vytváření umělé nevraživosti. Přitom na závodech jsem se s něčím takovým nikdy nesetkal. Jsme všichni na jedné lodi a jde nám o krásný sport jménem rally. I teď se ukázalo,že s tím nikdo nemá problém. Já jsem od Plzně a nikdo se tam na mě nemračil. Přínosem byla i účast několika jezdců z naší špičky. Jejich názory byly velmi zajímavé. Doufám, že se mi podařilo vysvětlit klukům smysl asociace a že brzy rozšíří naše řady. Jedině tak bude mít hlas AJR sílu a máme šanci něco změnit. Zastupujeme jezdce, jejichž názory nutně potřebujeme. Nechceme jednat o nich bez nich. Kdykoliv se bude konat nějaké setkání jezdců, rádi přijmeme pozvání.

Důležité upozornění:

Rozhovor může být použit pouze v přesném znění a nesmí být jakkoli upraven. Tato poznámka musí být vždy součástí rozhovoru pro případ dalšího sdílení.

Miroslav Vebr, Tomáš Blažek
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
20.12.2012 21:19
Vicky
Neobaval bych se pouziti (zneuziti) tohoto rozhovoru, protoze tento rozhovor neprinesl absolutne zadnou relevantni informaci.
toplist