www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mediasport mezinárodní mistrovství ČR 2012

Poděkování příznivcům rally a přání do roku 2013 za Svaz rally

22. prosince 2012 • 10:20

Vážení přátelé, milí aktivní i pasívní příznivci rallysportu,

máme za sebou po sportovní stránce úspěšný rok, bohužel sportovní pozitiva roku 2012 jsou zastíněna nebývalým množstvím mimořádných a tragických událostí. Zejména uplynulý měsíc nás všechny tvrdě poznamenal krutostí a tragikou neštěstí v Lopeníku. Opakovaně jsme zdůrazňovali, že každá nehoda, každá smrt na tratích našich rally, nás hluboce zasahuje a my všichni sdílíme s pozůstalými jejich nesmírný smutek a žal. I proto bylo pro nás všechny tak obtížné ve vypjaté, emocemi plné atmosféře, vyvinout úsilí na záchranu a očištění rally (argumentovali jsme desítkami tisíc příznivců, dokazovali, že současná česká rally je sportovní, společenský ale i významný ekonomický fenomén, zpracovávali jsme Analýzu o příčinách a opatřeních pro prezidium AČR, zodpověděli racionálně, odborně a korektně velmi detailní a obsáhlé otázky Policie ČR, shromáždili jsme, domysleli a zpracovali nové zásady a náměty do sportovních řádů, obhajovali náš sport před politiky i vysokými státními úředníky, snažili se odolávat tlaku poměrně nepřátelských médií, diskutovali a jednali s desítkami z vás, přečetli a vyhodnotili obrovské stohy vašich připomínek, námětů a návrhů, zahájili kontakty i s organizátory soutěží mimo AČR). To vše za situace, kdy jsme nevěděli, zda rally u nás nepřestanou existovat, za situace mnohých návrhů na omezení českých rally jen na vozy 2WD do 2000, resp. jen do 1600 ccm. Svaz rally FAS AČR se jednomyslně rozhodl pro tu nejobtížnější cestu – obhájit s určitými nezbytnými změnami a zlepšeními stávající systém. Systém, který zaručuje konání cca 20 soutěží, systém, který týmům i jednotlivcům garantuje co nejmenší materiálové a nákladové změny oproti současnosti. Uvědomujeme si, že část přijatých opatření navýší náklady a rozpočty pořadatelů, usilujeme a jednáme proto mimo jiné i o podílu Svazu rally na dotačních programech.

Milí přátelé, chtěl bych vám všem, slušným a zapáleným fanouškům, poděkovat za váš zájem o rally, poděkovat za snahu o obhájení a zachování naší královské motoristické disciplíny, poděkovat musím i všem pořadatelům, kteří v nelehkých ekonomických, společenských, geografických podmínkách připravují soutěže na vysoké evropské úrovni. Poděkování náleží i všem časoměřičům, technikům, sportovním komisařům, bezpečnostním činovníkům, činovníkům pro styk se soutěžícími, pracovníkům dispečinků, zdravotníkům, záchranářům, traťovým komisařům a mnoha dalším, kteří za symbolickou odměnu cestují ve svém volnu po celé republice, aby pro nás zajistili realizaci tak logisticky náročných akcí, jakými rally bezesporu jsou. Pochopitelně naše uznání a ocenění v neposlední řadě patří soutěžícím týmům, které v osobách závodníků, mechaniků, manažerů, fyzioterapeutů, rodinných příslušníků, sponzorů poskytují smysluplnou, výchovnou, manuální činnost tisícovkám mladých lidí. Mé osobní poděkování patří i končícím členům Svazu rally, pánům Valentovi, Grossovi, Mochanovi, Schovánkovi za poctivý a iniciativní přístup k problematice a doufám, že kdykoli bude rally jejich znalosti a práci potřebovat, budou nám všem k dispozici – tímto bych současně uvítal do řad Svazu rally nové členy pány Krestu a Pátla.

Svaz rally v roce 2013 chce být otevřeným, vstřícným, servisním orgánem a ve spolupráci se všemi členy soutěžácké rodiny usilovat o další zdokonalování a zlepšování českých rally. Vám všem přeji klidné vánoce, úspěšný rok 2013 a nám všem dohromady rok bez mimořádných událostí.

Pavel Schovánek, předseda Svazu rally FAS AČR

Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist