www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 18. května 2024, Svátek má Nataša, zítra Ivo

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

European Rally Championship 2013

Honda dalším zájemcem o kategorii R5?

23. ledna 2013 • 09:00

Už dlouhé roky se na rychlostních zkouškách prezentuje značka Honda. Její vozy se staly nesmírně oblíbeným soutěžním nářadím, avšak pouze v nižších kategoriích rallysportu a povětšinou na privátní bázi. To by se však mohlo v blízké době změnit.

Honda Civic

Zdá se však, že nyní má Honda zájem angažovat se v rallysportu více. Již na Jänner Rallye se s Civicem Type R představil maďarský pilot Zoltan Bessenyey, jehož tým dostal pro letošní sezonu k dispozici plnou podporu Hondy Europe a italského úpravce JAS Motorsport, který v minulých letech podporoval například Daniho Solu, Martina Kangura či Lucu Bettiho při startech v IRC. Honda chce takto podpořit i další zájemce o starty v ERC kategorie 2WD.

Toto má však být pouze prvním krokem. V úvahu přichází stavba vozu podle nových regulí kategorie R5, pravděpodobně opět na bázi modelu Civic. JAS Motorsport se sice v poslední době věnoval zejména přípravě vozů pro WTCC, v minulosti však již pracoval na soutěžním speciálu dle tehdejších pravidel kategorie S2000. Díky změně v předpisech, která znemožnila homologovat nové atmosférické vozy S2000, byl projekt ukončen. Nyní se však zdá, že na základech původního projektu by mohl vzniknout nový soutěžní speciál kategorie R5 a to přibližně na konci příštího roku. Z pohledu Hondy by se tak jednalo o revoluci hned na několika frontách. Nejen že by to znamenalo první soutěžní Hondu s pohonem všech čtyř kol, ale také premiérové použití přeplňovaného motoru.

-W- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist