www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 2. května 2024, Svátek má Zikmund, zítra Alexej

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

European Rally Championship 2013

Geko Ypres Rally zabíjí shakedown - bude mít kvalifikační zkoušku

31. května 2013 • 21:10

Mezinárodní automobilová federace FIA se skutečně zbláznila a po šotolině se rozhodla přivést kvalifikaci i na asfalt. Zabije tak jednu z divácky nejvděčnějších součástí soutěže - shakedown.

Patrik Flodin - Göran Bergsten (Ford Fiesta S2000) - Geko Ypres Rally 2012

Na květnovém mítinku světové rally komise FIA bylo mimo jiné ustanoveno, že pořadatelé závodů mistrovství Evropy mohou zařadit kvalifikační zkoušku i na asfaltových podnicích. Tohoto kroku se okamžitě chytili pořadatelé Geko Ypres Rally, který ji zařadí do svého formátu.

„Rozhodnutí Rally komise pro nás bylo velkým překvapením. Okamžitě jsme si uvědomili, jak to může zvýšit zájem o náš shakedown, který každoročně navštěvuje zhruba 5 000 diváků. Tímto dostávají organizátoři možnost přidat k závodu něco extra, když shakedown už nebude jen testovací zkouška, ale bude rozhodovat o startovním pořadí,“ řekl manažer Geko Ypres Rally Alain Penasse.

Otázkou je, jestli je jeho nadšení na místě. Jak ukázaly kvalifikační zkoušky v mistrovství světa i na šotolinových závodech ME, divácké atraktivitě to vůbec nepomáhá, spíše naopak. Zatímco dříve patřil shakedown k divácky nejvděčnějším bodům celé soutěže, kdy na jediném místě mohli vidět posádky projet několikrát, nový formát degraduje tento úsek na pouhé dva průjezdy každou posádkou. Až po prioritních jezdcích zbude klasický shakedown pro zbytek startovního pole... Navíc jezdci nebudou mít prostor pro nějaké testování, které tak bude muset proběhnout dříve před podnikem.

Dodejme, že pořadatelé připraví kvalifikační zkoušku pro jezdce s prioritou FIA a ERC. Ve čtvrtek v 19:00 začnou dvě volné neměřené jízdy, ve 20:00 pak začne ostrá jízda na čas. V pátek ve 13:00 pak proběhne na hlavním náměstí v Ypres výběr startovní pozice.

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
02.06.2013 00:50
Pluto - moderátor
My určitě ne...
01.06.2013 12:25
ajaj
Pluto, že vy takhle blbej nápad mít nebudete, že ne?
01.06.2013 12:08
Mirekfric
Tak z toho jakožto divák rozhodně radost nemám :-(
31.05.2013 21:29
Plhus
Líbilo se mi,když si IRC šlo vlastní cestou a díky neuplatňování kraviny z MS bralo u diváků, novinářů i jezdců plusové body. Nevím, zda tento směr je ten pravý...a to hlavně na tak specifickém Ypru!
toplist