www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 2. května 2024, Svátek má Zikmund, zítra Alexej

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

European Rally Championship 2013

Fiesta R5 oficiálně představena

13. června 2013 • 14:50

V plné kráse se poprvé představila nová zbraň pro automobilové rally značky Ford, tedy Fiesta R5. Britský M-Sport svůj nejnovější přírůstek mezi soutěžními vozy předvedl na firemní základně v hrabství Cumbria.

Stejně jako jeho sourozenec kategorie WRC, také eR-pětka vychází motoricky z osvědčeného motoru EcoBoost sériové Fiesty ST o objemu 1.6 litru. Vůz homologovaný pro rally v souladu s pravidly pro kategorii R5 by si měl svou ostrou premiéru v mistrovství světa FIA odbýt při Neste Oil Rally Finland, kde by se do něj měl posadit loňský vítěz FIA WRC Academy, Elfyn Evans.

Ford Fiesta R5Ford Fiesta R5

Podle oficiálního komuniké byla Fiesta ideální platformou pro vývoj soutěžního vozu, při jehož vývoji se pamatovalo na skutečnost, aby jej noví majitelé dokázali bez potíží připravovat a udržovat. Otázkou však je, nakolik přitom budou (jako je tomu ostatně zvykem, nejen u této společnosti) závislí na M-Sportu. Britský přípravce uvádí, že v současné době má složeno celkem 18 záloh na nový vůz. Je tedy pravděpodobné, že první ostrý start čeká vůz hned po jeho homologaci, teoreticky tedy již v průběhu července 2013.

Ford Fiesta R5Ford Fiesta R5

„Tomuto vozu jsme věnovali spoustu času a úsilí a naši designéři odvedli neuvěřitelnou práci při jeho vývoji,“ prohlásil ředitel M-Sportu, Malcolm Wilson. „Dosavadní výsledky testování však evidentně prokazují, že se tato tvrdá práce vyplatila. S osmnácti již složenými zálohami můžeme prohlásit, že soutěžácký svět opravdu věří tomu, že M-Sport stvořil vysoce konkurenceschopné a spolehlivé auto.“

„Prvním 'oficiálním' představením vozu bude belgická Ypres rally s Thierrym a Nicolasem v kokpitu. Bude to pro nás velmi důležitý podnik. V rámci mistrovství Evropy vidíme velký prostor pro komerční aktivity a Thierry, který zde bude domácím hrdinou, je pro nás ideální osobou, která může předvést skutečné schopnosti vozu,“ dodal Wilson.

-jav- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist