www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 15. května 2024, Svátek má Žofie, zítra Přemysl

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR Sprintrally 2013

Rally Krkonoše, část sedmá

18. června 2013 • 14:20

Sedmá Rally Krkonoše si před svým startem musela projít mnoha peripetiemi. Od komplikací se stavbou trati až po lokální povodně. Cesta k sobotnímu vyhlášení vítězů byla náročná jak pro posádky, tak pro všechny pořadatele na trati i v zázemí.

Stejně jako v minulých letech bylo cílem sestavit kompaktní automobilovou soutěž s atraktivními a náročnými tratěmi. V okolí nového hostitelského města Vrchlabí byly vytipovány rychlostní zkoušky a zahájena veškerá povolovací jednání. Vymyšlená koncepce schválená zástupcem Asociace jezdců rally vzala za své měsíc před soutěží, kdy zástupci KRNAP vzali zpět svůj původní souhlas a požadovali zrušení tří ze čtyř testů.

Roman Odložilík - Martin Tureček, Škoda Fabia S2000 - Rally Krkonoše 2013

Úseky vedoucí přes Benecko a Jestřabí v Krkonoších se nakonec podařilo uhájit. Do jejich okolí byl tedy alespoň zakázán vstup divákům Rally Krkonoše. Jako náhrada za zrušenou zkoušku u Vítkovic v Krkonoších byl vybrán úsek u Pilníkova, který vypadl z programu v roce 2012 z důvodu těžby dřeva. Podařilo se získat všechna potřebná povolení i souhlas zástupce AJR a přípravy mohly opět nabrat na tempu.

V neděli 2. 6. 2013 si hlavu postavilo pro změnu počasí. Silný a vytrvalý déšť způsobil lokální záplavy v Podkrkonoší. Pod vodou se ocitla Svoboda nad Úpou, Horní Maršov, celý Rudník a na čas také Hostinné. Voda rychle přišla a rychle zase ustoupila. Nechala však za sebou velkou spoušť: vyplavené domy, utopená auta, nešťastné lidi. Povodeň se postupně posouvala k Praze a Ústí nad Labem a byl vyhlášen stav nouze. Spolu s ním vyvstala otázka, zda je či není etické rally za těchto podmínek odjet.

Na stole bylo hned několik možných řešení. Prvním bylo soutěž přesunout do jiného termínu. Náhradní datum se ve spolupráci s Federací automobilového sportu bohužel nepodařilo najít. Varianta odjet soutěž v původně plánované podobě vzala za své poté, co se zjistilo, že trať je na třech místech podemletá. Přejezd navíc vedl přes vyplavené Arnultovice, kde probíhaly intenzivní úklidové práce. Po poradě s FAS, AJR a členy širšího organizačního výboru byla zvolena možnost č. 3: vynechat krátkou RZ Prosečné.

I když tímto zásahem se rally přesunula zcela mimo vyplavené oblasti, diskuse na téma morálka neustávaly. Nedělní fotografie sdílené na sociálních sítích ještě ve středu vyvolávaly dojem, že posádky budou projíždět dosud zatopenými místy, mezi uklízejícími lidmi, kterým padají na hlavu podmáčené domy. Několik posádek tak z etických důvodů zrušilo svou účast.

Názor, že by se soutěž bez Prosečné měla odjet, nakonec převládl. Podpořili ho i ti, kdo byli sami velkou vodou zasaženi, ať už to byl Richard Kirnig, Robert Čonka z Kralup, jezdci z Ústí nad Labem nebo 'pravidelňák' Milan Miller. Aby však rally nebyla pouze o sportu, byla při její příležitosti ve spolupráci s AJR vyhlášena finanční sbírka na pomoc obci Rudník, přes kterou měla Rally Krkonoše původně projíždět.

Kasička na příspěvky byla umístěna v prostoru pro prezentaci posádek a administrativní přejímky. Ten byl tentokrát ve Vrchlabí v Kulturním domě Střelnice, kde Miloš Forman natočil legendární film „Hoří, má panenko“. Zhruba polovina posádek si materiály vyzvedla již ve čtvrtek mezi 14:00 a 19:30. V tu dobu také začaly první týmy obsazovat servisní zónu vedle Střelnice. Ta se částečně díky nedůslednosti pořadatelů a nedisciplinovanosti servisních týmů ukázala být příliš malá. Nakonec se dobrá věc podařila a v pátek večer už měl každý kde stát.

Jan Dohnal - Jakub Venclík, Peugeot 207 S2000 - Rally krkonoše 2013

Pátek byl pro pořadatele i posádky poněkud hektický. Bylo třeba absolvovat administrativní a technické přejímky (tentokrát na Vrchlabském náměstí), postavit (tj. vypáskovat a označit) celou trať, natrénovat tři zbrusu nové rychlostní zkoušky. První vedoucí částečně po trati závodu do vrchu na Benecku, druhou z Poniklé přes Jestřabí v Krkonoších a třetí v lesích mezi Pilníkovem, Vítěznou a Chotěvicemi. Večer pak opět ve Vrchlabí na náměstí na všechny čekalo zklidnění ve formě autogramiády hostů Setkání legend a slavnostního představení posádek na startovní rampě.

Sobotní ráno přivítalo posádky do dalšího chladného dne. S jedničkou startující německá dvojice Kahle – Doerr se na trať ze startovní rampy vydala již v 8:30 ráno. Následovali je Odložilík, Sýkora, Kirnig, Plíhal, Rujbr, Brynda, Čonka, Roubíček, Daňhelová, Boček, Grafek a mnoho dalších. Startovní pole sprintu uzavírala Barbora Holická s Dacií Logan od Václava Stejskala. V Poháru ČR vyrazil jako první Kašpar, v zádech měl Jirsu, Šimurdu, Kubíka, Zahrádku, Kynčla, Mičánka nebo Hlouška. Jako poslední byla na řadě pravidelnosti čítající čtyři jezdce: Millera, Ungráda, Kopeckou a Šindeláře. Do soutěže postupně odstartovalo celkem 98 posádek.

Už od startu se na prvních místech objevovali favorité. Dva úvodní testy si vyžádali několik odstoupení pro technickou poruchu, náročný Pilníkov pak přinesl i první lehké havárie s pomuchlanými plechy a bez vážných zranění. Svou roli zde sehrálo opět také počasí. Postupně na všechny rychlostní zkoušky se snesl vydatný déšť, Pilníkovští pořadatelé zaznamenali dokonce kroupy. Potoky vody na Benecku a zhoršená viditelnost ještě trochu zamíchaly pořadím. Vrchlabské přeskupení a servis se obešly bez deště, takže se všichni mohli v klidu usušit.

Krásné počasí opanovalo cílovou rampu. Dojezd posádek byl tentokrát spojen rovnou s předáváním cen a vyhlášením výsledků. Vyhovělo se tak všem těm, kdo chtějí hned po dojezdu zmizet domů, protože mají dlouhou cestu. A vyhnuli jsme se tomu, že předávání hlavní ceny absolutnímu vítězi přihlíží všehovšudy zhruba deset osob (včetně legend a předávajících zástupců pořadatele).

Prvním bodem programu ještě před vyhlášením bylo předání výtěžku z finanční sbírky starostovi Rudníku. Původních 60 000,-- Kč bylo doplněno o dar od pořadatelů a o příspěvek Krtek Racing Teamu a posádky Zajíčkových. Povodňová sbírka tak vynesla celkem 68 000,-- Kč. Rádi bychom poděkovali Asociaci jezdců rally, Mediasportu a všem jezdcům, činovníkům a novinářům, kteří do sbírky věnovali menší či větší finanční částku.

Miloš Vágner - Ladislav Kučera, Subaru Impreza STi - Rally Krkonoše 2013

A nyní se již krátce podívejme do výsledkové listiny. Z 98 posádek dorazilo do cíle 75, jedna byla vyloučena pro překročení časového limitu, 4 dvojice havarovaly a 18 vozů mělo během rally technickou poruchu. V rámci Timeseal MČR ve sprintrally byla nejrychlejší smíšená posádka Fabie S2000 Jan Sýkora – Martina Škardová. Nechali za sebou Odložilíka s Turečkem na stejném voze. Třetí posádkou absolutního pořadí (nebodující do sprintového mistrovství) byli Němci Kahle s Doerrem a Škodou Octavií WRC. Drama přinesla poslední rychlostní zkouška v čele třídy 3. Mezi nejrychlejšími Lancery došlo v úplném závěru ke změně, když Malyszczycki o 0,8 s překonal Jakeše. Podělili se o 4. a5. místo.

Ve třídách vypadala situace následovně. Dvojku ovládl Sýkora, trojku Malyszczycki a třináctku Kahle před Plíhalem. Další v pořadí byla třída 5, ve které byl nejrychlejší 12. Brynda s Cliem R3. Zároveň se stal vítězem mezi dvoukolkami a to před nejlepším ze skupiny 6 Vlčkem. Na 25. – 27. místě absolutního pořadí se srovnali vítězové tříd Horák (7), Řehák (8) a Boček (11). Mezi Hondami třídy 9 dominoval Vojáček, ve třídě 10 Bohdan Havlík s Polem. Mezi ženami zvítězila Barbora Holická.

Překvapivým vítězem Poháru ČR v rally se v Krkonoších stal David Kovář s Felicií, který přestoupil z volných soutěží. Ovládl také třídu SA/1. Druhý v PČR a první ve třídě SA/3 dojel do cíle Kašpar s Octavií, třetí byl vítěz V1 se Škodou 130 LR Šimurda. No a zbývají nám dvě třídy: V2 se stala kořistí Tomáše Macháčka, SA/2 pak vyšla nejlépe Miroslavu Kadlecovi. Na závěr se zmiňme ještě o pravidelnosti. Nejméně trestných bodů získal Šindelář, pohár za druhé místo si odvezli Kopečtí a třetí dojel Milan Miller.

Sedmá Rally Krkonoše premiérově situovaná do Vrchlabí je minulostí. Děkujeme všem těm, kdo pomohli a umožnili, abychom soutěž zvládli i za ztížených podmínek. Nedostatky letošního roku se do příštího závodu jistě vyladí. Doufejme tedy, že se společně ve Vrchlabí sejdeme v roce 2014 při osmém ročníku Rally Krkonoše opět v hojném počtu.

Pavla Hlavatá
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist