www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. května 2024, Svátek má Ivo, zítra Zbyšek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mediasport mezinárodní mistrovství ČR 2013

Jezdci CERS performance po Pačejově znovuovládli „devítky“. A teď hurá na Barum!

29. srpna 2013 • 10:40

Jediný nepovedený výsledek Josefa Vojáčka z kostelecké rally znamenal, že se jezdec osvědčené Hondy Civic VTi v rallysprintovém šampionátu propadl z dosavadní vedoucí pozice ve třídě 9 o několik míst dozadu. A jediná další soutěž – ta v západočeském Pačejově – mu stačila na to, aby se opět vyhoupl zpět do čela. Aktuálně se o vedoucí příčku dělí s další posádkou spolupracující s týmem CERS performance ve složení Lukáš Nekvapil – Roman Koscelník.

Radim Koutek - Zdeněk Gajdošík, Honda Civic VTi - Rally Agropa Pačejov 2013 (foto: Dalibor Benych)

Josef Vojáček, tradičně navigovaný Karlem Voltnerem, si na rozdíl od předchozích rallysprintů naordinoval v Pačejově jiný scénář. Do rychlostních zkoušek dvojice vlétla se svou bílou hondou doslova po hlavě a hned úvodní měřený test se stal jejich kořistí. Vzápětí se sice propadla na druhou příčku a ani přes několik dalších vyhraných vložek se Josefovi s Karlem nepovedlo jediného soupeře vepředu překonat, výsledný bodový příděl však byl pro další vývoj „malého“ mistrovství více než důležitý.

Vůbec poprvé se v rámci klasifikace rallysprintového šampionátu ukázali slušovičtí Radim Koutek – Zdeněk Gajdošík, kteří počínaje pačejovským podnikem opustili vody Poháru ČR v rally a natrvalo zamířili do mistrovské kategorie. Rovněž této dvojici skvěle vyšla úvodní vložka, kde jejich bílo-červená honda byla mezi vozy třídy 9 třetí nejrychlejší, avšak stejně jako v případě Josefa Vojáčka poté i u nich přišlo na dalších zkouškách mírné zbrzdění v rozletu. Radim se Zdeňkem nakonec dojeli na pátém místě ve třídě, což jim zajistilo premiérových deset mistrovských bodů.

Ondřej Bisaha - Petr Píža, Citroën C2R2 Max - Rally Agropa Pačejov 2013 (foto: Dalibor Benych)

Po delší odmlce se na rallysprintové tratě vrátili Ondřej Bisaha s Petrem Pížou a jejich Citroënem C2 R2 Max. Ondřej si po přestupu z hondy do silnějších vozů kategorie R2 stále ještě zvyká na novou techniku a po absenci na předcházejícím sprintu tak v Pačejově šlo o další seznamování, které tentokrát navíc provázely technické potíže. „Odpoledne před závodem, během technické přejímky, jsme zjistili, že nám praskla jedna ze zcela nových brzdových hadic,“ popisuje Ondřej nepředvídané potíže. „Naštěstí to byla opravitelná věc a mohli jsme v pohodě odstartovat. Bohužel hned ze začátku soutěže jsme někde dokázali rozhodit geometrii podvozku, takže auto bylo po zbytek rally trochu míň čitelné. Ve finále jsme ale dojeli letos už potřetí na stupních vítězů, takže to nakonec dopadlo docela dobře.“

Pačejovský podnik byl poslední rally předtím, než zlínská stáj nastoupí na zdolání vrcholu české soutěžácké scény, kterým je domácí Barum Czech Rally Zlín. Tento podnik bude pro CERS performance po Rakousku a Lotyšsku už třetí letošní soutěží mistrovství Evropy, ve Zlíně ale hlavně půjde o další body do seriálu MMČR. Tam má Ondřej Bisaha zaděláno na velice slušný výsledek ve třídě 9, když s osvědčenou Hondou Civic VTi aktuálně vede průběžné pořadí šampionátu. Právě barumka proto bude důležitým stupněm k tomu, aby mohl Ondřej přetavit loňský titul vicemistra v celkové prvenství. „Letošní Barum rally pro nás bude hodně speciální. Kromě toho, že to je náš domácí podnik a budeme mít podél trati spoustu známých a kamarádů, totiž bojujeme o šanci vybojovat titul ve třídě už tady ve Zlíně. A otevřeně přiznávám, že vyhrát mistrovství právě na barumce by nám udělalo opravdu velkou radost,“ neskrývá své odhodlání a cíle Ondřej Bisaha.

Josef Vojáček - Karel Voltner, Honda Civic VTi - Rally Agropa Pačejov 2013 (foto: Dalibor Benych)

Zlínskou soutěž nevynechá ani Josef Vojáček, pro kterého to bude letošní jediný výlet mimo rallysprintový šampionát. Avšak domácí soutěž pro něj znamená výzvu a po loňské premiérové účasti si ani on Barum Czech Rally Zlín nemůže odpustit. „Loňská barumka pro nás byla naprosto nezapomenutelným zážitkem. Atmosféra, které při soutěži podél celé trati panuje, je jednoduše fantastická,“ vzpomíná Josef na rally, která pro něj rok nazpět zároveň znamenala debut v Mezinárodním mistrovství České republiky v rally.

Na loňský ročník naopak bude chtít zapomenout dlouholetý účastník moravské soutěže Marcel Svačina. Tehdy totiž jeho červený Citroën C2R2 Max skončil na střeše ve známem kudlovickém retardéru a tyto rány na voze tým hojil po několik následujících měsíců. Pro Marcela je letošní barumka jasnou prioritou, které podřídil jak zkušební a testovací starty na Kopné a na Valašské rally, tak přípravu vozu obsahující například zcela nový motor. Bude se jistě hodit, neboť letošnímu seznamu přihlášených posádek dominují právě ty s vozy 2WD. A konkrétně třída 6 čítá celkem 14 posádek! A úplně stejné číslo se týká i třídy 8, ve které se v rámci týmu CERS performance představí i kroměřížsko-zlínská posádka Milan Michalčík – Kateřina Janovská. Pro ně bude Barum Czech Rally Zlín po letošních Hustopečích teprve druhým podnikem seriálu vícedenních soutěží, startovat budou se svým osvědčeným modrým Renaultem Clio Sport.

Aktuální novinky z týmu včetně fotografií, videoklipů a zpráv z příprav a průběhu letošní Barum Czech Rally Zlín můžete najít na adresách www.cersperformance.com a www.fb.com/cersperformance!

Jakub Hofbauer
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist