www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 14. května 2024, Svátek má Bonifác, zítra Žofie

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR Sprintrally 2013

X. Partr Rally Vsetín startuje tento víkend

14. října 2013 • 10:45

Již jen necelý týden chybí do startu jubilejního desátého ročníku Partr Rally Vsetín, která stejně jako v minulých letech uzavře seriál mistrovských soutěží na území České republiky. Původně bylo pořadatelům z AMK Vsetín – město v AČR přiděleno pořádání mistrovství ČR ve sprintrally a Poháru ČR v rally, po zrušení podniku ve Vyškově se však soutěž stane posledním mistrovským závodem i pro historická vozidla. Tradičním hlavním partnerem vsetínské rally je opět jako v předcházejících ročnících firma Partr, jedna z nejúspěšnějších firem podnikajících v oblasti ekologické likvidace a zpracování ocelového odpadu.

Jan Jelínek - Petr Machů, Škoda Fabia S2000 - Rally Vsetín 2012

Pro soutěžní posádky je oproti loňsku připravena podstatně obměněná trať, když kromě několika málo kilometrů se pojede buď na nových úsecích, nebo alespoň v obráceném směru. Soutěž se včetně seznamovacích jízd odehraje ve dvou dnech. Místo loňského, senátními volbami vynuceného schématu sobota – neděle se však vrací přeci jen obvyklejší formát. V pátek 18. října se odehrají seznamovací jízdy, administrativní a technické přejímky, sobota se pak stane závodním dnem. Podobně jako vloni se již v pátek navečer od 19 hodin uskuteční slavnostní start před vsetínským zámkem, při kterém se představí zhruba tři desítky vybraných posádek z jednotlivých mistrovství. V sobotu pak zamíří celé startovní pole přímo ze servisní zóny, která je umístěna v areálu stadionu Vsetín – Ohrada, na jednotlivé rychlostní zkoušky. Těch je v harmonogramu soutěže naplánováno sedm na třech úsecích, nejdelší 12tikilometrová se tak pojede třikrát. Celková délka soutěže je 268,68 km, z toho jednotlivé měřené úseky tvoří 70,52 km. Další podrobné informace k vsetínské rally se soutěžící i diváci mohou dozvědět přímo na stránkách soutěže www.vsetinrally.cz.

Startovní listina X. Partr Pally Vsetín obsahuje úctyhodný počet téměř 140 soutěžních posádek. Kromě špičky sprintového mistrovství, kterou tvoří až na Poláka Malyszczyckého kompletní první patnáctka jmen průběžného pořadí v absolutní klasifikaci sprintů, se ve Vsetíně představí i Polák Grzyb, mistr Slovenska z let 2012 a 2013. V boji o domácí titul zůstaly před Vsetínem už jen dvě jména – Miroslav Jakeš (Mitsubishi Lancer Evo 9 R4) a Roman Odložilík (Škoda Fabia S2000). Přestože domácí Jakeš vyhrál poslední soutěž ve Šternberku a vede průběžnou tabulku mistrovství, větší šance na konečný triumf má zatím druhý Odložilík. Úřadujícímu rallysprintovému vicemistru totiž stačí k jistotě zisku titulu absolutního mistra dojet alespoň na třetí příčce. Do souboje těchto dvou však určitě budou chtít zasáhnout i další rychlí piloti – průběžně třetí v mistrovství Jan Sýkora (Ford Fiesta R5), loňský vítěz vsetínské soutěže Antonín Tlusťák (Škoda Fabia S2000) či druhý Jaromír Tomaštík (Subaru Impreza WRC), s dalšími vozy WRC se pak představí Miroslav Plíhal (Škoda Octavia WRC) a Karel Trněný (Škoda Fabia WRC). Dobojováno ale není ani v rámci Poháru České republiky, kde bude hájit průběžné první místo Jan Kašpar (Škoda Octavia) před Petrem Šimurdou (Škoda 130 LR). Nezbývá tedy než doufat, že poslední mistrovská soutěž přinese parádní souboje a bude důstojným finále mistrovské sezóny pro všechny zúčastněné posádky i diváky.

Tomáš Tkadlec
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist