www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 14. května 2024, Svátek má Bonifác, zítra Žofie

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR Sprintrally 2013

Ve Vsetíně se bude rozhodovat o titulech

18. října 2013 • 10:00

V závěrečném podniku letošního Timeseal Mistrovství České republiky ve sprintrally se musí rozhododnout hned o několika mistrovských titulech. Zatímco v loňském roce byl již absolutní mistr (Tomáš Kostka) známý před startem soutěže, v roce 2011 měla před posledním závodem šanci na titul hned čtveřice jezdců – Valoušek, Sýkora, Odložilík a Jakeš. A poslední dva jmenovaní si to ve Vsetíně rozdají o titul absolutního mistra České republiky ve sprintrally i letos.

Jak tedy vypadají jejich šance?

Miroslav Jakeš - Jaroslav Novák (Mitsubishi Lancer Evo IX R4) - Radio Hey Rally Jeseníky 2013

Ve vedení je po sedmi závodech Miroslav Jakeš, který doposud získal 160 bodů. Protože se však započítává šest nejlepších výsledků z 8 podniků a Jakeš zatím vždy bodoval, již nyní si škrtá jeden výsledek (4.místo) a má tedy momentálně na kontě rovných 145 bodů. Průběžně druhý Roman Odložilík dosud bodoval v pěti podnicích, ze kterých získal 138 bodů. Přestože tedy vede o 7 bodů Jakeš, větším favoritem na zisk titulu je za současného stavu Odložilík. Druhý nejhorší Jakešův výsledek je 19tibodový, po jeho odečtení by tedy momentálně vedl Odložilík o rovných 12 bodů. Co tedy bude Odložilíkovi, sprintovému vicemistru z let 2008, 2010-12, stačit k zisku titulu? K definitivní jistotě potřebuje dojet na třetím místě, a to bez ohledu na Jakešův výsledek. Pokud by Jakeš dojel druhý, bude Odložilíkovi postačovat i 5. místo. Konečně skončí-li Jakeš třetí nebo horší, Odložilík si zajistí titul dokonce i devátým místem. Jen dodejme, že do bodování šampionátu se nepočítá Polák Grzegorz Grzyb, který nemá českou licenci. Průběžně třetí Jan Sýkora už nemá šanci se posunout v tabulce výše, naopak o konečné třetí místo by jej mohla připravit jen málo pravděpodobná situace, a to pokud by zvítězil dosud čtvrtý Miroslav Plíhal a Sýkora nezískal více než jeden bod. Sýkorovi, který nestartoval na minulých závodech ve Šternberku, jde navíc ještě o titul ve třídě 2. K němu potřebuje dojet na jednom z prvních tří míst ve skupině a současně porazit dosud vedoucího Roberta Adolfa.

Rozhodnuto není ani v druhé nejprestižnější kategorii vozů s jednou poháněnou nápravou (2WD). Zdánlivě jasný náskok má Patrik Rujbr (112 b.) před druhým Petrem Bryndou (89 b.), jenže zatímco Brynda dosud bodoval jen v pěti podnicích, Rujbr už má šest bodovaných výsledků. Pokud by tedy v hodnocení dvoukolek vyhrál ve Vsetíně Brynda, dostal by se na součet 114 bodů a Rujbr by za této situace musel dojet bezpodmínečně druhý. Tím by škrtnul jeden horší výsledek (třetí místo) a připsal si do tabulky rozhodující tři body. Rujbr se navíc může spoléhat, že Bryndu odstaví od šance na titul případným vítězstvím Egon Smékal (oba letošní sprintové závody vyhrál) či někdo další.

Ve třídách už je vesměs rozhodnuto, výjimkou je pouze třída 10 (Havlík vs. Holická), kde vzhledem k nízkému počtu účastníku stejně nebude udělen mistrovský titul, a třída 5, kde stejně jako ve dvoukolkách proti sobě stojí Rujbr a Brynda. Paradoxem je, že v případě pořadí první Brynda a druhý Rujbr na cílové rampě Partr Pally Vsetín by titul ve třídě 5 získal Brynda, kdežto titul ve dvoukolkách by náležel Rujbrovi.

Průběžné bodování MČR ve sprintrally

Tomáš Tkadlec
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist