www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 5. května 2024, Svátek má Klaudie, zítra Radoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2013

Yannick Willocx míří ze Škody do Hyundai

30. října 2013 • 10:00

Nově vzniklý ambiciozní tým Hyundai pokračuje v akvizicích zkušených lidí z ostatních týmů. Nově se k nim zařadil také mladý inženýr Škody Motorsport Yannick Willocx.

Jan Kopecký a Yannick Willocx

Tento sedmadvacetiletý Belgičan se již během studia podíval na několikaměsíční praxi do týmu VW South Africa, kde poprvé přičichl k Volkswagenu Polo S2000. Jeho další cesta vedla do belgického týmu René Georges Rallysport, který do Evropy právě přivezl toto exotické auto. Zde stále ještě během studia pracoval jako mechanik až do tragické smrti inženýra Hanse Goudezeuneho při testování s Larry Colsem. Právě po něm Willocx převzal funkci inženýra vozu a v následně tak spolupracoval s řadou jezdců jako byli Berndt Casier, Andreas Waldherr nebo Kris Rosenberger.

V roce 2009 dokončil studia a zároveň naskočil do nového projektu, když tým Reného Georgese začal používat Škodu Fabii S2000. Yannickovo první seznámení s Fabií proběhlo na Barum rally 2009 s Pavlem Valouškem za volantem. V dalším roce se rozběhl projekt BFO, Škody Belgium a Freddyho Loixe s Yannickem Willocxem jako hlavním inženýrem. Pro start na domácím závodě IRC v Ypres se Freddyho tým rozhodl pro tovární Fabii, ale Fast Freddy si cenil služeb Yannicka Willocxe natolik, že si ho vzal s sebou. Tím se spojily cesty tohoto mladého inženýra s továrním týmem z Mladé Boleslavi.

Yannick Willocx gratuluje Janu Kopeckému k zisku titulu mistra Evropy

V dalších letech Yannick Willocx působil jako externí inženýr ve Škodě Motorsport po boku Freddyho Loixe a také ve Škodě Italia. V době, kdy se Loix a Škoda rozešli, tak Willocx zůstal ve Škodě a v dalších letech pomohl k řadě úspěchů Juho Hänninenovi, Esapekka Lappimu a i našemu Janu Kopeckému. V paměti zůstává například moment, kdy Juho Hänninen porazil Freddyho Loixe na jeho domácí půdě v Ypres. Tehdy právě Yannicku Willocxovi věnoval emotivní poděkování před tisícovkami belgických fanoušků.

V týmu Hyundai z německého Alzenau doplní pestrou směsici techniků a jezdců ze všech koutů světa. Již v nejbližších dnech se očekává, že Hyundai oficiálně oznámí jezdecké složení týmu pro nadcházející mistrovství světa. Podle různých náznaků se dá očekávat, že jedničkou bude další mladý Belgičan Thierry Neuville. V druhém voze se pravděpodobně bude střídat více jezdců a je možné, že se tak Yannick Willocx znovu setká s Juho Hänninenem.

-fri- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist