www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

European Rally Championship 2013

Kevin Abbring v ME s Peugeotem 208 T16

3. listopadu 2013 • 22:00

Holandský pilot Kevin Abbring, který má za sebou již celou řadu zkušeností v jednotlivých šampionátech, se představí v nadcházející sezóně v minimálně šesti podnicích mistrovství Evropy za volantem továrního Peugeotu 208 T16.

Kevin Abbring

Čtyřiadvacetiletý rodák z Eidhovenu dokázal za svou krátkou kariéru už skutečně hodně. Vyhrál boj o podporu mladých talentů od holandské federace KNAF, účastnil se JWRC, Renault Clio R3 European Cupu, pro sezóny 2011 a 2012 se 'upsal' Volkswagenu jako součást výchovy mladých talentů, kde kromě různých propagačních akcí startoval i s Fabií S2000 v mistrovství světa.

I přes veškerou snahu spolupráce s Volkswagenem nedopadla dobře a tak Abbringovi nezbývalo, než zkusit jinou šanci. Tou se stal pohár 208 Rallye Cup pořádaný francouzskou automobilkou. Úspěšní účastníci tohoto značkového poháru pravidelně dostávají šanci na starty v továrních barvách, o čemž by vloni mohl mluvit Germain Bonnefis nebo letos Jérémi Ancian a Stéphane Lefebvre.

Cena pro vítěze na příští rok je jasná - šest startů v mistrovství Evropy s vozem Peugeot 208 T16. Před posledním závodem, belgickou Rallye du Condroz, to bylo kdo s koho - mezi Abbringem a Lefebvrem byl rozdíl pouhého jednoho bodu. V případě neúspěchu obou soků měl teoretickou šanci ještě ten třetí vzadu - někdejší vítěz Dennis Millet.

Vzájemný souboj se však zdál rozhodnutý již zkraje. Kevin Abbring chyboval na RZ 3 a po výletu mimo trať poškodil auto, na což doplácel pomalejšími časy i na následujících zkouškách před servisní zónou. Když dostal na šesté zkoušce defekt, zdálo se být vše rozhodnuté. Dramatický obrat však nastal na RZ 8, kde odpovědělo poslušnost palivové čerpadlo Lefebvreho Peugeotu 208 R2. Díky velké stíhací jízdě (a nutno přiznat, že i problémům soupeřů) se Abbringovi podařilo vyhrát v rámci poháru i závod v Belgii.

Díky prvenství ve značkovém poháru tak dostane Kevin Abbring příležitost startovat v sezóně 2014 na šesti závodech mistrovství Evropy s Peugeotem 208 T16. Celkově druhý Stéphane Lefebvre dostane, stejně jako letos, příležitost na čtyřech závodech mistrovství Evropy s Peugeotem 208 R2.

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist