www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

European Rally Championship 2013

Lappi chce ve Švýcarsku na pódium

5. listopadu 2013 • 14:30

Tovární posádka Škoda Esapekka Lappi/Janne Ferm chce při finálové soutěži letošního mistrovství Evropy opět na pódium. Oba Finové tak chtějí na Rally du Valais od 7. do 9. listopadu ve švýcarských Alpách navázat na úspěšnou sérii značky Škoda – ta v letošní sezoně získala díky posádce Jan Kopecký/Pavel Dresler titul evropských šampionů a rovněž titul v asijsko-pacifickém šampionátu a to jak v hodnocení značek, tak jezdců (Gaurav Gill/Glen Macneall). Úspěšnou sezonu značky Škoda dokládá ještě celkem pět národních a regionálních titulů.

Esapeka Lappi - Janne Ferm, Škoda Fabia S2000 - Rally Sanremo 2013

Lappi se postaral o rozruch svým druhým místem na Rally Sanremo a zároveň přispěl dvěma vítězstvími k triumfu značky Škoda v asijsko-pacifickém šampionátu. Titul v ERC získala v mimořádné úspěšné sezóně již dříve tovární posádka Škoda Motorsport Jan Kopecký a Pavel Dresler.

„Chceme s vozem Škoda Fabia Super 2000 navázat na dosavadní úspěchy. Speciálně naše druhé místo v Sanremu dodalo mně a Jannemu hodně sebevědomí,“ říká Lappi a varuje současně před přehnaným optimismem: „Předně půjde o to nasbírat opět co nejvíce zkušeností na asfaltu.“

Po startech na Barum Rally ve Zlíně a Sanremu je to pro oba Finy letos třetí start v ERC. Sezóně evropského šampionátu dominoval týmový kolega Jan Kopecký, který k šesti prvenstvím přidal další dvě pódiová umístění a s přehledem zvítězil v hodnocení ERC.

Celosvětové úspěchy potvrzují postavení značky Škoda v rally sportu. Vedle triumfu Jana Kopeckého a Pavla Dreslera v ERC korunovali sezonu 2013 národními tituly Raimund Baumschlager v Rakousku, Umberto Scandola v Itálii, Dimitar Iliev v Bulharsku či Marouf Abu Samra v Jordánsku. Gustavo Saba z Paraguaje triumfoval s vozem Škoda Fabia Super 2000 v regionálním šampionátu CODASUR v Jižní Americe.

Uplynulý víkend zvítězil Gaurav Gill v hodnocení jezdců v APRC, Lappi přispěl v celé sezóně rovněž k triumfu v hodnocení značek.

Pro Lappiho bude 54. Rally du Valais opět těžkou zkouškou. Úzké asfaltové tratě se táhnou úchvatnou horskou scenérií blízko Ženevského jezera. Celkem čeká na posádky v 18 rychlostních zkouškách porce 287,84 kilometrů. Začátkem listopadu už mohou hrát na této rally svou roli také sníh a led – ale na to je Lappi jako správný Fin připraven.

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist