www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

European Rally Championship 2013

Toyota pokračuje v expanzi do rally – nyní s GT86!

11. listopadu 2013 • 11:40

Japonská automobilka Toyota rozšiřuje své aktivity v oblasti klientského motosportu. Po několikaletém programu v F1 se sice hlavní tovární tým přesunul do vytrvalostních závodů WEC, vedle toho ale německé sportovní oddělení TMG v minulém roce představilo první části svého programu pro soukromé závodníky – přišlo se čtrnáctistovkou Yaris R1A pro rally a také vypsalo okruhový pohár pro vozy GT86. Nyní přichází další skok – osmdesát šestka totiž v úpravě pro třídu R3 zamíří do rally!

Toyota GT86 CS-V3

Pro Toyotu je to další krok na cestě od malého Yarisu až k očekávanému comebacku do nejvyšší kategorie WRC. Vůz GT86 bude velice specifickým vozem, neboť jde o právoplatný sporťák se zadním náhonem; s výjimkou nepodařeného projektu Lotusu Exige nebyla koncepce RWD v rally vidět již řadu let a v konkurenci ostatních vozů R3 jako Renault Clio, Citroën DS3 či Honda Civic bude Toyota GT86 opravdovým exotem.

Speciál, který se vyvíjí pod názvem TMG GT86 CS-R3, bude plně využívat technické regule třídy R3, bude tedy mít šestistupňovou sekvenční převodovku, samosvorný diferenciál, větší brzdy a řadu dalších vylepšení. Pod kapotou bude vrčet dvoulitrový atmosférický boxer od Subaru, který by měl po všech úpravách dosáhnout výkonu okolo 250 koní. Inženýrům z Kolína nad Rýnem hraje do not skutečnost, že již mají řadu dat a zkušeností s okruhovou pohárovou specifikací, kterou nyní modifikují na maximální možnou úroveň technických pravidel. Přestože v německých dílnách už vzniká první prototyp, homologace je plánovaná až na leden 2015.

Nico Ehlert, šéf zákaznického motorsport programu Toyoty, k novému projektu říká: „Rally máme dlouhá léta v krvi, takže jsem moc rád, že rozšíříme naše aktivity právě tímto směrem. GT86 CS-R3 bude na rychlostních zkouškách atraktivním autem, díky zadnímu náhonu půjde o velice divokou podívanou, která bude bavit jak diváky, tak závodníky. Věřím, že díky předchozím zkušenostem s okruhovými verzemi osmdesát šestky budeme zákazníkům nabídnout solidní, bezpečný, spolehlivý a rychlý vůz, stejně jako veškerou technickou podporu. Doufám, že od roku 2015 uvidíme v rally spoustu GT86 CS-R3!“

Podle zdrojů ze sportovního oddělení Toyoty je ve hře také varianta značkového cupu v rally, leč zatím jde pouze o základní vizi. Bude prý záležet hlavně na aktivitě jednotlivých národních importérů, zda vůbec a jakou formou by se do případného poháru zapojili.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist