www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 18. dubna 2024, Svátek má Valérie, zítra Rostislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mediasport mezinárodní mistrovství ČR 2013

První český Citroën DS3 R1 k pronájmu

11. listopadu 2013 • 17:00

Zlínský tým CERS performance byl od svých prvopočátků spojen s japonskou značkou Honda, s jejímiž vozy také získal své největší dosavadní úspěchy. V letošním roce se však ve vozovém parku vedle legendárních Civiců VTi zabydlel také podstatně modernější Citroën C2R2 Max, čímž začala nová kapitola v historii zlínského týmu. S končící sezonou 2013 se pak jeho vazba na francouzskou značku ještě zesiluje – do vozového parku týmu přibývá Citroën DS3 R1 třídy 9.

Zatímco Hondy Civic i Citroëny C2 jsou dnes již nevyráběnými vozy, DS3 je naopak aktuálním typem, který je navíc v soutěžní verzi R1 ještě stále novinkou - na světě je pouze jediný rok. V Česku se zatím ukázal jen jediný exemplář, který po rallysprintových tratích v rámci pilotního ročníku projektu Czech Women Talent vodila Lucie Červenková. Pořízením vozu Citroën DS3 R1 se tak CERS performance stává prvním českým privátním týmem, který disponuje touto technikou. „Naše stáj vyrůstala na osvědčených Hondách Civic VTi, se kterými se nám podařilo získat řadu úspěchů,“ vysvětluje zakladatel týmu Ondřej Bisaha. „Ale roky nejdou zastavit, jsou to už zhruba patnáct let staré vozy a je potřeba myslet trochu do budoucna. Civicy mají prodlouženou homologaci do roku 2016, ale pak už definitivně končí a nahradí je právě vozy skupiny R. Citroën DS3 R1, který rovněž patří do třídy 9, je oproti civicům o něco jednodušší co do úprav, má také menší výkon, na druhou stranu jde o moderní současné auto s továrním rodokmenem, díky kterému využívá i některé prvky ze silnější verze DS3 R3T.“

V souladu s určením třídy R1 i sám Citroën Racing deklaruje DS3 této specifikace jako tréninkový nástroj, který by měl posloužit jezdcům hlavně ke sbírání zkušeností s rally. Základní kategorie „erkových“ tříd se proto vyznačuje nízkými provozními náklady, které jdou ruku v ruce se zaměřením na začínající posádky. „Velkou devizou er-jedničky od Citroënu je také skutečnost, že by také pro ni měl být v příštím roce vypsán pohár Citroën Racing Trophy. Díky němu si jeho účastníci mohou v jednotlivých rally vyjet sympatické odměny, které jim mohou pomoci s provozem tohoto soutěžního vozu,“ dodává Bisaha.

Citroën DS3 R1 týmu CERS performance se poprvé ukázal minulý víkend na exhibičním závodě AutoShow Slovakia Ring, za necelý měsíc pojede také na slušovické Mikuláš Rally. Aktuální novinky z týmu včetně fotografií, videoklipů a zpráv můžete najít na adresách www.cersperformance.com a www.fb.com/cersperformance!

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist