www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 26. dubna 2024, Svátek má Oto, zítra Jaroslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2013

Kubica v týmu s Hirvonenem a Sordem

13. listopadu 2013 • 15:00

Po krátkém porušení letitých zásad se Španělskem minulý rok, se World Rally Championship pro své finále opět vrací do tradičního domova - do Walesu. Vzhledem k tomu, že o obou titulech už je rozhodnuto, mohou všichni startující bojovat bez zábran. To platí i pro posádky Citroën Total Abu Dhabi WRT.

Sébastien Loeb - Daniel Elena (Citroën DS3 WRC) - Wales Rally GB 2012

Pro dvojice Mikko Hirvonen/Jarmo Lehtinen a Dani Sordo/Carlos del Barrio je hlavním přáním dojet do cíle. Zcela novou příležitostí ale bude finálová soutěž při prvním startu s DS3 WRC v barvách Abu Dhabi Citroën Total WRT pro Roberta Kubicu a Michela Ferrara.

Po několika posledních letech opouští soutěž své tradiční základny Cardiff a pak Builth Wells, aby se pro letošek přestěhovala na sever země. Nyní je tedy sídlem rally Deeside nedaleko Liverpoolu, kde se britská soutěž může pochlubit novými tratěmi. Ty jsou namíchané z tratí využívaných pro rychlostní zkoušky posledních let, ale i z těch, které se nepoužily od roku 1990. Piloti budou muset v lesích Walesu prokázat dostatek vytrvalosti a šetrnosti k technice, neboť možnosti servisu jsou v letošním ročníku značně omezené. RallyWales by mohla mít opět punc mimořádnosti, pokud do hry vstoupí nevyzpytatelné počasí, které může být velice nepříznivé.

Mikko Hirvonen startoval ve Walesu už desetkrát, navíc tu v roce 2007 vyhrál, což z něho dělá jednoho z favoritů soutěže. Mikko je zatím aktuálně čtvrtý v celkovém pořadí šampionátu, ale pokud se vejde mezi nejlepší i tentokrát, pak by se mohl posunout i na třetí příčku. „Pětkrát jsem letos dojel na stupních vítězů, a tak bych velmi rád zakončil sezonu vítězstvím,“ potvrdil Fin. „Je to obtížná rally, ale já mám rád extrémně rychlé tratě. Pro pilota je to zážitek, i když musíte být neustále ve střehu a vyvarovat se chyb. V tomto ročním čase se nám může přihodit co do počasí opravdu to nejhorší za celý rok, od mlhy a deště až po možný mráz po ránu. To vytváří naprosto nevyzpytatelné situace, takže člověk musí plně respektovat podmínky na trati.“

Aktuálně pátý Dani Sordo má motivaci uspět a zakončit sezonu co nejvýše. „Popravdě řečeno, není to můj oblíbený povrch. Mám sice rád šotolinu, ale když je stejnorodá. Ve Walesu nás ale obvykle čeká trať, která je hodně blátivá. Ale nehodlám jet opatrně, můj cíl je jasný - zkusit zajet co nejlepší výsledek. Dokázal jsem to už ve Španělsku, kde jsem se vypořádal s kluzkými podmínkami. Je to ovšem případ všech šotolinových povrchů, když musíte v kvalifikaci zajet co nejlepší čas a mít tak možnost výběru optimální startovní pozice pro první den.“

Po pěti vítězných soutěžích si Robert Kubica zajistil titul v kategorii WRC 2 už po Rally Španělsko. Jako odměnu za své výkony v první sezoně v mezinárodním rally sportu si vysloužil 'povýšení' do Abu Dhabi Citroën Total World Rally Teamu. Soutěž pojede s DS3 WRC s číslem 10 a hodlá této příležitosti využít k dalšímu učení a získávání zkušeností na nejvyšší soutěžácké úrovni.

Citroën Racing
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist