www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 26. dubna 2024, Svátek má Oto, zítra Jaroslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mediasport mezinárodní mistrovství ČR 2013

Barum Czech Rally Zlín 2014 v tradičním termínu a opět v rámci ME!

14. listopadu 2013 • 13:20

Barum Czech Rally Zlín je dlouhodobě jednou z nejvýznamnějších motoristických akcí v České republice a její tradice úzce souvisí s popularitou rallysportu v naší zemi. Soutěž, která má centrum v moravském městě Zlíně, je od roku 1984 součástí mistrovství Evropy a v příštím roce tak oslaví třetí kulatiny spojení s tímto kontinentálním šampionátem!

Jan Kopecký - Pavel Dresler, Škoda Fabia S2000 - Barum Czech Rally Zlín 2013

V letech 2007 – 2012 barumka také patřila do světového seriálu Intercontinental Rally Challenge (IRC) konaného pod výraznou mediální podporou promotéra šampionátu, satelitní stanice Eurosport. V roce 2013 se pak seriály FIA ERC a IRC spojily v jeden společný a silný šampionát, přičemž Eurosport nadále zůstal v roli hlavního promotéra. A Barum Czech Rally Zlín byla opět u toho. „Oproti minulým ročníkům byl ten letošní, co se týče účasti zahraničních posádek se speciály Super 2000, o něco slabší. Ale není se čemu divit. Uplynulá sezona byla z hlediska šampionátu pro všechny nová, řada posádek pouze z povzdálí sondovala, zda seriál FIA ERC dokáže navázat na předešlé úspěšné ročníky IRC. Navíc pomalu končí vozy S2000 a jejich nástupci kategorie R5 se teprve rodí, takže očekáváme, že teprve ročník 2014 bude po letošní, řekněme přechodné sezoně zase posunem vpřed. Speciály R5 mají šanci rozšířit se po regionálních mistrovstvích mnohem rychleji než vozy S2000, takže se fanoušci určitě mají na co těšit!“ poznamenal ředitel Barum Czech Rally Zlín, pan Miloslav Regner

Barumku každoročně sleduje ve Zlínském kraji přes dvě sta tisíc diváků, což ji zařazuje do pozice nejvíce navštíveného sportovního podniku na území České republiky. Velkou důležitost a pozornost této akce dokládá i nebývalý zájem médií z celého světa, jen v letos se akreditovalo celkem 227 novinářů z osmnácti států! „Je důležité si uvědomit, že tak obrovská návštěvnost diváků, jezdců a teamů dělá ze sportovního podniku také významný a pozitivní impuls z hlediska cestovního ruchu. V průběhu barumky jsou například hotely ve Zlínském kraji plně obsazené, tisíce lidí se zde stravují, tankují benzín nebo využívají různé služby. Většina z nich navíc tráví na Zlínsku více dní a co je důležité, barumka neláká pouze české návštěvníky z jiných regionů, ale hlavně návštěvníky zahraniční, kteří by třeba jinak do Česka vůbec nepřijeli. Do ekonomiky kraje a země se tak daří přinášet desítky milionů korun, které by bez Barum Czech Rally Zlín do Česka třeba vůbec nepřitekly. Je dobré si toto uvědomit například ve vztahu k potřebným příspěvkům, které na uspořádání docela nákladného podniku dostáváme od státních organizací,“ dodává Regner.

Tomáš Kostka - Miroslav Houšť, Ford Fiesta R5 - Barum Czech Rally Zlín 2013

A jak to bude s nadcházejícím ročníkem? Ano, i v roce 2014 bude Barum Czech Rally Zlín součástí mezinárodní mapy těch nejprestižnějších rally, a to pod hlavičkou seriálů FIA ERC a Mediasport MMČR. „Kalendář Mistrovství Evropy 2014 sice ještě nebyl zveřejněn, ale už teď můžeme potvrdit, že Barum Czech Rally Zlín bude opět zařazená do seriálu Mistrovství Evropy FIA a současně se pojede jako soutěž Mediasport Mezinárodního mistrovství České republiky v rally. V příštím roce se uskuteční již po čtyřiačtyřicáté a to v obvyklém termínu na konci prázdnin, konkrétně ve dnech 29. - 31. srpna 2014,“ odtajňuje důležité informace Regner.

„Chtěli bychom touto cestou poděkovat generálními partnerovi, společnosti Continental Barum s.r.o., který je s naší rally bez přestávky spojen od jejího samotného vzniku a opět podpoří i chystaný ročník. Dále městu Zlín, Zlínskému kraji, Autoklubu České republiky, Univerzitě Tomáš Bati ve Zlíně a agentuře Czechtourism, která se letos rovněž zapojila do podpory Barum Czech Rally Zlín. Jsme velmi rádi, že je rally vnímána nejen jako sport, ale také jako forma cestovního ruchu. Dále musíme poděkovat celé řadě dalších partnerů Barum rally, bez kterých bychom nebyli schopni tento podnik uspořádat,“ říká závěrem Miloslav Regner.

Barum Czech Rally Zlín
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist