www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 26. dubna 2024, Svátek má Oto, zítra Jaroslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2013

Připravované novinky v mistrovství světa

21. listopadu 2013 • 09:00

Zatímco včera jsme se zaobírali novinkami v mistrovství světa v oblasti techniky, dnes se podíváme na připravované změny v předpisech. Ty by měla schválit světová rally komise při FIA začátkem prosince.

Rallye Monte Carlo 2013

V současnosti asi nejpropíranější plánovanou změnou je úprava startovního pořadí a hlavně zrušení kvalifikace. Poprvé se zkouškou určující startovní pořadí do soutěže přišel seriál IRC při Rallye Monte Carlo. Tato zkouška se tak zalíbila mocipánům z FIA, že ji prosadili jakožto kvalifikaci na určování pořadí na každém šotolinovém podniku, čímž z diváckého hlediska definitivně zabili i beztak uvadající shakedown.

V průběhu letošní sezóny se rozhodlo, že od roku 2014 bude kvalifikace zrušena. Proto je překvapivé, že přestože se o zrušení vědělo už od léta, týmy se začaly ozývat až v posledních týdnech. Uvidíme, jak dopadnou jednání, současná verze hovoří o startovním pořadí do první etapy podle průběžného pořadí v mistrovství, do dalších etap podle průběžného pořadí v soutěži a v závěrečné etapě prioritní jezdci obráceně.

Významnou změnou bude také zrušení nutnosti nominace týmové jedničky na celou sezónu. Díky tomuto pravidlu měli v letošním roce Mikko Hirvonen, Mads Ostberg a Jari-Matti Latvala jistotu, že budou startovat na všech soutěžích mistrovství světa. Toto pravidlo již v budoucnu platit nebude, každý bude nahraditelný.

Další úprava se týká power stage. Ta se vrací do formátu, kdy bude úplně poslední zkouškou celé soutěže. Momentálně se hovoří o variantě, že by se na každém závodě měla jet v neděli ve 12:00 jako přímý televizní přenos, což by nabouralo zatím plánovaný časový sled Rallye Monte Carlo, který s touto zkouškou nepočítá.

Zatímco zrušení stálých startovních čísel v podpůrných šampionátech WRC2 a WRC3 je spíše kosmetickou změnou, mnohem drastičtější úprava se chystá v kontroverzním pravidlu superally (respektive rally2). Zatímco jezdci v rámci tohoto v MS nadužívaného pravidla dostávali doposud pět trestných minut za každou nedokončenou zkoušku, od nadcházející sezóny by se trestné minuty měly navýšit na sedm.

Zatím poslední známá výraznější změna se týká juniorského světového šampionátu. Mezinárodní automobilová federace FIA se rozhodla odstřelit M-Sport a změnila pravidla, že bude JWRC v roce 2014 vypsáno pro vozy R3. Tím defacto rozhodla o tom, že juniorští jezdci budou v nadcházející sezóně využívat vozy Citroën DS3 R3T.

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist