www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 26. dubna 2024, Svátek má Oto, zítra Jaroslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2013

Výsledkový kolaps při Wales Rally GB aneb jak to tedy bylo?

22. listopadu 2013 • 12:00

Při nedávné Wales Rally GB opět pozlobil výsledkový systém mistrovství světa. Tentokráte však situace nabrala výraznějších rozměrů, když konečné výsledky nebyly k dispozici ani několik hodin po dojezdu poslední rychlostní zkoušky. Co se ve Walesu stalo?

Wales Rally GB 2013

Začněme od samotného počátku. Před rokem bylo rozhodnuto, že dodavatelem technologií zpracovávajících tracking soutěžních aut a hlavně výsledkový servis bude španělská společnost Sistemas Integrales de Telecomunication (dále SIT). Ta převzala štafetu po dlouholetém dodavateli - britské společnosti Stage 1 Technology (dále S1T), jejíž hlavní šéf byl po tomto rozhodnutí hodně zhrzený a snažil se bojovat o změnu, leč neúspěšně.

Španělé se poprvé představili na Rallye Monte Carlo a výsledek nedopadl zrovna nejlépe, byla to však premiéra a zakolísání se dalo očekávat. V průběhu roku se v SIT podařilo dotáhnout výsledky do použitelného stavu, kdy byly k dispozici okamžitě, u mezičasů byla poruchovost horší.

Celý výsledkový systém se sesypal jako domeček z karet během poslední etapy závěrečné soutěže mistrovství světa, Wales Rally GB. V době, kdy se jely závěrečné tři rychlostní zkoušky, přestaly výsledky úplně fungovat a byly k dispozici až několik hodin po dojezdu poslední zkoušky.

Nechejme popsat celou situaci šéfa SIT Pedra Ciezu: „Vše začalo ráno třetího dne soutěže, tedy v sobotu. V tu chvíli jsme zjistili zvýšený počet útoků na náš výsledkový systém, a to jak na hlavní, tak i záložní server. Během dne jsme byli pod salvou útoků, ale díky různým metodám se nám je podařilo zablokovat. Totéž se opakovalo i v neděli ráno, ale během úvodních tří zkoušek se nám dařilo držet situaci pod kontrolou. Ale kolem poledne, krátce po power stage, přišla najednou obrovská vlna útoků na všechny naše servery, více než 100 gigabitů za vteřinu z tisícovky různých IP adres (tedy podobně, jako by 100 000 lidí ve stejný čas chtělo zobrazit stránku). Díky tomu byly všechny naše servery na několik hodin ochromeny. Nebyli jsme schopni zveřejnit výsledky na internetu, ale díky lokálnímu záložnímu systému byli naši pořadatelé na trati schopni časy změřit. Žádná data nebyla ztracena, byli jsme schopni je dodat na ředitelství a připravit předběžné oficiální výsledky na 18:00 místního času, jak bylo dle ZU plánováno. Krátce po zveřejnění oficiální klasifikace útoky ustaly a externí server se opět rozjel.“

Na základě tohoto a dalších prohlášení se na internetu rozhořela diskuze mezi zástupcem SIT a S1T ohledně zabezpečení serverů, přenosů dat a podobně. Každopádně jak zástupci SIT, tak i zástupci Wales Rally GB ve spolupráci s FIA podali veškeré podklady policii, která se pokusí vše vyšetřit.

Pojďme se na to ale podívat z trochu jiného hlediska. Je jednoznačné, že výsledky v závěru soutěže vůbec nešly. Je otázkou, zda za to může skutečně kybernetický útok, španělská společnost se podobným způsobem vymlouvala na obdobné problémy již v minulosti (v oblastech mimo mistrovství světa). I pokud by nastala nejhorší možná varianta a bylo by potřeba spočítat všechny výsledky ručně na papíře, tak by zkušeným časoměřičům trvalo počítání několik desítek minut, za pomocí počítačů (ať už dedikovaného programu či jednoduchého excelu) ještě rychleji. Co tedy španělským výpočtářům trvalo dlouhých pět hodin?

Celá situace má však ještě jeden pohled. Pokud skutečně přišel kybernetický útok, který chtěl shodit živé výsledky, je potřeba si položit otázku proč a kdo. Odpověď na otázku proč se přímo nabízí - zdiskreditovat společnost SIT na posledním podniku MS, kdy bude dostatek prostoru pro debatu na její možnou výměnu. Tím se dostáváme ke druhé podotázce - kdo by měl zájem na zdiskreditování SIT? Mezinárodní automobilová federace FIA? Tovární týmy nespokojené s fungováním mezičasů? Nebo konkurenční S1T, která po celý rok dělá maximum, aby se do světových soutěží vrátila? Uvidíme, zda se podaří na tyto otázky nalézt odpověď. Závěrem ještě jedna citace Pedra Ciezy ze SIT: „Naši provideři potvrdili, že se jedná o profesionální útok s jednoznačným cílem shodit celý výsledkový systém. Protože to byli profesionálové, bude hodně obtížné dohledat, kdo za tím skutečně stojí.“

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist