www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. března 2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2013

Francois Duval opět na scéně?

22. listopadu 2013 • 13:15

Stává se již pravidelnou tradicí, že se v určitých časových intervalech projeví v belgických médiích a pokusí se oživit své šance na starty v mistrovství světa. Tento kolorit nebyl nabourán ani letos, kdy tento pokus přichází dokonce podruhé.

Francois Duval - Rallye Monte Carlo 2008

Poprvé představil 'legendární belgický ranař' svůj zájem o starty v barvách Citroënu začátkem letošního roku, kdy se ukázalo, že dvojice Hirvonen+Sordo příliš nestíhá. Jak všichni víme, kromě řečí kolem nic z toho nedopadlo.

V tomto týdnu se Francois Duval ozval znovu. „Už jsem několikrát říkal, že nechci jednorázový start. Vrátit se bez testování, bez závodního rytmu, bez znalostí tratí a očekávat, že budu porážet ostatní - ne, děkuji, tohle nechci. Ale pokud Citroën přijde s nabídkou kompletního testování DS3 WRC, odpovídající program startů s dobrým spolujezdcem (Daniel Elena je volný, že?) a podpoří to dostatečně vysokou gáží, pak si myslím, že by naše rodinná garáž mohla pokračovat bez mé účasti. V takovém případě by neřekl ne. Pokud má Yves Matton stále zájem, může mi zavolat. Jsem stále otevřený diskuzi,“ řekl bývalý tovární jezdec Fordu, Citroënu a málem i Protonu, který patřil k nejlepším asfaltovým jezdcům za posledních 15 let. jeho přístup k závodění a tvrdohlavá povaha mu však nadělaly příliš mnoho komplikací.

V této mediální komunikaci pokračoval i Yves Matton, který, opět přes média, odpověděl: „Nejdřív jsem si řekl, že je trochu pozdě. Proč se neozval aspoň v půlce října? Už v příštím týdnu jsem chtěl vybrat jezdecké složení na nadcházející sezónu. Nemá cenu se bavit o Duvalově talentu, je to něco podobného, jako Kimi Räikkönen ve formuli 1. Osobně neznám žádného rallyového závodníka, který by se dokázal úspěšně vrátit po tolika letech nečinnosti. Ale debatě se nebráním a jestli chce, může mi zítra zavolat. Rád bych zjistil, jestli je opravdu namotivovaný k návratu nebo to bylo jen plácnutí do vody. Můžeme zorganizovat setkání v Huy a eventuálně zařídit testy. Řekl bych, že šance je tak 50 na 50.“

Je jasné, že situace ohledně jezdeckého obsazení Citroënu na příští sezónu není jednoduchá. Letos nepříliš výrazný Mikko Hirvonen je na odchodu, také situace kolem Dani Sorda je nejasná. O Madse Ostberga má kromě Citroënu i nadále zájem Malcolm Wilson, plánované angažmá Roberta Kubicy ohrožuje konkurenčnost jeho sponzora Lotos vůči Totalu, tradičnímu to partnerovi Citroënu. Sáhne Matton po Duvalovi? Podle řečí obou pánů je to možné, to by však alespoň jeden z nich musel zvednout telefon a zavolat tomu druhému...

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist