www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 8. května 2024, Svátek má Den vítězství, zítra Ctibor

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR Sprintrally 2013

Nekvapil s Koscelníkem v premiérové sezoně vícemistry

27. listopadu 2013 • 08:00

Původně měla být letošní sezona pro Lukáše Nekvapila s Romanem Koscelníkem pouze zkušební, aby si posádka trochu osahala sprinty. Na konci roku si ovšem mladí tišnováci při slavnostním zakončení rallyové sezony došli pro cenný pohár za 2. místo v absolutní klasifikaci třídy 9 v rallysprintech.

Lukáš Nekvapil - Roman Koscelník (Honda Civic Vti) - EPLCond Rally Agropa Pačejov 2013

Lukáš s Romanem se tak dlouho hledali, až se našli. Oba spojuje velká láska a droga jménem rally. Kluci se chodívali dívat na soutěže u nás a snili o tom, že jednou usednou do závodničky a svezou se v opravdové soutěži. Tento sen se jim splnil při Rally Vrchovina, kdy usedli do Hondy Civic VTi připravený v dílně Ondry Bisahy, který spolupracoval s ZKZ Racing. „První závod byl pro mne i Romana hodně nervózní. Splnil se nám klukovský sen a závod jsme si chtěli hlavně užít. Proto jsme si ani nekladli žádné velké cíle ohledně umístění, hlavní bylo dojet. Původně jsme měli v plánu startovat pouze na třech soutěžích a podle výsledků bychom kombinézu buď pověsili na hřebík nebo by jsme počet závodů navýšili. Vrchovina byla pro naší premiéru hodně náročná i díky počasí, kdy na tratích byl led a sníh. Přesto jsme náš první start zvládli a zajeli 5. místo ve třídě z dvanácti posádek na startu,“ zavzpomínal na křest v rallysprintech Lukáš Nekvapil.

Následoval sprint v Lužických horách a s ním opět uklouzaná trať. Tentokráte ovšem sníh a led vystřídalo deštivé počasí, které symbolicky provázelo posádky skoro na všech jednodenních soutěžích letošní sezony. Lukáš s Romanem byli v cíli Lužiček klasifikováni na 4. místě ve třídě 9 a stejný výsledek si posádka zopakovala i na Kopné ve Slušovicích, kde startovala v týmu Petra Koláře. „V Lužických horách jsme s nervozitou před startem bojovali daleko méně než tomu bylo na Vrchovině, ale nervózní jsme byli vždy. Do pohody nás vždy dostala první zkouška závodu. Na druhém sprintu jsme s hondou zkoušeli zrychlovat a tudíž nebylo daleko k krizovým situacím. Ty ovšem k rally patří. V Hrádku nám hodně pomohl Patrik Rujbr, který nás před závodem upozornil na krizové místa. Při seznamovačkách na Kopnou sice sluníčko svítilo, ale na závod jej vystřídal déšť. Nejnáročnější sprint sezony jsme zvládli bez úhony a v cíli získali stejně jako v Lužičkách bramborovou placku,“ uvedl Roman Koscelník.

Slušovický závod rozřešil i tajenku, zda bude posádka pokračovat v rallysprintech, či ukončí svou krátkou soutěžní kariéru. Umístění bylo sice mimo bednu ale Lukáš s Romanem se závody bavili a to rozhodlo. Dalším sprintem sezony byla Rally Krkonoše, kde Nekvapil s Koscelníkem bodovali pátým místem ve třídě. V polovině sezony měla posádka na svém kontě 44 bodů a paradoxně přichází zlom. Zbývající závody už Lukáš s Romanem zakončují vždy na bedně. První pohár a hned za 1. místo ve třídě získali kluci v Kostelci, v následujícím Pačejově sběr bodů pokračoval třetím flekem. „V Kostelci byl závod, jako z říše snů. Byl to hodně vypjatý sprint, kdy jsme ochutnali skvělý pocit průběžného druhého místa, následnou nervozitou zasloužený pád na páté místo a nakonec po poslední erzetě vítězství o 0,3 vteřiny. Euforie na stupních vítězů pak byla nádherná. Ono dívat se na soupeře z nejvyšší příčky, to je opravdu příjemný pocit,“ vrátil se k prvnímu vítězství ve třídě Roman Koscelník.

Lukáš Nekvapil - Roman Koscelník (Honda Civic Vti) - Partr Rally Vsetín 2013

Nekvapila s Koscelníkem rally pohltila natolik, že sami sobě nadělili dárek v podobě startu na zlínské Barum Czech Rally. Tento bonbónek mladí tišnováci ovšem absolvují v barvách Lubomíra Minaříka. „Luba Minařík nám dal zajímavou nabídku, na kterou jsme kývli a ve zbytku sezony startovali pod ním. Tímto bychom chtěli Ondrovi, Peťovi i Lubovi poděkovat za perfektní zázemí i přípravu vozu. Ani u jednoho jsme nepoznali odstoupení na technickou závadu, což je jejich nejlepší vizitka,“ vysvětlil změnu týmu Lukáš Nekvapil. Těžkou Barumku si posádka užívala a nadšená byla i z atmosféry, která provází naší nejpopulárnější soutěž. „Na Barumku jsme se oba jezdili dívat už co by malí kluci a najednou jsme byli ve startovním poli, to bylo něco úžasného. Samotný závod byl pro nás těžký, ale diváci nás hnali vpřed a to se fakt nedá nic jiného, než jet. Skvělý závod se skvělým výsledkem, kdy po třech soutěžních dnech jsme dokončili na 3. místě ve třídě, to byla jak třešnička na dortu,“ prozradil Lukáš.

Do konce sezony zbývaly poslední dva sprinty, které se již pravidelně jezdí na moravské části naší republiky. Lukáš s Romanem na nich samozřejmě nemohli chybět, obzvláště, když jejich šance na konečný výsledek výrazně stouply. V Jeseníkách se ujali po 2.RZ ve třídě 9 vedení a to si kluci drželi až do předposlední zkoušky. Ale ani náskok 4,1 vteřiny neodolal ataku Pepy Vojáčka a Nekvapil s Koscelníkem se museli v cíli sklonit před pozdějším mistrem třídy. Chuť vítězství si tišnováci vychutnali podruhé v sezoně na posledním sprintu ve Vsetíně. „Nevyvarovali jsme se menšího výletu mimo trať na úvodní zkoušce, ale ve zbytku soutěže jsme už jeli v pohodě. Byli jsme nejrychlejší na pěti z sedmi erzet a o vítězství ve Vsetíně nás neobrala ani 50-ti vteřinová penalizace, když jsme hledali uzavřené parkoviště při přeskupení. Na Valašsku jsme stvrdili naše konečné druhé místo ve třídě, což je výsledek, na který nikdo z nás před sezonou ani nepomýšlel. Velkou zásluhu na vydařené sezoně mají Ondra Bisaha a Lubomír Minařík. Poděkování zaslouží také náš velký fan klub, který nás doprovázel na každém závodě. Díky patří i naše rodiny a přátelé, jenž nás podporují a extra poděkování míří k sponzorům a obchodním partnerům,“ ohlédl se za úvodní sezonou Roman.

Jedna sezona skončila a Lukáš s Romanem se pomalu ale jistě připravují na sezonu druhou. S čím kluci vyrazí, to zatím tají. Předpokladem ovšem je, že vířit vody rally budou v jednodenních soutěžích, tedy sprintech. A co je již nyní jisté je i fakt, že ať to bude třída 9 nebo jiná třída, soupeři si budou muset dávat na Nekvapila s Koscelníkem velkého majzla.

Miroslav Vebr ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist