www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR Sprintrally 2013

S letošní sezonou je srdcařka Pavlína Tydlačková spokojena

4. prosince 2013 • 16:00

V automobilových soutěžích se pohybuje spousta závodníků, ale tak zapálený jezdec, jakým je Pavlína Tydlačková, už tady dlouho nebyl. Za vlastní úspory si sežene závodní auto a zbytek peněz vloží za startovné. I když Pavla ví, že velký výsledek je zatím v nedohlednu, přesto dá do závodů celé své srdíčko.

Pavlína Tydlačková - Pavla Fričová (Suzuki Ignis Sport) - Rally Vrchovina 2013

Sezona 2013 byla z pohledu devětadvacetileté meziříčanky tak trošku jako na houpačce. V průběhu roku vystřídala pět spolujezdců a z osmi startů pouze dvakrát nedojela až na cílovou rampu. Vedle sběru pohárů za umístění v dámské kategorii zajela Pavlína Tydlačková nejvýrazněji při domácí Valašské rally, kde zvítězila ve třídě. „Tydlina“ startuje pravidelně s vozem Suzuki Ignis ve třídě 7, se kterým v loňském roce vyjela 3. místo. Pro letošní sezonu se třída výrazně zkvalitnila, a proto zopakovat loňský výsledek bylo prakticky nemožné. Pavlína načala sezonu 2013 prvním sprintem jednodenního mistrovství, který se jel na Vrchovině. Zimní počasí bylo ovšem až příliš kruté a podmínky velmi náročné.

Meziříčanka si hradí prakticky veškeré závody sama, a tak se nechtěla vystavovat zbytečnému riziku poškození vozu. „Rychlostní zkoušky byly na úvod sezony díky sněhu a ledu až moc těžké. Proto jsme se rozhodly ze soutěže odstoupit a pošetřit techniku,“ vrátila se na úvod roku Pavlína, kdy ještě tvořila kompletně dámskou posádku s Pavlou Fričovou. Na další sprint, Rally Lužické hory usedl vedle Pavlíny Jiří Hlávka. Nové spojení posádce přineslo 8. místo ve třídě 7 a stříbrný post v dámské kategorii. Třetí start sezony a třetí spolujezdec v Suzuki Ignis. Tentokráte Pavlína slyšela rozpis z úst Honzy Jinderleho juniora.

I když si posádka závod užívala s odstupem času valašská jezdkyně na něj vzpomíná poněkud nostalgicky. „Potřetí za sebou jsem se postavila na start Kopné a pokaždé jsem tento sprint, který je mnohými jezdci považovaný za nejtěžší sprint sezony, dokončila. S Honzíkem jsme se v závodě příjemně bavili a v cíli z toho bylo 4. místo ve třídě a 3. místo v dívčí kategorii. O to více mne pak zabolela zpráva z Rally Příbram, kdy Honzovu dobře rozjetou kariéru ukončila havárie. Přesto jsem ráda, že jsme mohli spolu startovat a mladého spolujezdce jsem mohla poznat osobně,“ zaznívá ještě nyní smutný hlas z úst Pavlíny.

Pavlína Tydlačková - Zdeněk Zdráhala (Suzuki Ignis Sport) - Valašská Rally 2013

Kolotoč rally se ovšem točí dál a po přespolní Kopné přichází ryze domácí Valašská rally. Ve Valašském Meziříčí dochází k zajímavé spolupráci, kdy do jednoho vozu usednou dva řidiči, konkrétně Pavlína a Zdeněk Zdráhala. U řidičů v rally je obvyklé, že pokud oni sami nedrží volant, tak mají z jízdy obavy. Tento jev se projevil také u Zdenka, nutno ovšem druhým dechem dodat, že se k roli spolujezdce postavil zpříma. „Jednou v restauraci u limonády jsme se hecovali tak dlouho, až došlo na ujednání, že Zdeněk se mnou pojede Valašskou rally co by spolujezdec. Zřejmě si neuvědomoval co vyslovil, ale svůj slib dodržel. Celou soutěž jsme si oba pořádně užívali i když některé zkoušky pod Zdeňkovým diktátem byly spíše humoreskou a ještě nyní se při vzpomínce na ně musím smát. Škoda jen, že Zdeňkova premiéra byla zároveň jeho derniérou. Odměnou pak pro oba bylo vítězství ve třídě a pro Zdendu i jedinečné a již neopakovatelné první místo v dámské kategorii,“ uvedla k Valašské rally Pavlína Tydlačková. Sezona 2013 se přehoupla do své druhé poloviny a vedle Pavlíny usedá pátý spolujezdec – David Zachar. V něm našla mladá jezdkyně svou stálici a zbývající podniky již mitfáru neměnila. Premiéru s Davidem si Pavlína odbyla na Kostelci, kde dojela na 5. místě ve třídě a mezi holkami se opět umístila na bedně. Následoval Pačejov a s ním druhé odstoupení v letošní sezoně. Dvě stě metrů po startu 4.RZ nevydržel nápor homokinetický kloub a poškozená poloosa udělala z posádky diváky.

Poslední dva sprinty se jezdí na moravské straně republiky a Pavlína s Davidem oba podniky úspěšně dokončili. V Jeseníkách to bylo šesté a ve Vsetíně čtvrté místo ve třídě. „V Jeseníkách jsem startovala potřetí a dva předchozí ročníky skončily havárií. Proto bylo mým cílem tuto soutěž dokončit, což se povedlo a i když jsme dojeli šestí, bylo to mé velké vítězství. Ve Vsetíně jsme měli velkou krizi na druhé zkoušce, kdy jsme šli málem přes střechu. Na další zkoušky jsme se zklidnili a i poslední sprint sezony dokončili,“ řekla Pavlína. I přes kolotoč spolujezdců, kteří se střídali u Pavlíny v závodním Ignisu a dvě nedokončené soutěže považuje sympatická jezdkyně ukončenou sezonu za úspěšnou.

V konečném účtování Pavlína obsadila 7. místo ve třídě 7 a 4. místo v dámské kategorii. „Sezonu 2013 bych chtěla zhodnotit kladně. Sice nám naše nářadí nedovolilo dostat se na přední příčky ve třídě sedm, ale podařilo se nám během letošní sezony nasbírat spoustu cenných zkušeností, které se nám do dalších ostrých kilometrů v příštím roce budou hodit. Po prostřídání čtyř spolujezdců, kteří mohli vždy jen na jeden závod, se mi do auta dostal zlínský David Zachar, se kterým jsem startovala do posledních čtyř sprintů. Díky dobré spolupráci a přátelství spolu usedneme i v příští sezóně. Letos se nám podařilo zachovat auto bez většího poškození a s Ignisem jsme se Vsetínským sprintem rozloučili. Naše nové nářadí by měla být enková Škoda Fabia a já se těším, že budeme poznávat možnosti nového vozu i naše a doufám, že se nám podaří zabojovat o pěkné umístění. Děkuji sponzorům, fanouškům a všem co nás v letošním roce podporovali. Poděkování patří také rodině za psychickou podporu. Velký dík týmu JP motosport, že nás vzal pod svá křídla a také všem mechanikům za skvěle odvedenou práci na závodních strojích,“ shrnula hodnocení a zároveň poděkovala všem zúčastněným Pavlína Tydlačková.

Výsledky sezony 2013
Rally Lužické hory8. místo tř. 7
Rallysprint Kopná4. místo tř. 7
Valašská rally1. místo tř. 7
Rally Kostelec nad Orlicí5. místo tř. 7
Rally PačejovTechnická závada
Rally Jeseníky6. místo tř. 7
Rally Vsetín4. místo tř. 7

Barbora Vebrová ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist