www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 27. dubna 2024, Svátek má Jaroslav, zítra Vlastislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR Sprintrally 2013

Martin Hrachovec měl letos napůl úspěšnou sezonu

6. prosince 2013 • 13:00

Před 14 dny se uskutečnila poslední soutěž letošní sezony Martina Hrachovce. Ještě před tím, než začneme plánovat, co provedeme s tou nadcházející, tak krátce zrekapitulujeme sezonu právě uplynulou.

Martin Hrachovec - Hana Vránská Sichová (Škoda 130 RS) - Valašská Rally 2013

Letošní sezona pro nás začala dubnovou Rally Vrchovina. Jako již tradičně měla centrum ve Slavonicích a novou servisní zónu, tentokráte na letišti v Jindřichově Hradci. Těsně před závody přišla sněhová kalamita , která způsobila pořadatelům i posádkám nemalé problémy. Pro ty, kteří to nevzdali, se podařilo připravit závody v podmínkách podobným naší slavné rally Ve stopě Valašské zimy. Tady se nám, i přes problémy s motorem, který zrovna v teplotách kolem bodu mrazu ideálně nepracoval, dařilo . Dojeli jsme na hezkém 3. místě ve skupině a začali tím celkem důstojně sezonu.

Další soutěží byl v první polovině května Rallysprint Kopná. Jako již tradičně technicky náročný, na rozbitých tratích. Díky počasí jsme zde mohli poprvé otestovat nový druh mokrých pneumatik. Vzhledem k tomu, že jsme po celodenním snažení dojeli na 2. místě ve skupině, bylo vidět, že pneumatiky fungovaly na jedničku.

Začátkem června jsme vyrazili na Rally Krkonoše. Ta byla pro letošní rok situována do úplně nového prostředí města Vrchlabí. Zde se místní pořadatelé snažili navázat na vysokou úroveň předchozích ročníků pořádaných v Trutnově. Bohužel, jak už to začínalo být letos zvykem, přišly před startem soutěže silné deště a i tato oblast byla postižena záplavami. Pořadatelé byli postaveni před otázku co se soutěží. Po dalších jednáních byla v omezeném formátu uskutečněna a také posádky, které se rozhodly startovat, uspořádaly sbírku na podporu obyvatel obcí, kterými rychlostní zkoušky procházely. Nám se, až na problémy s malou servisní zónou a městem plným uzavírek, velice líbila. Bohužel nám po 2. RZ vystavila stopku utržená tyčka řazení pětky v převodovce.

Jen dva týdny po Krkonoších jsme vyrazili na naši asi nejoblíbenější Rally Hustopeče. Bohužel, oproti loňskému roku byl pro Pohár České republiky v rally zvolen nám ne zcela vyhovující formát denní soutěže bez nočních RZ. Přes to byla soutěž tradičně připravena na vysoké úrovni a my se mohli v klidu pustit do najíždění tratě. To se zdařilo celkem rychle , i přes vysoké teploty panující v tomto období v okolí Hustopečí. První vrásku na čele nám po ránu způsobily následky noční bouře, která zničila část stanů v servisní zóně, mezi nimiž byl i ten náš. Pak už probíhalo všechno rychle. Po startu a ujetí nějakých 5 km nám vystavila stopku opět převodovka a mohli jsme jet domů.

Zatím jsme byli v klidu. V rámci poháru se jede 9 soutěží a 6 se započítává, tak nám to zatím vycházelo.

Martin Hrachovec - Hana Vránská Sichová (Škoda 130 RS) - Agrotec Petronas Synthium Rally Hustopeče 2013

Další soutěží byla začátkem července domácí Valašská rally. Na jednu stranu domácí soutěž, na kterou jsme se těšili, na druhou stranu jsme byli po loňském propadáku zvědaví, jak to pořadatelé zvládnou letos. Naštěstí si vzali ponaučení z loňského roku a výběr tratí i jejich formát, včetně velké servisní zóny, nemohl vést k ničemu jinému, než k pochvalám od většiny posádek. Nám se také dařilo, získávali jsme především na RZ Vesník, která vyhovovala našemu autu a na RZ Helfštýn, která se zase moc líbí nám. Nakonec z toho bylo velice pěkné 2. místo ve skupině. Pří kontrole po soutěži jsme ale zjistili poškození motoru a nutnou repas, která nás v kombinaci s pracovním vytížením vyřadila ze soutěží až do konce října.

Takže další, ale zároveň pro letošek polední soutěží byla Rally Vsetín. Opět domácí, na známých, jen trošku pozměněných tratích. Příjemným zpestřením bylo zařazení RZ Semetín. Je pravda, že byla zčásti pokryta novým mastným asfaltem a u konce bahnem vytahaným z lomu v Hošťálkové, ale aspoň to pro nás byla vítaná změna. V první RZ na nás byla ještě znát tříměsíční pauza, ale postupně jsme se s autem zase sžívali. Celý den proběhl v pohodě a za krásného počasí, a to bylo znát i na výsledku. Po poslední RZ jsme odjížděli z Valašské Bystřice na přejezd na cílovou rampu druzí ve skupině. Ale jak říkám, rallye se vyhrává až v UP. Cestou nám zůstala zaseknutá 5 v převodovce, jak jsme později zjistili, důsledkem utržené příčky pod převodovkou. To jsme se snažili ještě dojet, avšak na Bobrkách nám vyskočil řemen a vyvřel motor. Tím jsme skončili. Jen 2 km od cíle, ale i to je rally.

S napětím jsme čekali na výsledky, protože start v 6 z 9 soutěží a dojetí jen 3 nenaznačoval nic světoborného. Naštěstí byly ty 3 soutěže s vysokým bodovým ziskem, tak konečné hodnocení sezony bylo 4. místo ve skupině a 17. absolutně. S čímž jsme byli v rámci možností spokojení.

Stará sezona skončila a nová je na obzoru. My jsme už začali repasovat auta na další sezonu a stali jsme se účastníky začínajícího projektu KHSA Vsetín (Klubu historických sportovních automobilů), tak jsme sami zvědaví, jakým směrem se po Novém roce vydáme.

Výsledky sezony 2013
Rally Vrchovina3. místo tř. V1, 9. místo PČR
Rallysprint Kopná2. místo tř. V1, 10. místo PČR
Rally KrkonošeTechnická závada
Rally HustopečeTechnická závada
Valašská Rally2. místo tř. V1, 9. místo PČR
Rally VsetínTechnická závada

Barbora Vebrová ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist